Κολοκυθοκεφτέδες
Υλικά
4 κολοκύθια μεγάλα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 αυγά χτυπημένα
200 γραμ. φέτα σε τρίμματα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κ.σ γεμάτες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για σίγουρη επιτυχία
Για τους κολοκυθοκεφτέδες
Πρώτα πλένουμε τα κολοκύθια.
Τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε σουρωτήρι.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και αφήνουμε να ιδρώσουν για 10 λεπτά για τους κολοκυθοκεφτέδες.
Στύβουμε καλά τα τριμμένα κολοκύθια με τα χέρια ή βάζοντάς τα σε μια πετσέτα.
Τη στρίβουμε να φύγουν τα υγρά.
Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό, τα χτυπημένα αυγά και τη φέτα.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας μπόλικο πιπέρι και αλάτι, μόνο αφού τα έχουμε δοκιμάσει πριν, μιας και αλατίσαμε στην αρχή και έχουμε προσθέσει και τη φέτα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι και λίγο-λίγο προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό που γυρίζοντας πέφτει από το κουτάλι.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφού κάψει, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα.
Τηγανίζουμε για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Κάθε φορά που τους ρίχνουμε λίγους-λίγους στο ελαιόλαδο. Προσέχουμε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και ρουφάνε λάδι αντί να κάνουν κρούστα.
Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους με ντιπ γιαουρτιού.
Κολοκυθοκεφτέδες φούρνου
Για να φτιάξεις κολοκυθοκεφτέδες φούρνου χωρίς καθόλου λάδι, πρέπει στο μείγμα να συμπληρώσεις αλεύρι ή φρυγανιά ώστε να σχηματιστεί ζύμη που πλάθεται.
Όταν φέρουμε το μείγμα στην πυκνότητα που πλάθεται, παίρνουμε μικρή ποσότητα όσο ένα καρύδι το πλάθουμε στρογγυλό και το πιέζουμε ανάμεσα στις παλάμες να γίνει πλακέ όπως οι νησιωτικοί κεφτέδες.
Τους πανάρουμε σε λίγη φρυγανιά ή καλαμποκάλευρο τους τινάζουμε να φύγει το περιττό και τους αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε τους κολοκυθοκεφτέδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα στην μεσαία σχάρα. Όταν ροδίσουν μετά από περίπου 20’ τους βγάζουμε σε πιατέλα.
Οι κολοκυθοκεφτέδες χωρίς λάδι, γίνονται και στο air fryer με το παραπάνω τρόπο.
Σερβίρουμε τους κολοκυθοκεφτέδες φούρνου ζεστούς η κρύους με κλασικό τζατζίκι ή κρύα σάλτσα ντομάτας.
Δείτε επίσης
- «Μαμαδίστικα» γιουβαρλάκια κοκκινιστά
- Εννέα απλοί τρόποι για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό μέσα στο χειμώνα
- Κρήτη: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο - Αναλυτικά η πρόγνωση - Το κεντρικό Λιμεναρχείο προειδοποιεί
- Ανδρουλάκης: Άνοιγμα σε πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -Τι είπε για την Αθηνά Λινού
- Κίνημα Δημοκρατίας το νέο κόμμα του Στ. Κασσελάκη