Κοτόπουλο Cacciatore
Το κοτόπουλο cacciatore ή polo alla cacciatora, είναι μια ιταλική comfort συνταγή που συνήθως μαγειρεύεται με κυνήγι. Από εκεί παίρνει και το όνομα του το φαγητό. Cacciatore σημαίνει του κυνηγού. Το κοτόπουλο cacciatore έχει υλικά απλά και καθημερινά όπως ντομάτες και σκόρδο αλλά και μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, δαφνόφυλλο και κρασί. Είναι ένα παραδοσιακό φαγητό, το κοτόπουλο μαγειρεύεται συνήθως σε σάλτσα ντομάτας άλλες φορές όμως μπορεί να έχει μανιτάρια στην σάλτσα κι άλλες φορές πιπεριά, όπως συνηθίζεται στην νότια Ιταλία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο κομμάτι κοτόπουλου θέλετε, αλλά σίγουρα μαγειρεύεται με κοτόπουλο που έχει πέτσα και κόκκαλο, για πιο πλούσια ρουστίκ γεύση. Λίγα αποξηραμένα μανιτάρια porcine απογειώνουν γευστικά το κοτόπουλο cacciatore. Σερβίρεται με ζεστό ψωμί ή με πολέντα.
Υλικά Συνταγής
Για το κοτόπουλο cacciatore
1 ολόκληρο κοτόπουλο η κομμάτια κοτόπουλου με δέρμα και κόκκαλο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 καρότο
1 μικρό κομμάτι σέλερι
2-3 κλωνάρια μαϊντανού
1 κ.σ. πελτέ
400 γραμ. αποφλοιωμένες ολόκληρες ντομάτες
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
1 δαφνόφυλλο
1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
Αλάτι
Πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Πολέντα
Ψιλοκομμένος μαϊντανός
Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο cacciatore,
Αυτήν την ιταλική συνταγή κοτόπουλο cacciatore, ιδανικά χρησιμοποιούμε ντομάτες αποφλοιωμένες μακρόστενες πομοντόρια φρέσκα η εμπορίου.
Πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο. Αφήνουμε το κοτόπουλο για 30’ σκεπασμένο, σε θερμοκρασία δωματίου.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες.
Το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.
Ψιλοκόβουμε το καρότο και το σέλερι.
Σπάμε το σκόρδο.
Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια ή τις ζουλάμε με τα χέρια.
Τις αλατίζουμε ελαφρά.
Αφήνουμε στην άκρη όλα τα λαχανικά.
Πώς φτιάχνουμε το κοτόπουλο cacciatore
Ζεσταίνουμε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το κοτόπουλο.
Προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου με την πέτσα να ακουμπάει στην καυτή κατσαρόλα.
Δεν βάζουμε όλα τα κομμάτια κοτόπουλου μαζί στην κατσαρόλα. Θωρακίζουμε λίγα – λίγα τα κομμάτια για 5-6 λεπτά, να κάνει ρόδινη κρούστα το κοτόπουλο και γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.
Συνεχίζουμε το ρόδισμα για 2-3′ από την άλλη πλευρά.
Βγάζουμε το ζεστό κοτόπουλο σε πιατέλα και το αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3’.
Προσθέτουμε το καρότο και το σέλερι και σοτάρουμε για 2’.
Προσθέτουμε τον πελτέ και το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το δαφνόφυλλο, σοτάρουμε για 1’ τρίβοντας τον πελτέ στην κατσαρόλα.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τις ντομάτες αφήνουμε να πάρουν βράση.
Ξαναβάζουμε το ροδισμένο κοτόπουλο στην σάλτσα cacciatore και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό η ζωμό κοτόπουλου μέχρι να μισοσκεπαστεί το κοτόπουλο.
Μόλις πάρει βράση το κοτόπουλο cacciatore, σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα χαμηλώνουμε την φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια και σιγοβράζουμε για 45’ να μαλακώσει το κοτόπουλο.
Μετά από 45’ προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο φαγητό.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10’ επιπλέον.
Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και πυκνώνουμε την σάλτσα με δυνατό βρασμό για 1-2´ μέχρι να δέσει και να μελώσει.
Αφαιρούμε δεντρολίβανο και δαφνόφυλλο και με πρες πουρέ πιέζουμε τυχόν κομμάτια λαχανικών, που έχουν μείνει στη σάλτσα ώστε να λιώσουν τελείως.
Περιχύνουμε την πιατέλα με το κοτόπουλο με την σάλτσα του, και σερβίρουμε με πολέντα .
Το μυστικο : Αφού βράσετε το κοτόπουλο και σβήσετε την φωτιά αφήστε το κοτόπουλο σκεπασμένο στην κατσαρόλα να ολοκληρωθεί η ισορροπία των γεύσεων.
Tips για το κοτόπουλο cacciatore
Το κοτόπουλο cacciatore όταν μαγειρευτεί σωστά όπως σας εξηγώ παραπάνω είναι ένα ονειρεμένο φαγητό.
Μαλακό τρυφερό κοτόπουλο σε πλούσια αρωματική και δεμένη σάλτσα ντομάτας και λαχανικών που πραγματικά δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για να ξετρελάνει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Είναι ένα κοκκινιστό με αρώματα λαχανικών και βοτάνων που αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσεις ειδικά όταν έχεις καλεσμένους και θέλεις να εντυπωσιάσεις με τις μαγειρικές σου ικανότητες.
Να το σερβίρεις με την ιταλική πολέντα και να καταπλήξεις τους καλεσμένους σου.
Κάθε υλικό που μπαίνει στο κοτόπουλο cacciatore έχει λόγο άλλο για γλύκα άλλο για ένταση κι άλλο για να ενώσει όλες αυτά τα υπέροχα υλικά. Απολαύστε ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Ιταλών και μαγειρέψετε το σαν Ιταλός chef με σίγουρη επιτυχία.
Δείτε επίσης
- Oι πληρωμές της εβδομάδας
- Kαιρός: “Λευκά Χριστούγεννα” προ των πυλών
- Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε κάνουν πρεμιέρα και πόσο θα διαρκέσουν
- Τροχαία ατυχήματα: Μια κορυφή για την Κρήτη που...προβληματίζει
- Λέκκας για τον μεγάλο σεισμό στην Κρήτη: «Δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει»
Σχετικά άρθρα
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων
- Λαχανοντολμάδες με ολίγη πανσέτα, πάπρικα και μαραθόσπορο