Κοφτερίδης :Εξαιρετικά μεταδοτικός ο ιός της γαστρεντερίτιδας

  16 October, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κοφτερίδης :Εξαιρετικά μεταδοτικός ο ιός της γαστρεντερίτιδας

Εξαιρετικά μεταδοτικός είναι ο ιός της γαστρεντερίτιδας όπως επεσήμανε στο Radiome 88,4 o Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινική του ΠΑΓΝΗ κ. Διαμαντής Κοφτερίδης μιλώντας στην εκπομπή “ Μαζί στα γεγονότα” με την Ελένη Στάθογλου με αφορμή και τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες στα Χανιά.

Όπως είπε, ο συγκεκριμένος ιός είναι η συχνότερη αιτία γαστρεντερίτιδας και είναι πάρα πολύ δύσκολο κάποιος να αποφύγει την επαφή μαζί του καθώς έστω και ένα μικρό φορτίο μπορεί να προκαλέσει νόσο. Σύμφωνα με τον κ. Κοφτερίδη, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην ατομική υγιεινή και κυρίως στο πολύ καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι που είναι αυτό που βοηθάει περισσότερο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα αλκοολούχα δεν σκοτώνουν τον συγκεκριμένο ιό.

Μάλιστα η μετάδοση του ιού είναι πολύ εύκολη γι΄αυτό κυρίως οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα καθώς όπως τόνισε αυτοί είναι εκείνοι που θα κινδυνεύσουν. Ωστόσο σε νέους ανθρώπους δεν σημειώνονται ιδιαίτερα προβλήματα είναι ένα νόσημα όπως είπε που αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα και είναι μικρής διάρκειας . Σύμφωνα με τον καθηγητή πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αφυδάτωση.

Όσοι νοσήσουν θα πρέπει να αναπληρώνουν συνεχώς τα υγρά έτσι ώστε να μην πάθουν αφυδάτωση. Ερωτώμενος για το αν παρουσιάζονται περιστατικά γαστρεντερίτιδας στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο ο κ. Κοφτερίδης σημείωσε ότι δεν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων στο ΠΑΓΝΗ.

Παράλληλα ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινική του ΠΑΓΝΗ, κάλεσε τον πληθυσμό να εμβολιαστεί για την γρίπη μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου αλλά και για τον κορωνοϊό κυρίως οι ευάλωτες ομάδες.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Διαμαντή Κοφτερίδη στο Radiome 88.4

 

  16 October, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα