Κοτόπουλο με πράσα στον φούρνο
Το κοτόπουλο ταιριάζει απόλυτα με τη γλυκύτητα των πράσων, την πλούσια τυρένια σάλτσα και την τραγανή υφή από τα ψίχουλα του ψωμιού. Ένα φαγητό της θαλπωρής.
Υλικά
5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο μπούτι, σε κομμάτια 4 λωρίδες μπέικον, ψιλοκομμένο
2 πράσα, ψιλοκομμένα
4 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φυλλαράκια
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
350 γρ. έτοιμη σάλτσα τυριού (στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
50 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
100 γρ. ψίχουλα ψωμιού από μπαγιάτικο ψωμί, ψιλοτριμμένα
πιπέρι
αλάτι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Ζεσταίνουμε καλά 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα τηγανίζουμε μαζί με το μπέικον και από τις δύο πλευρές για 3΄-4΄ μέχρι να ροδίσουν. Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί 20x30 εκ. Αδειάζουμε και τα πράσα στο τηγάνι, τα αλατίζουμε με μια πρέζα αλάτι και τα σοτάρουμε για 10΄ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το θυμάρι, τη μουστάρδα, τη σάλτσα τυριού και 50 ml νερό ανακατεύοντας καλά.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στο ταψί και ανακατεύουμε ξανά.
Αναμειγνύουμε το τριμμένο τσένταρ με τα ψίχουλα του ψωμιού και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 3΄-35΄ ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια του φαγητού και το τυρί να κάνει φουσκάλες.
Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα στο πλάι αν θέλουμε.
Φωτογραφία: Danielle Wood
Tips
Πράσα: Οταν αγοράζετε πράσα ελέγχετε ότι τα σκούρα πράσινα φύλλα τους είναι σε καλή κατάσταση, όχι σκισμένα ή χαλασμένα. Τα πλένετε πολύ καλά προτού τα ψιλοκόψετε γιατί μαζεύουν αρκετό χώμα ανάμεσα στα φύλλα τους.
Δείτε επίσης
- «Μαμαδίστικα» γιουβαρλάκια κοκκινιστά
- Εννέα απλοί τρόποι για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό μέσα στο χειμώνα
- Κρήτη: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο - Αναλυτικά η πρόγνωση - Το κεντρικό Λιμεναρχείο προειδοποιεί
- Ανδρουλάκης: Άνοιγμα σε πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -Τι είπε για την Αθηνά Λινού
- Κίνημα Δημοκρατίας το νέο κόμμα του Στ. Κασσελάκη