Κολοκυθόπιτα με φέτα

argiro.gr  29 July, 2024 ΑΡΘΡΑ
Κολοκυθόπιτα με φέτα

Υλικά 

6 χωριάτικα φύλλα (σπιτικά ή εμπορίου)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κιλό κολοκύθια (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
1 πράσο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
2 καρότα τριμμένα
4 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
3 κ.σ γεμάτες νιφάδες βρώμης (ή τραχανά ή σιμιγδάλι)
2 αυγά χτυπημένα
400 γραµ. φέτα
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι δυόσμο
αλάτι
πιπέρι

 

Εκτέλεση

Αρχικά, ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι και το πράσο να μαραθούν για 3-4΄, ανακατεύοντας τακτικά.

Προσθέτουμε το κολοκύθι και αφήνουμε 5′ να πιει τα υγρά του σε δυνατή φωτιά και να στεγνώσει.

Αποσύρουμε από την φωτιά.

Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα βότανα και αλατοπιπερώνουμε.

Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει η γέμιση της κολοκυθόπιτας.

Προσθέτουμε τη βρώμη (τραχανά ή σιμιγδάλι) και τη φέτα σε τρίμματα.

Τέλος προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε.

Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα 38 εκατοστά.

Λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί.

Στρώνουμε τα 3 χωριάτικα φύλλα ελαφρώς τσαλακωμένα, ακτινωτά.

Αδειάζουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν πάνω στην πίτα.

Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό.

Χαϊδεύουμε με το χέρι να βραχεί όλη η επιφάνεια. Χαράζουμε επιφανειακά την κολοκυθόπιτα.

Ψήνουμε στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, στην κάτω σχάρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για περίπου 1 ώρα.

Είναι έτοιμη όταν να ροδίσει καλά το φύλλο και ξεκολλάει ολόκληρη η πίτα από το ταψί.

Εναλλακτικά ψήνουμε σε αέρα στην μεσαία σχάρα στους 170 βαθμούς C μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.

 

argiro.gr  29 July, 2024 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα