Στη δίνη της έξαρσης της γρίπης, των ιώσεων και του κορωνοϊού βρίσκεται και η Κρήτη, με την πίεση στα νοσοκομεία του νησιού να είναι πλέον δεδομένη με βάση και τα στοιχεία. Μάλιστα, φαίνεται πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, μιας και ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες, με το ντόμινο των περιστατικών να πολλαπλασιάζεται, ενώ αναμένεται η κορύφωσή τους Φεβρουάριο αλλά και Μάρτιο.
Όπως προέκυψε στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV” τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, η γρίπη και οι ιώσεις υπερισχύουν του κορωνοϊού, που το τελευταίο διάστημα άρχισε να κάνει πιο έντονη την παρουσία του όσον αφορά στα περιστατικά.
Οι διευθυντές των Παθολογικών Κλινικών του ΠΑΓΝΗ Διαμαντής Κοφτερίδης και του Νοσοκομείου Χανίων Ειρήνη Λαγουδάκη τόνισαν πως η κατάσταση στις κλινικές είναι πιεστική, όπως και στις Πνευμονολογικές, που η πληρότητα έχει ξεπεράσει το 100%. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Παθολογικής του ΠΑΓΝΗ, που η πληρότητα αγγίζει το 114,29%, και της Β' Παθολογικής των Χανίων, όπου αγγίζει το 103,85%. Αυξημένη η προσέλευση στα νοσοκομεία αλλά και τα Κ.Υ., όπως τόνισε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” η υποδιευθύντρια του Κ.Υ. Καστελίου και γενική γιατρός στο Κ.Υ. Ηρακλείου Ροδάνθη Πατελή, η οποία υπογράμμισε πως οι περισσότεροι ασθενείς που φτάνουν στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας είναι με γριπώδη συμπτώματα, καλώντας τον κόσμο να είναι σε συνεννόηση με τον προσωπικό γιατρό και να πηγαίνει στο νοσοκομείο όταν πρέπει και όχι με τα πρώτα συμπτώματα.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα άρχισαν να πιέζονται και οι κλινικές COVID των κρητικών νοσοκομείων και κυρίως αυτών του Ηρακλείου. Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής”, η Γεωργία Μακάκη παρουσίασε σε απευθείας σύνδεση την εξέλιξη της εφημερίας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου η προσέλευση των πολιτών ήταν αυξημένη από πολίτες που σπεύδουν στα Επείγοντα του νοσοκομείου, με τον Μανόλη Μεναγάκη, πρόεδρο των εργαζόμενων στο Βενιζέλειο, να τονίζει ότι η πίεση αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες μέρες, που θα κορυφωθεί και η έξαρση της λεγόμενης “τριδημίας”.
Την ίδια ώρα, τα σχολεία άνοιξαν εδώ και μέρες μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, οπότε χιλιάδες παιδιά επέστρεψαν στα θρανία, με τους παιδιάτρους να φοβούνται πως ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση του κύματος έξαρσης των ιώσεων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρρωστήσουν πολλά περισσότερα παιδιά, καθώς το ένα θα έρχεται σε επαφή μέσα στην τάξη με πολλά, ενώ ήδη η κατάσταση στις ΜΕΘ Παίδων είναι πολύ πιεστική, με την Αττική να έχει πληρότητα 50% και τη Βόρεια Ελλάδα 100%. Την ίδια ώρα, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα προς το παρόν στις παιδιατρικές κλινικές των κρητικών νοσοκομείων.
Η εικόνα της έξαρσης από τον ΕΟΔΥ
Η έξαρση των ιώσεων αποτυπώνεται και στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, με γρίπη και ιώσεις να υπερισχύουν του κορωνοϊού προς το παρόν. Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής”, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης αναφέρθηκε στα δεδομένα που προκύπτουν. Μιλώντας για τη γρίπη και τους άλλους αναπνευστικούς ιούς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι δεν είναι αργά ακόμη να εμβολιαστεί κάποιος κατά της γρίπης.
«Επειδή έχει αλλάξει η επιδημιολογία των αναπνευστικών ιών, δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η γρίπη φέτος και έτσι μέσα σε 10 με 14 ημέρες έχουμε προστασία από τον εμβολιασμό της γρίπης. Εγώ λέω ότι δεν είναι αργά και τώρα, προπαντός τα άτομα που είναι σε υψηλό κίνδυνο, να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης», είπε χαρακτηριστικά.
Ως προς τις προβλέψεις ορισμένων ειδικών, που κάνουν λόγο για έως και 500.000 κρούσματα γριπωδών συνδρομών εβδομαδιαίως μέσα στον μήνα, ο κ. Ζαούτης διαχώρισε τη θέση του, λέγοντας ότι χωρίς δεδομένα και μια ξεκάθαρη εικόνα των αριθμών δεν μπορεί κανένας να προχωρήσει σε ασφαλείς προβλέψεις.
«Υπάρχουν κάποια μοντέλα, αλλά τα μοντέλα πάντα στηρίζονται σε υποθέσεις», τόνισε. Πάντως, εκτίμησε ότι σίγουρα θα συνεχιστεί για ένα διάστημα η έξαρση των αναπνευστικών ιών. Παράλληλα, εμφανίστηκε αρνητικός στο να κλείσουν τα σχολεία, έτσι ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση των ιώσεων.
«Όσον αφορά στα μέτρα, τα δύο που έχουν ακουστεί, το ένα είναι να μην ανοίξουμε τα σχολεία. Είμαι κάθετος και σαν παιδίατρος στο να μην ανοίξουν τα σχολεία. Και το στηρίζω στο γεγονός πως οι αρνητικές συνέπειες από το κλείσιμο των σχολείων στα παιδιά μας είναι πάρα πολύ μεγάλες. Σε όλο τον κόσμο η ψυχική υγεία έχει επηρεαστεί, η σωματική υγεία και μέχρι και το προσδόκιμο ζωής μπορεί να αλλάξει επειδή χάνουν αυτά τα χρόνια ή τους μήνες από το σχολείο. Είμαι κάθετος στο να μην ανοίξουν τα σχολεία το θέμα», ανέφερε ο κ. Ζαούτης.
Φάρμακα
Ελλείψεις μέχρι και σε αντιπυρετικά
Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί με τις ελλείψεις φαρμάκων και στο Ηράκλειο το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Τσικανδηλάκης, μιλώντας στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής”. Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει στην κάλυψη των αναγκών στα παιδικά σκευάσματα, αλλά και σε φάρμακα που λαμβάνουν χρόνια πάσχοντες και με σοβαρές παθήσεις. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Τσικανδηλάκης, το υπουργείο Υγείας πρέπει να κινηθεί ακόμα πιο δραστικά για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη που καταγράφεται ακόμα και σε απλά αντιπυρετικά.
Το 35% των κρουσμάτων στο νησί είναι “Κράκεν”
Σαρωτική φαίνεται να είναι η επικράτηση της υποπαραλλαγής “Κράκεν” στην Κρήτη με βάση τους ελέγχους στο Εργαστήριο Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η αποκάλυψη έγινε στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV” από τον καθηγητή Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργο Σουρβίνο. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το ποσοστό της άκρως μεταδοτικής “Κράκεν” φαίνεται να φτάνει στο νησί ακόμα και στο 35% και μάλιστα η επέλασή της γίνεται με πολύ γοργούς ρυθμούς, στοιχείο που μπορεί να επιφέρει μια έξαρση μολύνσεων στο νησί, παράλληλα με τις ιώσεις και τη γρίπη, που μέχρι στιγμής επικρατεί στο νησί.
Ωστόσο, ο κ. Σουρβίνος υπογράμμισε πως η γονιδιωματική ανάλυση είναι αυτή που θα “φωτογραφίσει” και την τελική εικόνα της “Κράκεν” στο νησί μας, διαδικασία όμως που είναι χρονοβόρα.
Στις μαζικές δειγματοληψίες στην Κρήτη φαίνεται πως ο κορωνοϊός υπερισχύει, όμως είναι περισσότερα τα τεστ που γίνονται για τον COVID. Στην πραγματικότητα, γρίπη και ιώσεις αφήνουν πίσω τους νοσούντες από κορωνοϊό με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το Ιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής”. Μάλιστα, ο καθηγητής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος αναφέρθηκε σε όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει τον Δεκέμβριο, αλλά και το πρώτο μισό του Ιανουαρίου.
Η γρίπη φαίνεται να κάνει “πάρτι” και στους Κρητικούς, με τα περιστατικά να είναι περισσότερα και πρώτα στη λίστα των εργαστηριακών ελέγχων του Ιολογικού Εργαστηρίου του Π.Κ. Ακολουθούν οι ιώσεις και οι μολύνσεις κορωνοϊού. Όσον αφορά στις παιδικές ιώσεις, φαίνεται με βάση το Εργαστήριο ότι έχουν τον νούμερο ένα λόγο στα περιστατικά παιδιών που φτάνουν μέχρι τα νοσοκομεία και κάποια από αυτά νοσηλεύονται. Μάλιστα, σε επίπεδο Κρήτης υπάρχει μια γκάμα τουλάχιστον 8 ιώσεων που ταλαιπωρούν τα παιδιά, με την έξαρση να είναι ακόμα μεγαλύτερη τον επόμενο μήνα.
Όσον αφορά στον κορωνοϊό, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σουρβίνος, οι υποπαραλλαγές της “Όμικρον” είναι αυτές που επικρατούν κατά κύριο λόγο. Στην πορεία της πανδημίας στην Κρήτη αναφέρθηκε και ο καθηγητής-μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό Αχιλλέας Γκίκας, αλλά και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κίνα, επισημαίνοντας την ελλιπέστατη ενημέρωση του ΠΟΥ για την εικόνα που επικρατεί στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου. Πάντως, οι ειδικοί, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι καθησυχαστικοί όσον αφορά στη μετάλλαξη “Κράκεν”, με τα πρώτα 6 κρούσματα στην Ελλάδα να έχουν καταγραφεί στην Αττική.
Καθησυχαστική για την επικινδυνότητα της μετάλλαξης “Κράκεν” εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία ανέφερε όμως ότι είναι πολύ πιθανό να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα, τόνισε ότι προς το παρόν δεν παρατηρείται ιδιαίτερα μεγάλη άνοδος στα κρούσματα του κορωνοϊού. Ειδικότερα είπε ότι «πιθανότατα θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα η “Κράκεν”... Έχουμε 6.000-7.000 κρούσματα. Επομένως, δε βλέπουμε ακόμα αυτή τη γεωμετρική άνοδο. Η μολυσματικότητα στα λύματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε. Έχουμε κι άλλες πόλεις, όπως η Πάτρα, που έπεσε σημαντικά. Και την Κρήτη που ανεβαίνει. Άρα νομίζω ότι έχει να κάνει και με τις περιοχές και γι' αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αχιλλέας Γκίκας, που τόνισε στην “Ώρα Αιχμής” πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων από την “Κράκεν”.
Δείτε επίσης
- Επικίνδυνη έξαρση της γρίπης: Τα υπέρ και τα κατά του εμβολιασμού τώρα
- ΕΟΔΥ: Σε έξαρση η γρίπη – 24 σοβαρά κρούσματα, τρεις θάνατοι σε μία εβδομάδα
- Έντερο: Πώς “καταπολεμά” τις λοιμώξεις;
- Λαχανικά, μπαχαρικά και βραστά: Συμβουλές ειδικών τους για μια καλή διατροφή τον χειμώνα
- “Αυτή την στιγμή κινδυνεύουμε περισσότερο από την γρίπη κι όχι από τον HMPV”
Σχετικά άρθρα
- Η Κρήτη στις περιοχές που ευνοούν «διαβολικούς» ανέμους σαν αυτούς που κατέκαψαν το Λος Άντζελες
- Σαν σήμερα η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Που έβρεξε περισσότερο σήμερα - Οι 8 περιοχές της Κρήτης με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου