Κοινό μέτωπο του ΙΤΕ με το Πολυτεχνείο Κρήτης απέναντι στο πρόβλημα της  εδαφικής διάβρωσης

  12 January, 2019 ΑΡΘΡΑ
Κοινό μέτωπο του ΙΤΕ με το Πολυτεχνείο Κρήτης απέναντι στο πρόβλημα της  εδαφικής διάβρωσης

Τις δυνάμεις τους ενώνουν το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) με το Πολυτεχνείο Κρήτης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της διάβρωσης που αντιμετωπίζει το νησί μας.

Tα δύο κορυφαία ιδρύματα, στα πλαίσια του ερευνητικού έργου 5DARE (Ανάπτυξη ολοκληρωμένης διαστημικής τεχνολογίας 5 διαστάσεων για την εκτίμηση και μοντελοποίηση της συσχέτισης μεταξύ του δυναμικού φαινομένου της εδαφικής διάβρωσης και των αλλαγών στις χρήσεις γης και στο κλίμα στις υδρολογικές λεκάνες της Μεσογείου) θα διεξάγουν έρευνα σχετικά με την εκτίμηση του ποσοστού εδαφικής διάβρωσης στην Κρήτη με τη χρήση τεχνολογιών Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών.

Ο δρ. Δημήτριος Αλεξάκης,ο δρ. Ιωάννης Τσάνης,ο δρ. Μανώλης Γρυλλάκης

Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο Ερευνητής Γ’ Βαθμίδας (Εντεταλμένος Ερευνητής) του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΣ/ΙΤΕ), Δρ. Δημήτριος Αλεξάκης.

Ο ίδιος, εξηγεί ότι η έρευνα θα διεξαχθεί σε συνεργασία του εργαστηρίου Γεωφυσικής Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος (GEOSAT Research Lab) του ΙΜΣ/ΙΤΕ και του εργαστηρίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και Παράκτιας Μηχανικής της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης (Δρ. Ιωάννης Τσάνης).

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάκη, η εδαφική διάβρωση θεωρείται ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα δεδομένου ότι απειλεί σοβαρά τους φυσικούς πόρους, τη γεωργία και το περιβάλλον τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη. Το ερευνητικό έργο 5DARE θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των αλλαγών στις χρήσεις γης στο ποσοστό εδαφικής διάβρωσης σε περιοχές μελέτης σε όλη την Κρήτη.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν την ανάπτυξη ενός χαμηλού κόστους συστήματος εκτίμησης και προειδοποίησης εδαφικών απωλειών (σε διαφορετικές χρονικές και χωρικές κλίμακες) με τη χρήση τεχνικών και μεθόδων δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και γεωχωρικής απεικόνισης.Ψηφιακές εικόνες υψηλής χωρικής και φασματικής διακριτικής ικανότητας, τόσο από δορυφορικούς δέκτες όσο και από μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα (UAV), θα χρησιμοποιηθούν για την χαρτογράφηση και μοντελοποίηση του φαινομένου της εδαφικής διάβρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει χρήση δεδομένων από μοντέλα κλιματικής αλλαγής τα οποία θα παράσχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις μελλοντικές αλλαγές στις βροχοπτώσεις και τη θερμοκρασία στην Κρήτη.

Πειράματα

Οι ερευνητές του ΙΤΕ και του Πολυτεχνείου Κρήτης θα διεξάγουν πειράματα σε διαφορετικά είδη καλλιέργειας (αμπέλια, πορτοκαλιές, αβοκάντο, ελιές) με στόχο να γίνει εκτίμηση του ρυθμού απώλειας εδάφους στο πεδίο και να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα για τον αναβιβασμό κλίμακας από το επίπεδο αγρού σε επίπεδο λεκάνης απορροής.

Το τελικό στάδιο της έρευνας θα αφορά την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος /πλατφόρμας μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα στους τελικούς χρήστες (δημόσιες υπηρεσίες, καλλιεργητές, ερευνητές, πανεπιστήμια) να έχουν με αυτοματοποιημένο τρόπο μια άμεση εκτίμηση του ποσοστού εδαφικής απώλειας στην περιοχή ενδιαφέροντος τους τόσο στο παρόν όσο και στο απώτερο μέλλον.

Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει διάρκεια 3 ετών με προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης τον Οκτώβριο του 2021. Πληροφορίες σχετικά με τους στόχους και τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος παρέχονται στην ιστοσελίδα: www. 5dare.tuc.gr.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχουν εκτός από τον Δρ. Δ. Αλεξάκη, οι Δρ. Ιωάννης Τσάνης, Δρ. Γεώργιος Καρατζάς , Δρ. Μανώλης Γρυλλάκης (Πολυτεχνείο Κρήτης), ο Δρ. Απόστολος Σαρρής (ΙΤΕ) και ο Δρ. Άθως Αγαπίου (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου).

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό ‘Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΤ) με αριθμό σύμβασης έργου [651].

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  12 January, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα