Κορμός σοκολάτας με μπισκότα

  29 May, 2022 ΑΡΘΡΑ
Κορμός σοκολάτας με μπισκότα

Η «συνταγή της γιαγιάς», η εκδοχή με «μερέντα» και η light παραλλαγή

Κορμός, «μωσαϊκό» ή «σαλάμι»; Όπως και αν συνηθίζετε να το λέτε, είναι η γλυκιά γεύση των παιδικών μας χρόνων, το πρώτο μπισκοτογλύκισμα που γευτήκαμε και αγαπήσαμε. «Ένδοξο» δείγμα σπιτικής ζαχαροπλαστικής, θριαμβεύει μέχρι σήμερα σε διάφορες εκδοχές. Ας δούμε μερικές. 

Ο κορμός της γιαγιάς φτιαγμένος με αυγά και κακάο

 Είναι τρόπος που παραπέμπει σε «μωσαϊκά» -όπως τα έλεγαν λόγω του ότι θύμιζε οπτικά τα παλιά πατώματα- αλλοτινού καιρού, σήμερα σπάνια βλέπει κανείς αυγά στο μείγμα. Ωστόσο από τη στιγμή που πλέον κυκλοφορούν παστεριωμένα ωμά αυγά, δεν χρειάζεται κανείς να τα φοβάται. Αν δεν μπορείτε να βρείτε πουθενά τη γεύση των παιδικών σας χρόνων, δοκιμάστε αυτή τη συνταγή. Ευχαριστούμε την κ. Ειρήνη Δράκου που τη μοιράστηκε μαζί μας (αφού έκανε τα ...δράμια γραμμάρια) και πρωτοδημοσιεύτηκε στο icookgreek.com.

Υλικά 

250 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη άχνη
3 γεμάτες κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη (άγλυκο)
2 αυγά και ελάχιστο αλάτι
80 γρ. αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και καβουρντισμένη (προαιρετικά)
1 κουταλιά κονιάκ
300 γρ. μπισκότα Μιράντα
1 δόση βανίλια σε σκόνη

Εκτέλεση

Θρυμματίζετε τα μπισκότα με το χέρι. Προσθέτετε το βούτυρο κομματιασμένο σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύτε καλά δουλεύοντας με το χέρι. Συνεχίζετε ρίχνοντας τη ζάχαρη, το κακάο και τους κρόκους απ' τα αυγά και εξακολουθώντας να πλάθετε το μείγμα με το χέρι (αν έχετε, πάντως, και μίξερ, μπορείτε να υλοποιήσετε το βήμα αυτό και στη συσκευή). Προσθέτετε το κονιάκ και τα αμύγδαλα (αν χρησιμοποιήσετε).
Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα με λίγο αλάτι. Προσθέτετε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας να αναμειχθεί. Ενσωματώνετε το μείγμα της μαρέγκας στο μείγμα βουτύρου-μπικότων ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.
Βουτυρώνετε ένα αντικολλητικό χαρτί, αρκετό για να τυλίξετε το γλυκό σας. 
Αδειάζετε μέσα το μείγμα και του δίνετε κυλινδρικό σχήμα (με το χέρι). Τυλίγετε το μωσαϊκό με το χαρτί, το κλείνετε κι από τις άκρες σαν πακέτο, και το βάζετε στην κατάψυξη για 4-5 ώρες, πριν το σερβίρετε.

Κορμός με άλειμμα σοκολάτας («μερέντα» ή «νουτέλα») και φουντούκια

 Στην εκδοχή αυτή το αποτέλσμα αφήνει μια πλούσια σοκολατένια αίσθηση με έντονη την παρουσιά των ξηρών καρπών. Αν δεν σας αρέσει το φουντούκι μπορείτε κάλλιστα να βάλετε καρύδι ή φιστίκι. 

Υλικά

300 γρ. μπισκότα τύπου πτι μπερ
40 γρ. ζάχαρη άχνη
60 γρ. κακάο
260 γρ. βούτυρο λιωμένο
240 γρ. άλειμμα σοκολάτας τύπου «μερέντα» ή «νουτέλα»
100 γρ. φουντούκι χονδροκομμένο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ θρυμματίζετε τα μπισκότα με το χέρι.
Σε άλλο μπολ ανακατεύετε το κακάο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί στο μείγμα. Ρίχνετε και τη «μερέντα» ή «νουτέλα» και ανακατεύετε να ενσωματωθεί κι αυτή.
Ρίχνετε τα θρυμματισμένα μπισκότα και τα φουντούκια στο σοκολατένιο μείγμα και ανακατεύετε απαλά να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
Αδειάζετε το μείγμα στο κέντρο μιας λαδόκολλας ή αντικολλητικού χαρτιού και το τυλίγετε δίνοντάς του κυλινδρικό σχήμα. Στρίβετε τις άκρες και βάζετε στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες, μέχρι να σφίξει καλά.

Κορμός σοκολάτας light χωρίς επιπλέον αυγά, ζάχαρη και βούτυρο

 

Πατήστε εδώ για να δείτε τη συνταγή (υλικά και εκτέλεση) που είναι η πλέον ολιγοθερμιδική.

 

  29 May, 2022 ΑΡΘΡΑ