Kρέπες σπανακιού με πιπεριές, ντοματίνια και σως γιαουρτιού ή ταχινιού
45' προετοιμασία
15' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: για 8 κρέπες
Κρέπες
1 κούπα (200 ml) φρέσκο γάλα
4 χούφτες φύλλα σπανακιού, πλυμένα και λεπτοκομμένα
1 κουτ. γλυκού μηλόξιδο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 αυγά
1½ κούπα (200 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Γέμιση
80 ml (σχεδόν 1/2 κούπα) ελαιόλαδο
3 κούπες μανιτάρια λευκά, κομμένα στα τέσσερα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι (ή λίγο ξερό, τριμμένο)
1/2 πράσινη + 1/2 κόκκινη + 1/2 κίτρινη + 1/2 πορτοκαλί πιπεριά, σε λεπτά μπαστουνάκια
20 ντοματίνια πλυμένα και κομμένα στη μέση
περίπου 400 γρ. μοτσαρέλα (προαιρετικά), σε λεπτά μπαστουνάκια
Σος γιαουρτιού
250 γρ. (1 μεγάλη κούπα) γιαούρτι στραγγιστό
50 γρ. (1/4 κούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
ξύσμα και χυμός από 1/2 λεμόνι
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σος ταχινιού (εναλλακτική)
1/3 κούπας ταχίνι
1/3 κούπας νερό
1/4 κούπας χυμός λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη (προαιρετικά)
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
Χυλός
Για να φτιάξουμε τις κρέπες σπανακιού με πιπεριές, ντοματίνια και σως γιαουρτιού ή ταχινιού, ξεκινάμε με τον χυλό και στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε, ρίχνουμε το γάλα, το σπανάκι, το μηλόξιδο και το λάδι και τα χτυπάμε μέχρι το σπανάκι να λιώσει και το υγρό μείγμα να αποκτήσει πράσινο χρώμα.
Προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι, το αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε έναν ομοιογενή ανοιχτοπράσινο χυλό, πυκνόρρευστο, χωρίς σβόλους.
Αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά.
Γέμιση
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και ξαναβάζουμε το άδειο τηγάνι στη φωτιά. Ζεσταίνουμε εκεί το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλες τις πιπεριές για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις πιπεριές στο μπολ με τα μανιτάρια. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και ανακατεύουμε.
Κρέπες
Καθαρίζουμε και σκουπίζουμε το τηγάνι. Βάζουμε εκεί να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε 1/3 κούπας από τον χυλό.
Ανακινούμε αμέσως το τηγάνι με κυκλικές κινήσεις για να απλωθεί ο χυλός ομοιόμορφα.
Ψήνουμε την κρέπα μέχρι να εμφανίσει φουσκάλες και με μια σπάτουλα τη γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Ψήνουμε για άλλα 1-2 λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, μέχρι να φτιάξουμε συνολικά περίπου 8 κρέπες.
Τις διατηρούμε ζεστές σε μια πιατέλα.
Σος γιαουρτιού
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ, μέχρι να φτιάξουμε μια πυκνή, λεία κρέμα.
Σος ταχινιού
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί σε μικρό πολυκόφτη, μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα.
Σερβίρισμα
Μοιράζουμε τη γέμιση λαχανικών στις κρέπες και προσθέτουμε μερικά μπαστουνάκια μοτσαρέλας (αν θέλουμε).
Τυλίγουμε τις κρέπες σε ρολά.
Περιχύνουμε κάθε κρέπα με περίπου 2 κουτ. σούπας από όποια από τις σος επιλέξουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Μυστικά
Αν θέλουμε να κάνουμε τις κρέπες μας vegan, τότε κάνουμε το εξής:
Αντικαθιστούμε το γάλα με την ίδια ποσότητα νερού.
Αντικαθιστούμε τα 2 αυγά με ένα μείγμα από 2 κουτ. σούπας τριμμένο λιναρόσπορο + 6 κουτ. σούπας νερό. Ανακατεύουμε αυτά τα δύο υλικά και τα αφήνουμε για 15-30 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης πάστα.
Επιλέγουμε τη σος ταχινιού (αντί του γιαουρτιού) και δεν βάζουμε στη γέμιση το τυρί (που έτσι κι αλλιώς είναι προαιρετικό)