Κορωνοϊός: Να γιατί πρέπει να ανησυχεί ο πλανήτης για το νέο κύμα εισαγόμενων κρουσμάτων στην Ασία
Εκεί που φάνηκαν χώρες της Ασίας να θέτουν υπό έλεγχο την επιδημία του νέου κορωνοϊού, ξαφνικά άρχισαν να κλείνουν το τελευταίο διάστημα τα σύνορά τους και να επιβάλουν και πάλι αυστηρά περιοριστικά μέτρα φοβούμενες ένα νέο κύμα εισαγόμενων κρουσμάτων.
Οι κινήσεις αυτές προοιωνίζονται δυσάρεστες εξελίξεις για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο πλανήτη που δίνει ακόμη μάχη με το πρώτο κύμα της πανδημίας -της χειρότερης παγκόσμιας κρίσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αφού οι όποιες επιτυχίες μέχρι στιγμής στη συγκράτησή της, μπορεί να αποδειχθούν προσωρινές και ο πλανήτης να παραμείνει για απροσδιόριστο διάστημα σε lockdown, γράφουν οι New York Times.
Ακόμη κι αν φαίνεται ότι αρχίζει να επιβραδύνεται σε κάποιες χώρες ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού η απαγόρευση ταξιδιών και η ισχύς άλλων περιοριστικών μέτρων μπορεί να παραταθεί μέχρι να ανακαλυφθεί αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο, ειδάλλως υπάρχει ο κίνδυνος επανεισαγωγής της μόλυνσης, ειδικά λόγω του υψηλού ποσοστού των ασυμπτωματικών φορέων, που μπορεί να μεταφέρουν εν αγνοία τους τον κορωνοϊό.
Πανικός σε χώρες της Ασίας για τα εισαγόμενα κρούσματα
Μετά από μια πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, που συνδέεται με την άφιξη ταξιδιωτών από άλλα κράτη, χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη καθώς και το Χονγκ Κονγκ έκλεισαν το τελευταίο διάστημα τα σύνορά τους σε αλλοδαπούς. Η Ιαπωνία απαγόρευσε τις αφίξεις από τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης και σκέφτεται να επεκτείνει το μέτρο και σε ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ. Η Νότια Κορέα επέβαλε αυστηρότερους ελέγχους καλώντας τους νεοαφιχθέντες να παραμένουν επί δύο εβδομάδες σε καραντίνα σε κρατικές εγκαταστάσεις.
«Χώρες δυσκολεύονται να εφαρμόσουν τις δικές τους εγχώριες λύσεις και αυτές είναι αναποτελεσματικές για ένα διεθνοποιημένο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας», λέει η καθηγήτρια Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Χαβάης, Κρίστι Γκόβελα. «Ακόμη και χώρες που κατάφεραν σχετικά να διαχειριστούν την πανδημία του κορωνοϊού, είναι τόσο ασφαλείς όσο και οι αδύναμοι κρίκοι του συστήματος», τονίζει προσθέτοντας ότι ελλείψει συνεργασίας μεταξύ κρατών «το κλείσιμο των συνόρων είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι διάφορες κυβερνήσεις μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση».
Δρακόντεια μέτρα, ηλεκτρονικά βραχιόλια, apps και ποινές φυλάκισης
Ταξιδιώτες που επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής της στην Ασία συχνά τίθενται υπό αυστηρή παρακολούθηση καθώς παραμένουν σε καραντίνα. Στο Χονγκ Κονγκ, επί παραδείγματι, πέραν της αρχικής εξέτασης για τον κορωνοϊό κατά την άφιξή τους, υποχρεούνται να φορούν ηλεκτρονικά βραχιόλια, ενώ οι κινήσεις τους παρακολουθούνται μέσω μιας app έξυπνων κινητών. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω από 200.000 άτομα σε καραντίνα στα σπίτια τους, σύμφωνα με την κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ.
Η τεχνολογία αποδεικνύεται κρίσιμο εργαλείο για την εφαρμογή της καραντίνας. Όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό στην Κίνα μπαίνουν επί 14 μέρες σε καραντίνα σε ξενοδοχεία που έχει επιστρατεύσει το κράτος και στέλνουν καθημερινά τις θερμοκρασίες τους μέσω του WeChat σε αρμόδιες επιτροπές της περιοχής. Στην Ταϊβάν η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την υπηρεσία εντοπισμού της γεωγραφικής θέσης των χρηστών κινητών, ενώ αστυνομικοί επισκέπτονται ανθρώπους στα σπίτια τους για να διαπιστώσουν αν έχουν ανοικτά τα κινητά τους -χώρια τα βαριά πρόστιμα που επιβάλλονται, όπως στην περίπτωση ενός άνδρα στην Ταϊπέι, που έσπασε την καραντίνα για να πάει σε ντισκοτέκ.
Οι ποινές για τους παραβάτες της καραντίνας μπορεί να είναι πολύ αυστηρές: οι Αρχές στη Σιγκαπούρη ακύρωσαν το διαβατήριο ενός 53χρονου, ενώ στην Ιαπωνία όσοι αψηφούν τα μέτρα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο φυλάκισης έως έξι μήνες ή προστίμου έως και 500.000 γιεν.
Ο σφοδρός αντίκτυπος των μέτρων αυτών στην οικονομία
Ειδικοί σημειώνουν ότι μεσοπρόθεσμα, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να προστατέψουν τους πολίτες τους από την πανδημία του κορωνοϊού, τέτοια μέτρα έχουν λογική, αλλά όσο παρατείνεται αυτή η κατάσταση, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες μόνιμης ζημιάς στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και τον ψυχισμό των ανθρώπων.
Όπως υπογραμμίζει η διευθύντρια του προγράμματος Υγείας για την Ασία, του ερευνητικού κέντρου Shorenstein του Πανεπιστημίου του Στάνφορτν, Κάρεν Ίγκλεστον, «αν και η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η προσπάθεια αναχαίτισης και ελέγχου του κορωνοϊού, θα πρέπει να σκεφτούμε και τα τεράστια κόστη, όσο παρατείνεται η κρίση αυτή»…
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
- Δήμος Γόρτυνας: Ενημερωτική συνάντηση για ένα σημαντικό έργο για την περιοχή
- Δήμος Φαιστού : «Δώσε Φωνή, Σπάσε τον Κύκλο της Βίας»
- Δήμος Φαιστού: Εντείνεται ο προβληματισμός για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων
- Μετανάστες: Στα σκαριά δημιουργία δομών προσωρινής φιλοξενειας στη Νότια Κρήτη