Κρεατόσουπα με σελινόριζα αυγολέμονο

Υλικά
500γρ. μοσχαρίσιο ποντίκι
3 φέτες από κότσι μοσχαρίσιο με το κρέας τους και το μεδούλι
2 καρότα
2 πατάτες μέτριες
1 σελινόριζα
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 κλαδάκια σέλερι
3 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 ντομάτες τριμμένες
ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
⅔ φλιτζανιού χυμό λεμονιού
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
2 κρόκους αβγών
2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
αγνό παρθένο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
8-10 κόκκους πιπεριού
αλάτι χοντρό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Πλένετε το κρέας και το κότσι με κρύο νερό και λίγο ξίδι. Το βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα και τη γεμίζετε με χλιαρό νερό (2,5 λίτρα περίπου). Βράζετε σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα μέχρι να σταματήσει ο αφρός.
Συμπληρώνετε αν χρειάζεται νερό ώστε το κρέας να είναι σκεπασμένο και συνεχίζετε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά. Μετά από 20 λεπτά ρίχνετε το κρασί, τους κόκκους του πιπεριού και συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά.
Στο μεταξύ καθαρίζετε και πλένετε τα λαχανικά και τα κόβετε ομοιόμορφα σε μικρούς κύβους και τα προσθέτετε στο κρέας που βράζει εδώ και 1 ώρα και 30 λεπτά. Αλατίζετε και βράζετε για 30 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν μυρωδικά και λαχανικά. Αφαιρείτε το κρέας και το κότσι με τρυπητή κουτάλα.
Ψιλοκόβετε το ποντίκι και ό,τι κρέας έχουν τα κόκαλα. Αν το μεδούλι δεν έχει φύγει, το αφαιρείτε και το βάζετε μέσα στη σούπα καθώς και τα κομματάκια του κρέατος. Αν η κρεατόσουπα είναι πολύ πηχτή, την αραιώνετε με λίγο νεράκι που θα αφήσετε να πάρει μια δυο βράσεις.
Ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού και ετοιμάζετε το αβγολέμονο: διαλύετε το κορνφλάουρ στο χυμό λεμονιού και τον ανακατεύετε με τους κρόκους. Προσθέτετε λίγο λίγο ένα φλιτζάνι από το ζεστό ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς και το ρίχνετε κατόπιν στην κατσαρόλα με την κρεατόσουπα. Αφήνετε να πάρει μια βράση ανακινώντας την κατσαρόλα. Περιχύνετε με ελαιόλαδο.
Σερβίρετε αμέσως και πασπαλίζετε τη σούπα με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν θέλετε, με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
Δείτε επίσης
- Καύσωνας: Τι αναφέρει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τα μέτρα προστασίας των πολιτών
- Κολοκυθοκεφτέδες: 14 συνταγές για τους κεφτέδες σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού
- Χρόνιες παθήσεις: 1,8 εκ. θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρώπη κάθε χρόνο
- Ανησυχητική η αύξηση των μετανασταυτικων ροών στην Κρήτη
- Θερινές εκπτώσεις 2025: Στις 14 Ιουλίου η έναρξή τους – Πόσο θα διαρκέσουν
Σχετικά άρθρα
- Κολοκυθοκεφτέδες: 14 συνταγές για τους κεφτέδες σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού
- Φιλέτο κοτόπουλο στο φούρνο με ντοματίνια και γραβιέρα
- Βλίτα τσιγαριαστά με κρίταμο, μυζήθρα και τραγανό ξινόχοντρο
- Με ωμή ντομάτα: 32 συνταγές χωρίς μαγείρεμα για τις μεγάλες ζέστες
- Τι γεύση έχει το καλοκαίρι; 9 συνταγές στον ίσκιο της κληματαριάς