Κορυφώνεται η κακοκαιρία στην Κρήτη

  12 March, 2022 ΑΡΘΡΑ
Κορυφώνεται η κακοκαιρία στην Κρήτη

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων το οποίο εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία την Τρίτη 8 Μαρτίου και αφορά την κακοκαιρία «Φίλιππος» και επικαιροποιήθηκε την Παρασκευή, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σήμερα Σάββατο και στις πεδινές περιοχές της Κρήτης, ενώ τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι και την Δευτέρα με μικρές εντάσεις, σύμφωνα με τις προγνώσεις. 

Ειδικότερα, χειμωνιάτικο αναμένεται το σκηνικό στην Κρήτη το Σάββατο, 12 Μαρτίου, καθώς θα επικρατήσουν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν μπόρες με χιονόνερο ή χιόνι. Την ίδια ώρα  χιονοπτώσεις προβλέπονται στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα του νησιού, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές. 

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά, στο Ηράκλειο αύριο Σάββατο αναμένονται έντονες νεφώσεις με μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας. Από το απόγευμα αναμένεται να εκδηλωθούν βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Στο Αρκαλοχώρι αναμένονται έντονες νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας το πρωί, από το μεσημέρι αναμένονται μπόρες με χιονόνερο και χιονόπτωση από αργά το απόγευμα, η οποία θα συνεχιστεί και κατά την διάρκεια της νύχτας. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Στην Άνω Βιάννο αναμένονται έντονες νεφώσεις με μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, από το μεσημέρι αναμένεται χιονόπτωση. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και κατά την διάρκεια της νύχτας. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ρέθυμνο το πρωί του Σαββάτου αναμένονται έντονες νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας, από το μεσημέρι τα σύννεφα θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν έντονες βροχοπτώσεις, ενώ από αργά το απόγευμα θα εκδηλωθούν μπόρες με χιονόνερο. Τα φαινόμενα να συνεχιστούν και κατά την διάρκεια της νύχτας. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Έντονες νεφώσεις από το πρωί του Σαββάτου θα επικρατήσουν στο Σπήλι Ρεθύμνου, με μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας. Από το μεσημέρι αναμένεται χιονόπτωση. Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν και κατά την διάρκεια της νύχτας. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Στα Ανώγεια από αργά το πρωί αναμένεται χιονόπτωση μέχρι και το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τις προγνώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 0 βαθμούς Κελσίου.

Στα Χανιά αναμένονται έντονες νεφώσεις αρχικά με διαστήματα ηλιοφάνειας. Από το μεσημέρι αναμένονται νεφώσεις και έντονες βροχοπτώσεις. Νωρίς το βράδυ θα εκδηλωθούν μπόρες με χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Στα Σφακιά Χανίων προβλέπονται μπόρες με χιονόνερο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ από νωρίς το βράδυ αναμένεται χιονόπτωση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και το πρωί της Κυριακής. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Στον Άγιο Νικόλαο προβλέπονται έντονες νεφώσεις αρχικά με μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας, από το μεσημέρι αναμένονται να εκδηλωθούν έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το πρωί της Κυριακής. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Έντονες νεφώσεις σε όλη την διάρκεια της ημέρας θα επικρατήσουν στην Σητεία, με διαστήματα ηλιοφάνειας, σύμφωνα με τις προγνώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.
Στην Ιεράπετρα αναμένονται νεφώσεις με έντονες βροχοπτώσεις κυρίως τις απογευματινές ώρες, από νωρίς το βράδυ αναμένονται μπόρες με χιονόνερο. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και κατά την διάρκεια της νύχτας.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και τα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις και στα

ανατολικά από βόρειες με ένταση έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στη βορειοδυτική ηπειρωτική χώρα.

Στην Αττική

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες το μεσημέρι θα ενταθούν και, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά, θα είναι κατά τόπους πυκνές . Ύφεση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 1) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις, που το απόγευμα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια

Καιρός: Χιονοπτώσεις που από τις πρωινές μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες θα είναι πυκνές.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία - Θράκη

Καιρός: Στη Χαλκιδική χιονοπτώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι τις απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Στη Θράκη και τις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Θρακικό πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -7 (μείον 7) έως 06 βαθμούς. Στη δυτική Μακεδονία από -12 (μείον 12) έως 2 βαθμούς Κελσίου

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες πρόσκαιρες βροχές και στα ορεινά - ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις, αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Άνεμοι: Ανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -10 (μείον 10) έως 06 βαθμούς.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Μαγνησία και τις Σποράδες χιονοπτώσεις που κατά τόπους από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα θα είναι πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις που από το μεσημέρι βαθμιαία στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Στα Δωδεκάνησα αρχικά αίθριος, από το μεσημέρι νεφώσεις και λίγες τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 0 (μηδέν) έως 4 βαθμούς.

 

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας: Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Για σήμερα Παρασκευή (11-03-2022) προβλέπεται συνέχιση των χιονοπτώσεων αλλά θα είναι μικρής γενικά έντασης και παροδικά.
Για αύριο Σάββατο (12-03-2022) θα χιονίσει και στα πεδινά της βόρειας Κρήτης
Για την Κυριακή (13-03-2022) θα συνεχιστούν με μικρές εντάσεις οι χιονοπτώσεις μέχρι την Δευτέρα

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων χιονοπτώσεων, παγετού ή θυελλωδών ανέμων: 

►ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

 Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις

Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

 ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.
Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

 ► ΠΑΓΕΤΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών

Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.
Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.
Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων  κ.λπ.).
Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.
Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.
Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΓΕΤΟΣ

Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης

Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.
Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης με τα οποία μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες είναι τα εξής:  

100  ΕΛΑΣ

199  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

112  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

108 ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

166 ΕΚΑΒ

 

  12 March, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα