Κόφινας στην Κρήτη, Κόφινας και στο… Αφγανιστάν

mesaralive.gr  09 October, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Κόφινας στην Κρήτη, Κόφινας και στο… Αφγανιστάν

Δεν είναι μόνο η Κρήτη που έχει Κόφινα, είναι και το … Αφγανιστάν. Μπορεί το νησί μας να έχει το βουνό, όμως με το ίδιο όνομα συναντάμε ίσως τον πιο σημαντικό ποταμό της αραβικής χώρας.

Πρόκειται για τον ποταμό Καμπούλ, ή Καμπάλ, (αρχαία ελληνικά: Κωφής, γεν.: Κωφήνος, αιτ.: Κωφήνα,),  που είναι ένας από τους πιο μεγάλους ποταμούς του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τα ιστορία στοιχεία που υπάρχουν είναι πιθανό να οφείλει το όνομα του στον Μέγα Αλέξανδρο. Στην ίδια περιοχή μάλιστα υπήρχε και πόλη Αστερούσια, οι οποία είχε ιδρυθεί από στρατιώτες του μεγάλου στρατηλάτη που δεν αποκλείεται να προέρχονται από την ομώνυμη περιοχή της Κρήτης.

Σχετικά με την ονομασία «Κόφινας» και το βουνό της Κρήτης, οι θεωρίες είναι πολλές. Σε μια από αυτές λέγεται πως το βουνό ονομάστηκε έτσι επειδή έμοιαζε με αναποδογυρισμένο Κοφίνι.

Ο ποταμός

Πηγάζει από τα όρη Σάγκλαχ Γκάμα του Αφγανιστάν. Το συνολικό του μήκος είναι 700 περίπου χλμ. πριν ενωθεί με τον Ινδό ποταμό, στην Αττόκ, (πόλη της περιοχής Παντζάμ του Πακιστάν). Σημαντικότερες πόλεις από τις οποίες διέρχεται ο Καμπούλ είναι η πρωτεύουσα Καμπούλ, η Σαχαρμπάχ, και η Τζαλαλαμπάτ, Μεγαλύτεροι παραπόταμοι του Καμπούλ ποταμού είναι: ο Λογκάρ, ο Παντζίρ, ο Κουνάρ, ο Αλινγκάρ και ο Μπάρα.

Ο ποταμός Καμπούλ τον περισσότερο χρόνο παραμένει σχεδόν ξεροπόταμος που όμως κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού που λιώνουν τα χιόνια αυτός γεμίζει. Παρότι συνδέεται κατά τον ρου του με τους άλλους παραποτάμους του ,για ιστορικούς λόγους συνεχίζεται η ονομασία του μέχρι την εκβολή του στον Ινδό ποταμό.

Ο ποταμός αναφέρεται στο έργο Ριγκ Βέδα, το αρχαιότερο γραπτό κείμενο του Ινδουισμού, με το όνομα Kubhā. Το σανσκριτικό αυτό όνομα άλλαξε αργότερα σε Kābul. Ο ποταμός αργότερα έδωσε το όνομά του στην περιοχή και εν τέλει στον οικισμό της Καμπούλ.

Λίγα λόγια για το βουνό της Κρήτης

Τα Αστερούσια ή Κόφινας είναι χαμηλή σχετικά οροσειρά που εκτείνεται στα νότια του Νομού Ηρακλείου ανάμεσα στην πεδιάδα της Μεσσαράς και στο Λιβυκό πέλαγος ανατολικά της παραλίας Μάταλα. Η υψηλότερη κορυφή τους έχει υψόμετρο 1.231 μέτρα και ονομάζεται Κόφινας, όνομα που χρησιμοποιείται και για ολόκληρη την οροσειρά.

Στο βουνό υπάρχουν πολλά φαράγγια με σπουδαιότερο το Αγιοφάραγγο, η ονομασία του οποίου οφείλεται στο μοναχισμό που ασκούνταν στο παρελθόν μέσα στα αναρίθμητα μικρά σπήλαια που υπάρχουν κατά μήκος των δύο πλευρών του. Στα ανατολικά της οροσειράς βρίσκεται το άγνωστο αλλά σημαντικό φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα με φοίνικες του Θεόφραστου.

Η περιοχή των Αστερουσίων είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 με τον κωδικό GR4310005, καθώς η περιοχή έχει οικολογική και αρχαιολογική σπουδαιότητα .  Στα Αστερούσια συναντάει κανείς τον υπό εξαφάνιση γυπαετό Gypaetus Barbatus ο οποίος τοπικά ονομάζεται και «κοκκαλάς» λόγω της συνήθειάς του να ρίχνει από ψηλά τα κόκαλα των πεθαμένων ζώων τα οποία βρίσκει και τρέφεται με το μεδούλι τους. Άλλα σημαντικά αρπακτικά που συναντώνται στην περιοχή είναι το Όρνιο Gypus fulvius, ο χρυσαετός Aquila chrysaetos, ο σπιζαετός Hieraaetus fasciatus και ο πετρίτης Falco peregrinus. Το καλοκαίρι εμφανίζεται και ο μαυροπετρίτης Falco eleonorae.

 

mesaralive.gr  09 October, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα