Κρήτη: Μειωμένος ο πληθυσμός-Ορατός ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού
Την 15η Οκτωβρίου η Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. (η Eurostat) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στις περιφέρειες των κρατών-μελών της Ε.Ε. το 2023.
Με βάση τα στοιχεία αυτά και τα αντίστοιχα του έτους 2018 από τη βάση δεδομένων της Eurostat, θα εξετάσουμε στο άρθρο αυτό τη μεταβολή τόσο του συνόλου των προσώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όσο και του ποσοστού που αντιπροσωπεύουν στον πληθυσμό των περιφερειών και του Συνόλου Χώρας το 2023 σε σχέση με το 2018.
Σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι το σύνολο των προσώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή σοβαρής οικονομικής στέρησης (χαμηλό εισόδημα) ή κοινωνικού αποκλεισμού (απασχόληση, υγεία, παιδεία, στέγαση).
Στην 1η στήλη του Πίνακα δίνεται το σύνολο των προσώπων που βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στις περιφέρειες και στο Σύνολο Χώρας το 2018, στη 2η στήλη το 2023 και στην 3η η ποσοστιαία μεταβολή τους το 2023 σε σχέση με το 2018.
Στο δεύτερο μέρος του Πίνακα δίνονται τα ποσοστά που αντιπροσώπευε το σύνολο των προσώπων στον πληθυσμό των περιφερειών και του Συνόλου Χώρας το 2018 και το 2023 και η ποσοστιαία μεταβολή τους.
Τα ποσοστά αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανάμεσα στις 13 περιφέρειες της χώρας.
Από την 3η στήλη του πρώτου μέρους του Πίνακα φαίνεται ότι το σύνολο των προσώπων που βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2023 σε σχέση με το 2018:
– Μειώθηκε σε 11 περιφέρειες και στο Σύνολο Χώρας και αυξήθηκε σε 2 (στα Ιόνια Νησιά και στην Πελοπόννησο)
– Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στη Κρήτη και ακολουθούν η Ήπειρος και το Νότιο Αιγαίο και η μικρότερη στην Κεντρική Μακεδονία.
Από την 3η στήλη του δεύτερου μέρους του Πίνακα φαίνεται ότι το ποσοστό που αντιπροσωπεύει στον πληθυσμό τους το σύνολο των προσώπων που βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2023 σε σχέση με το 2018:
-Μειώθηκε σε 10 περιφέρειες και στο Σύνολο Χώρας και αυξήθηκε σε 3 (στην Κεντρική Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά και την Πελοπόννησο).
– Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στη Κρήτη και ακολουθούν η Ήπειρος και το Νότιο Αιγαίο και η μικρότερη στο Βόρειο Αιγαίο.
Εξαιτίας των μεγάλων διαφορών στη μεταβολή (μείωση ή αύξηση) των ποσοστών αυτών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σημειώθηκαν σημαντικές μεταβολές στη θέση των περιφερειών με βάση το ύψος του ποσοστού αυτού. Πιο συγκεκριμένα η θέση:
-6 περιφερειών βελτιώθηκε, 6 χειροτέρευσε και 1 παρέμεινε αμετάβλητη (της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης).
-Η μεγαλύτερη βελτίωση σημειώθηκε στην Κρήτη (από την 3η μεγαλύτερη το 2018 στην 13η τη μικρότερη το 2023, το Νότιο Αιγαίο (από την 7ης στην 11η), την Ήπειρο (από την 8η στη 12η), τη Θεσσαλία (από την 5η στην 8η), τη Δυτική Ελλάδα (από την 1η στη 2η) και τη Δυτική Μακεδονία (από τη 2η στην 3η).
-Η μεγαλύτερη χειροτέρευση σημειώθηκε στην Πελοπόννησο (από τη 10η στην 1), τα Ιόνια Νησιά (από τη 13η στην 7η), την Κεντρική Μακεδονία (από την 9η στην 6η), την Αττική (από τη 12η στη 10η), τη Στερεά Ελλάδα (από την 11η στην 9η) και το Βόρειο Αιγαίο (από την 6η στην 5η).
Η μεγάλη διαφορά στη μεταβολή (μείωση ή αύξηση) των ποσοστών του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, εκτός από αυτές τις παραπάνω ανακατατάξεις στη σειρά των περιφερειών με βάση το ύψος των ποσοστών τους, προκάλεσε και αύξηση των ανισοτήτων ανάμεσα στις περιφέρειες σε ό,τι αφορά το ποσοστό αυτό, καθώς και μείωση της συνοχής τους (δηλαδή αύξηση των ανισοτήτων του συνόλου των κατοίκων τους) πάλι με βάση το ποσοστό κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
_____
*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην αντιπρόεδρος
τη Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕ
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
- Nations League Playoffs: Ο δρόμος για την άνοδο περνάει απ’ τη...Σκωτία!
- Αυθεντικό πεϊνιρλί με χωριάτικο λουκάνικο και κασέρι
- Πλήρης ανατροπή για το ελαιόλαδο – Κατρακυλά η τιμή… μειωμένη και η παραγωγή
- Προϋπολογισμός 2025: Οι αλλαγές μέσα από 16 ερωταπαντήσεις