Κρήτη: Αναγκαίες προσλήψεις γεωτεχνικών στους Δήμους ζητά ο ΓΕΩΤΕΕ

neakriti.gr  31 August, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Κρήτη: Αναγκαίες προσλήψεις γεωτεχνικών στους Δήμους ζητά ο ΓΕΩΤΕΕ

Το παράπονο των γεωτεχνικών απέναντι στους Δήμους της Κρήτης εκφράζει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης, λέγοντας πως «οι γεωτεχνικοί είναι ελάχιστοι στους Δήμους και αυτοί που είναι, δεν αφήνονται από τους δημάρχους και τους εμπλεκόμενους δημοτικούς παράγοντες να κάνουν τη δουλειά τους. Τους απασχολούν σε άλλα θέματα πέραν της αρμοδιότητάς τους, μέχρι να “έρθουν” τα προβλήματα!».

Αυτή τη θέση εκφράζει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, τονίζοντας μάλιστα ότι, με αφορμή την τραγωδία με την πτώση του πεύκου στη λεωφόρο Δημοκρατίας και τον τραγικό θάνατο του 51 ετών δικυκλιστή Παναγιώτη Μητρέλου, πατέρα τριών παιδιών, το απόγευμα της 18ης Αυγούστου, η Διοικούσα Επιτροπή θα διαμορφώσει αυτές τις μέρες τη συνολική της θέση απέναντι στους Δήμους της Κρήτης και θα τοποθετηθεί δημόσια μέσω αναλυτικής της ανακοίνωσης.

«Ενώ λοιπόν οι περισσότεροι Δήμοι έχουν γεωτεχνικούς, έχουν “πράσινο” και το “πράσινο” συνήθως το διαχειρίζονται οι αρχιτέκτονες πρασίνου. Και ναι, είναι σεβαστοί οι αρχιτέκτονες πρασίνου, αλλά δεν είναι οι ειδικοί. Άλλο να ζωγραφίζεις και άλλο να ανατρέξεις στο πράσινο ή το δέντρο... Εκεί υπάρχει πολύ μεγάλο παράπονο και τις επόμενες μέρες θα πάρουμε δημόσια θέση, γιατί, πραγματικά, πρέπει να γίνει η αξιοποίηση των γεωτεχνικών», λέει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ στην Κρήτη.

Και συνεχίζει λέγοντας: «Είναι άλλο η αρχιτεκτονική τοπίου και άλλο η διαχείριση του “πρασίνου” των Δήμων. Στο “πράσινο” λοιπόν δεν υπάρχουν γεωτεχνικοί. Και αν υπάρχουν δεν ασχολούνται με αυτό. Πάρα πολλοί γεωτεχνικοί κάνουν πάρα πολλές άλλες δουλειές εκτός από τις δουλειές που αφορούν στα γεωτεχνικά θέματα των Δήμων».

Όσο για το αν υπάρχουν δασολόγοι ή όχι στους Δήμους της Κρήτης, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ ξεκαθαρίζει: «Κάποιοι Δήμοι έχουν. Και κάποιοι Δήμοι δεν έχουν. Ακόμα και οι γεωπόνοι όμως, όταν υπάρχουν, απασχολούνται σε άλλα θέματα», τονίζει, διευκρινίζοντας ότι η ενασχόληση των γεωτεχνικών στους Δήμους στο νησί εξαντλείται τις περισσότερες φορές σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που δε σχετίζονται με τον χώρο τους και πολύ λιγότερο στον χώρο για τον οποίο έχουν προσληφθεί και εργάζονται στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. «Επειδή έχουν πάρα πολλές υποχρεώσεις και πάρα πολλές ελλείψεις σε προσωπικό, χρησιμοποιούν τους γεωτεχνικούς σε άλλα θέματα και βέβαια κάποιες φορές στα θέματα της προστασίας του πρασίνου», επισημαίνει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ.

«Τα δέντρα, τα φυτά, το πράσινο γενικότερα, χρειάζονται διαχείριση. Θέλουν κλαδέματα, θέλουν ψεκάσματα, ποτίσματα, περιποίηση και όλα αυτά. Αυτές είναι δουλειές των γεωτεχνικών. Δε σημαίνει ότι επειδή είσαι ένας αρχιτέκτονας τοπίου μπορείς να διαχειριστείς το “πράσινο” του Δήμου», σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη.

Στον πρωτογενή τομέα

Ασφαλώς, από την άλλη, ο χώρος των Δήμων και τα προβλήματα αυτά είναι μια μικρογραφία του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας. «Αυτή είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζει γενικότερα τον πρωτογενή τομέα. Είναι ευρωπαϊκή επιταγή, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει φορτώσει με βαρύτατες γραφειοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας τον πρωτογενή τομέα και τους ελέγχους, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται οι δυνατότητες όλων των υπαλλήλων σε αυτά».

 

Ένας πολύ χαρακτηριστικός χώρος όπου αποδεικνύεται η έλλειψη γεωτεχνικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ακόμα και για τη δημόσια υγεία, είναι ο χώρος των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Κρήτης. Ελάχιστοι κτηνίατροι έχουν απομείνει πλέον για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας και της κοινωνίας. «Όταν ήταν 15 και 20 κτηνίατροι σε κάθε υπηρεσία, οι άνθρωποι πραγματικά προσπαθούσαν. Τώρα που είναι δυο-τρεις; Δεν προλαβαίνουν να πάνε εκεί που πρέπει. Αυτή είναι η κατάσταση. Και αυτό λέμε και για τους Δήμους. Αν θέλουν να έχουν πράσινο και να είναι τέτοιο που να βοηθάει το περιβάλλον, θα πρέπει να προσλάβουν γεωπόνους και δασολόγους», καταλήγει ο Αλέκος Στεφανάκης.

Ξεκαθαρίζει πάντως ότι, σε ό,τι αφορά τον σεβασμό που πρέπει να δείχνουν οι Δήμοι απέναντι στο Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ και να συνεργάζονται μαζί του σε θέματα πρασίνου, σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει από τη μεριά του φορέα κάποιο παράπονο. Και το γράφουμε αυτό διότι, βάσει νομοθεσίας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος αποτελεί φορέα επιστημονικό για το κράτος και την κοινωνία σε ζητήματα που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, τη φύση και το περιβάλλον.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
neakriti.gr  31 August, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα