Κοτόπουλο BBQ και γεμιστές ψητές πατάτες
Υλικά
1 κοτόπουλο γύρω στα 1.700 γρ.
αλάτι
πιπέρι
Για τη μαρινάδα
1/2 φλ. χυμό φρέσκου λεμονιού
1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.σ. κάρυ
1/2 κ.σ. κύμινο
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. μαγιονέζα
Για τις πατάτες
10 πατάτες μέτριες
ελαιόλαδο
χοντρό αλάτι
φρέσκο κρεμμύδι
μουστάρδα
τυρί κρέμα
γιαούρτι
Για το Κοτόπουλο BBQ
Αφαιρούμε το λαιμό και κόβουμε τις άκρες από τις φτερούγες.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω στον πάγκο.
Με ψαλίδι κουζίνας ή κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τη μία πλευρά, από την ουρά προς το λαιμό. Πιέζουμε και ανοίγουμε διάπλατα (πεταλούδα) για το κοτόπουλο bbq.
Αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο, με το στήθος προς τα εμάς και την κοιλιά του στον πάγκο. Πατάμε με τα χέρια γερά, να γίνει όσο πιο πλακέ γίνεται. Πιέζοντάς το σπάει το κόκαλο του στήθους και πλαταίνει. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές.
Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα βαζάκι. Τα χτυπάμε για λίγο να γίνουν σαν κρέμα.
Βάζουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη σακούλα τροφίμων ή σε πλακέ μπολ. Το κοτόπουλο πρέπει να είναι ανοικτό ή πλακέ. Περιχύνουμε τη μαρινάδα. Δένουμε τη σακούλα ή κουνάμε καλά ώστε να πάει παντού η μαρινάδα.
Αφήνουμε να μαριναριστεί το λιγότερο για 12 ώρες και το περισσότερο για 48 ώρες (πάντα στο ψυγείο). Όσο πιο πολύ μείνει η μαρινάδα τόσο πιο ωραίο θα γίνει. Αναποδογυρίζουμε τη σακούλα με τη μαρινάτα αρκετές φορές.
Την επόμενη μέρα αφήνουμε το κοτόπουλο εκτός ψυγείου για 30 λεπτά πριν το ψήσουμε. Αφαιρούμε τη μαρινάτα και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Αφού γίνουν τα κάρβουνα, τοποθετούμε το κοτόπουλο με την πέτσα στη σχάρα και ψήνουμε για 15 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 15 λεπτά το κοτόπουλο BBQ.
Ελέγχουμε αν είναι ψημένο μπήγοντας ένα μαχαίρι στο πιο παχύ σημείο. Αν τα υγρά που βγουν είναι διάφανα είναι ψημένο. Σκεπάζουμε το ψημένο κοτόπουλο για 15 λεπτά και έπειτα το τεμαχίζουμε.
Για τις γεμιστές πατάτες
Τις πλένουμε και τις σκουπίζουμε πολύ καλά.
Τις τρυπάμε με πιρούνι, πολύ καλά στην επιφάνεια. Αλείφουμε με λάδι. Τις βουτάμε σε χοντρό αλάτι να κολλήσει στη φλούδα.
Τις βάζουμε στην σχάρα σε δυνατό φούρνο στους 200 βαθμούς C και ψήνουμε από 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι 1 και 30 λεπτά, ανάλογα το μέγεθός τους.
Η φλούδα πρέπει να είναι τραγανή και η σάρκα μαλακή. Κόβουμε στη μέση, αδειάζουμε τη σάρκα σε μπολ και προσθέτουμε, βούτυρο ή τυρί ή μουστάρδα ή μυρωδικά και αλατοπίπερο.
Ξανά γεμίζουμε και σερβίρουμε. ‘Η απλά κόβουμε στη μέση, ζουλάμε τη σάρκα προς τα πάνω και γαρνίρουμε με όποιο από τα προτεινόμενα υλικά μας αρέσει. Και με σκέτο βούτυρο και αλάτι είναι τέλειες.
Δείτε επίσης
- «Μαμαδίστικα» γιουβαρλάκια κοκκινιστά
- Εννέα απλοί τρόποι για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό μέσα στο χειμώνα
- Κρήτη: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο - Αναλυτικά η πρόγνωση - Το κεντρικό Λιμεναρχείο προειδοποιεί
- Ανδρουλάκης: Άνοιγμα σε πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -Τι είπε για την Αθηνά Λινού
- Κίνημα Δημοκρατίας το νέο κόμμα του Στ. Κασσελάκη