Κλιματιστικό ή ανεμιστήρας: Ποια συσκευή «καίει» λιγότερο τον λογαριασμό ρεύματος το καλοκαίρι;

Με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει επικίνδυνα και τη χρήση των κλιματιστικών να φτάνει στο «κόκκινο», το ενεργειακό κόστος μετατρέπεται σε μια ακόμη πηγή άγχους για τα ελληνικά νοικοκυριά. Ανάμεσα στη ζέστη και τον λογαριασμό του ρεύματος, πολλοί αναζητούν χρυσές τομές για το πώς μπορούνε να παραμείνουνε… δροσεροί χωρίς να «καούνε» οικονομικά. Τι συμφέρει περισσότερο, ένα κλιματιστικό ή ένας ανεμιστήρας; Και τι ρόλο παίζει η ενεργειακή κλάση στις συσκευές μας;
Απαντήσεις δίνει στα «Τα ΝΕΑ» ο κ. Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του ΑΠΘ, Ενεργειακός Επιθεωρητής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών (ΠΣΥΠΕΝΕΠ).
Τι ισχύει ανά BTU και ενεργειακή κλάση
Η κατανάλωση ρεύματος ενός κλιματιστικού εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες: τη συνολική ισχύ (BTU) και την ενεργειακή του κλάση (π.χ. A+++, A, B). Όσο μεγαλύτερα τα BTU, τόσο ισχυρότερη η συσκευή και άρα η κατανάλωση. Παράλληλα, όσο πιο υψηλή η ενεργειακή κλάση, τόσο πιο αποδοτική είναι η μονάδα.
Ο κ. Χριστοδουλίδης μας έδωσε αναλυτικά τα στοιχεία ώστε να κατανοήσουμε ποια είναι η μέση κατανάλωση ρεύματος ενός κλιματιστικού (σε kWh) ανά ώρα λειτουργίας, αλλά και πόσο καίμε το μήνα.

Και οι ανεμιστήρες; Τι «καίνε» σε σχέση με το κλιματιστικό;
Αν η ερώτηση είναι «δροσιά με λιγότερα ευρώ», τότε ο ανεμιστήρας είναι ο ξεκάθαρος νικητής. Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Χριστοδουλίδη, η κατανάλωση ενέργειας ενός ανεμιστήρα είναι τουλάχιστον 5-6 φορές μικρότερη σε σχέση με ένα μικρό κλιματιστικό (9.000 BTU).
Ας δούμε τα νούμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το εργαλείο υπολογισμού κόστους της ΡΑΕ:
Ανεμιστήρας δαπέδου (30W–50W)
Ημερήσια κατανάλωση (8 ώρες): 0,40 kWh
Μηνιαία κατανάλωση: ~12 kWh
Κόστος (με 0,20 €/kWh): ~2,4 ευρώ τον μήνα
Ανεμιστήρας οροφής (60W–90W)
Ημερήσια κατανάλωση (8 ώρες): 0,72 kWh
Μηνιαία κατανάλωση: ~21,6 kWh
Κόστος (με 0,20 €/kWh): ~4,32 ευρώ τον μήνα
Σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή κ. Μιχάλη Χριστοδουλίδη, η κατανάλωση ενός κλιματιστικού 9.000 BTU ανέρχεται περίπου σε 0,5 κιλοβατώρες ανά ώρα (kWh), ενώ ενός ανεμιστήρα οροφής μόλις 0,09 kWh. Όπως επισημαίνει, η αναλογία κατανάλωσης μεταξύ των δύο συσκευών είναι περίπου 1 προς 5 ή και 1 προς 6. Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά στον μηνιαίο λογαριασμό μπορεί να είναι σημαντική, ειδικά σε κατοικίες με περισσότερα από ένα κλιματιστικά.
Άρα, αν και ο ανεμιστήρας αποτελεί την πιο οικονομική επιλογή ειδικά σε μέτριες θερμοκρασίες, για υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία το κλιματιστικό παρέχει μεγαλύτερη άνεση, αλλά με αυξημένη επιβάρυνση στην κατανάλωση ρεύματος.
Inverter ή συμβατικό κλιματιστικό
Επιπλέον, ο ενεργειακός επιθεωρητής εξηγεί πως «η κατανάλωση ενός συμβατικού κλιματιστικού παλαιάς τεχνολογίας 9.000BTU είναι περίπου 1.10 KWh, ενώ με ένα inverter Α ίδιας ισχύος, έχουμε μια κατανάλωση 0,70KWh. Δηλαδή έχουμε λιγότερη κατανάλωση στο inverter A κατά 35% σε σχέση με το συμβατικό και εάν το κλιματιστικό είναι Α+++ έχουμε ακόμη λιγότερη κατανάλωση έως και 55%», υπογράμμισε ο ενεργειακός επιθεωρητής, τονίζοντας πως οι ώρες που είναι ενεργειακά πιο συμφέρουσες για να λειτουργεί ένα κλιματιστικό είναι «συνήθως τις μεσημεριανές ώρες που η χρέωση της κιλοβατώρας είναι χαμηλή και πάντα για αυτούς που έχουν διζωνικό τιμολόγιο (11 π.μ. με 4 μ.μ.)».
Όσον αφορά τον χρόνο λειτουργίας, ο κ. Χριστοδουλίδης επισημαίνει πως οι μεσημεριανές ώρες είναι οι πλέον συμφέρουσες ενεργειακά, ειδικά για όσους διαθέτουν διζωνικό τιμολόγιο (11 π.μ. έως 4 μ.μ.), καθώς τότε η χρέωση της κιλοβατώρας είναι χαμηλότερη.
Ακόμα, ο ίδιος υπογραμμίζει τη σημασία των σωστών ρυθμίσεων για εξοικονόμηση ενέργειας: «Η θερμοκρασία του κλιματιστικού θα πρέπει να διατηρείται πάνω από τους 25 βαθμούς και η διαφορά μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής θερμοκρασίας να μην υπερβαίνει τους 10-12 βαθμούς. Δηλαδή εάν έξω η θερμοκρασία είναι 38 βαθμούς, καλό είναι η εσωτερική θερμοκρασία να
ρυθμιστεί πάνω από τους 26 βαθμούς, διότι για κάθε ένα βαθμό κάτω από τους 26, η κατανάλωση στο κλιματιστικό αυξάνεται από 8%-10%. Σίγουρα η επιλογή eco mode είναι η ιδανική κατάσταση λειτουργίας ενός κλιματιστικού, αφού η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει έως και 15-20% σε σχέση με την κανονική λειτουργία».
Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής όταν αγοράζει νέο κλιματιστικό
Η αγορά, όμως, ενός νέου κλιματιστικού δεν είναι απλή υπόθεση. Ο καταναλωτής καλείται να λάβει υπόψη μια σειρά από κρίσιμα χαρακτηριστικά, όπως η ενεργειακή απόδοση, τα BTU, οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και ο τύπος της συσκευής, ώστε να επιλέξει εκείνο που καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες του χώρου και της τσέπης του. Αναλυτικά, ο οδηγός για την σωστή αγορά σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη.
Ισχύς (BTU)
Θα πρέπει η ψυκτική ισχύς του κλιματιστικού (μετριέται σε BTU/h ή KW) να ταιριάζει με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου. Αν είναι πολύ μικρό, δε θα αποδίδει, αν είναι πολύ μεγάλο, θα καταναλώνει άσκοπα ρεύμα. Ενδεικτικά για ένα σπίτι:
9.000 BTU: έως 20-25 τ.μ.
12.000 BTU: έως 25-35 τ.μ.
18.000 BTU: έως 35-50 τ.μ.
24.000 BTU: έως 50-70 τ.μ.
Ενεργειακή Κλάση (A++ ή A+++)
Όσο υψηλότερη είναι η ενεργειακή κλάση, τόσο λιγότερο ρεύμα καταναλώνει. Τα A++ ή A+++ είναι τα πιο οικονομικά στη λειτουργία έως και 30% σε σχέση με τα απλά αντίστοιχης ισχύος inverter κλάσης A. Προσοχή στην ετικέτα ενεργειακής σήμανσης. Αν δεις μια ετικέτα με εποχικό βαθμό απόδοσης στην ψύξη SEER πάνω από 6 τότε μιλάμε για το απόλυτα οικονομικής λειτουργίας κλιματιστικό.
Επίπεδο Θορύβου
Εξαιρετικά σημαντικό για υπνοδωμάτια ή γραφεία. Αναζήτησε μοντέλα με χαμηλό επίπεδο dBΑ (κάτω από 25 dBΑ) για την εσωτερική μονάδα.
Φίλτρα και καθαρισμός αέρα
Κάποια κλιματιστικά διαθέτουν αντιβακτηριακά, HEPA ή ιονιστή φίλτρα, ιδανικά για αλλεργικούς ή για καλύτερη ποιότητα αέρα.
Εγγύηση και εξυπηρέτηση
Προτίμησε γνωστές μάρκες που διαθέτουν υποχρεωτικά πιστοποιητικά καταλληλόλητας CE και που προσφέρουν εγγύηση πάνω από 5 έτη
Έξυπνες λειτουργίες (Wi-Fi, app, αισθητήρες)
Αν θες ευκολία διαχείρισης εξ’ αποστάσεως, δες αν έχει, δυνατότητα Wi-Fi για έλεγχο από κινητό τηλέφωνο, αισθητήρα παρουσίας (προσαρμόζει τη λειτουργία αν είσαι στο δωμάτιο) και λειτουργίες ύπνου (sleep mode), οικονομίας (ecp mode), και αφύγρανσης για την χειμερινή λειτουργία.
Τελικά, ποια επιλογή είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά σε περιόδους έντονης ζέστης: ανεμιστήρας ή κλιματιστικό
Ο ενεργειακός επιθεωρητής καταλήγει στο συμπέρασμα πως «ο συνδυασμός κλιματιστικού και ανεμιστήρα είναι η ιδανικότερη επιλογή για τον δροσισμό μας σε περιόδους έντονης ζέστης. Εάν ωστόσο η εξωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 40 βαθμούς, τότε με βάση αυτόν τον κανόνα, το κλιματιστικό θα πρέπει να “σεταριστεί” στους 28 βαθμούς, αν όμως δεν αισθανόμαστε δροσιά, τότε μπορούμε ταυτόχρονα με το κλιματιστικό να λειτουργήσουμε και έναν αριστερόστροφο ανεμιστήρα οροφής. Ο αριστερόστροφος ανεμιστήρας οροφής μπορεί να ρίξει όχι την θερμοκρασία του χώρου, αλλά την αίσθηση της θερμοκρασίας του χώρου κατά 3 βαθμούς. Έτσι η αίσθηση της θερμοκρασίας που θα έχουμε, θα είναι όχι η πραγματική των 28 βαθμών, αλλά των 25 βαθμών. Με αυτό πετυχαίνουμε μια εξοικονόμηση ενέργειας ως και 24% αντί να κατεβάζαμε την θερμοκρασία από το “κοντρoλερ” του κλιματιστικού στους 25 βαθμούς που θα αυξάναμε την κατανάλωση έως και 30%».
Δείτε επίσης
- Ριζόφτερα: Αυλαία στη φετινή χρονιά με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα απόψε στον Αγ. Τίτο Τυμπακίου
- Δήμος Φαιστού: Οδηγίες προστασίας πολιτών λόγω καύσωνα
- Nέα καραβιά μεταναστών στα ανοιχτά των Καλών Λιμένων
- «Καρτ ποστάλ» από τον Νότο: Το αδιαχώρητο και σήμερα στην Καταλυκή
- Τυμπάκι: Αποσωληνώθηκε η μικρή Μαριάννα που παρασύρθηκε έξω από το ΠΑΓΝΗ