Κομισιόν: Μέτρια η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα - Ζητεί την επίσπευσή τους
Την πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 «εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ».
H Κομισιόν χαρακτηρίζει «μέτρια» την πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς, καλώντας τις Αρχές να «επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους».
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η χώρα έχει αναλάβει δεσμεύσεις σε κρίσιμες δομικές μεταρρυθμίσεις που καλύπτουν έξι τομείς και επ’ αυτών υπάρχουν προθεσμίες έως τα μέσα του 2022: α) δημοσιονομικές και δημοσιονομικές-δομικές πολιτικές, β) κοινωνική πρόνοια, γ) χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δ) αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, ε) ιδιωτικοποιήσεις, στ) εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.
Υπάρχουν 16 συγκεκριμένες δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων που πρέπει να επιτευχθούν έως τα τέλη της φετινής χρονιάς και καλύπτουν τους έξι τομείς που προαναφέρθηκαν. Οπως διαπιστώνει η έκθεση, σε όλες έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο καμία δεν έχει κλείσει οριστικά.
Οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι είναι «κρίσιμο» οι κοινωνικοί εταίροι και οι ελληνικές αρχές να κρατήσουν τις κινήσεις τους σε ό,τι αφορά τους μισθούς ευθυγραμμισμένες με αυτές στην παραγωγικότητα, ώστε να προστατεύσουν τα κέρδη σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της απασχόλησης, τα οποία επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων.
Η έκθεση αναγνωρίζει ότι, παρά την πρόοδο, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν σφιχτές και μπορούν να εμποδίσουν την ανάκαμψη. Τα spread, σημειώνει, παρέμειναν υψηλά «εξαιτίας του δύσκολου εξωτερικού περιβάλλοντος και εγχώριων αδυναμιών». Αυτό το πλαίσιο θέτει ιδιαίτερες προκλήσεις για τον ιδιωτικό τομέα.
Συγχρόνως, επισημαίνει ότι η τελική έκθεση, βάσει της οποίας θα αποφασιστεί η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, τα οποία περιλαμβάνουν τις επιστροφές των κερδών από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (τα λεγόμενα ANFAs και SMPs), θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
«Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22 Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση, η οποία θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Αυτή η έκθεση θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δείτε επίσης
- Επίδομα ανεργίας: Υπεγράφη η ΚΥΑ για την πιλοτική εφαρμογή του – 11 ερωτήσεις και απαντήσεις
- Oι πληρωμές της εβδομάδας
- Φορολογικές δηλώσεις 2025: Έως τις 15 Ιανουαρίου η προθεσμία για την υποχρεωτική εγγραφή
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
- Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»- Ποιους αφορά
Σχετικά άρθρα
- Σαν σήμερα η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ
- Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα
- Πόλος έλξης ευρωπαϊκών κεφαλαίων η Ελλάδα για αγορές εξοχικών κατοικιών
- Η Ελλάδα στην κορυφή της λίστας με τα πιο όμορφα σπίτια παγκοσμίως -Ποια τα πιο ελκυστικά
- Η Ελλάδα μεταξύ των 3 καλύτερων χωρών στον κόσμο για να ταξιδέψει κανείς