Κλίμα: Μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος

  17 August, 2024 ΑΡΘΡΑ
Κλίμα: Μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος

Η κλιματική κρίση έχει αρχίσει να κάνει εμφανές το αποτύπωμα της, καθώς ο καιρός στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σημειώνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες.  

Σύμφωνα με το NBC News, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ αναμένει ότι η φετινή χρονιά θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ ή πολύ κοντά σε αυτήν. Η υπηρεσία ανέφερε ότι υπάρχει 77% πιθανότητα το τρέχον έτος να είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί.

«Ο πλανήτης εξακολουθεί να παραμένει απίστευτα θερμός»

Η Karin Gleason, επικεφαλής του τμήματος παρακολούθησης των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικών Πληροφοριών της NOAA, δήλωσε ότι σχεδόν στο ένα πέμπτο της παγκόσμιας χερσαίας μάζας σημειώθηκε ρεκόρ θερμοκρασίας τον Ιούλιο.

«Ο πλανήτης εξακολουθεί να παραμένει απίστευτα θερμός», δήλωσε η Gleason. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες τον περασμένο μήνα ήταν πολύ κοντά στον ακραίο Ιούλιο του 2023. «Η Ευρώπη, η Αφρική και η Ασία ήταν η καθεμία από τις θερμότερες που έχουν καταγραφεί για τον Ιούλιο, ενώ η Βόρεια Αμερική ήταν η δεύτερη θερμότερη».

Η Γη είδε τις δύο πιο ζεστές ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτ’έ τον Ιούλιο διαδοχικά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μεγάλο μέρος των νοτιοδυτικών ΗΠΑ πνιγόταν κάτω από προειδοποιήσεις για καύσωνα και η πυρκαγιά Παρκ απογειώθηκε εν μέσω καύσωνα στην κεντρική Καλιφόρνια, αποτελώντας την τέταρτη μεγαλύτερη στην ιστορία της πολιτείας.

Το θερμόμετρο καταγράφει υψηλές τιμές σε όλη την Ευρώπη

Κύριος παράγοντας

Οι ερευνητές που παρακολουθούν τις εξαιρετικές θερμοκρασίες δήλωσαν ότι η καύση ορυκτών καυσίμων είναι ο κύριος παράγοντας. Η τάση θα συνεχιστεί μέχρι ο άνθρωπος να ελέγξει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Κατά τη διάρκεια αυτού του πρόσφατου σερί, το φυσικό κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο αύξησε επίσης τις θερμοκρασίες.

Η επιρροή του Ελ Νίνιο έχει μειωθεί και σύντομα μπορεί να δώσει τη θέση της στη Λα Νίνια. Ο Brad Pugh, μετεωρολόγος του Κέντρου Κλιματικών Προβλέψεων της NOAA, δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα δύο τρίτων να αναπτυχθεί φαινομενο Λα Νίνια τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Αυτό το μοτίβο συνδέεται με ψυχρότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες, αλλά μπορεί να ωθήσει τους τυφώνες του Ατλαντικού, γεγονός που αποτελεί ανησυχία κατά τη διάρκεια μιας ήδη ενεργής περιόδου για τις τροπικές καταιγίδες. Το Λα Νίνια συνδέεται επίσης με υγρούς χειμώνες στον βορειοδυτικό Ειρηνικό και με ξηρές συνθήκες στα νοτιοδυτικά.

Οι εκτιμήσεις των ευρωπαίων επιστημόνων

Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες παρακολουθούν επίσης τις παγκόσμιες θερμοκρασίες μέσω του προγράμματος Copernicus. Τα δεδομένα του Copernicus για τον Ιούλιο ανέφεραν ότι ήταν ο δεύτερος θερμότερος Ιούλιος που έχει καταγραφεί ποτέ. H Gleason δήλωσε ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι επιστήμονες δεν βρίσκονται σε ασυμφωνία και ότι ο φετινός Ιούλιος ήταν σχεδόν ισόπαλος με το 2023 όσον αφορά τη ζέστη.

«Τα πρωταρχικά παγκόσμια σύνολα δεδομένων είναι όλα συνεπή», δήλωσε ο Gleason. «Εξαρτάται απλώς από το πώς συνδυάζεις και συνθέτεις τα δεδομένα και ποια δεδομένα χρησιμοποιείς στην ανάλυση. Και έτσι υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των τύπων δεδομένων και της μεθοδολογίας που δεν πρόκειται να έχουμε ακριβώς ή με ακρίβεια τους ίδιους αριθμούς, αλλά η συνέπεια σε βάθος χρόνου είναι, νομίζω, αυτό που πρέπει πραγματικά να καταλάβουμε, και αυτό είναι ότι βρισκόμαστε σε ρυθμό ρεκόρ ή κοντά σε αυτόν».

Νέο ρεκόρ έσπασε η Γη

Η Γη έσπασε ένα σημαντικό θερμό σερί. Μετά από 15 μήνες ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας, που προβλημάτισαν τους επιστήμονες, τα επίπεδα αυτά υποχώρησαν, σύμφωνα με τη NOAA (Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας).

Τα δεδομένα από τον Αναλυτή Κλίματος του Πανεπιστημίου του Μέιν εξακολουθούν να δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας τείνουν περίπου 1,4 βαθμούς Φαρενάιτ πάνω από το μέσο όρο, που είναι υψηλές αλλά κάτω από τα ρεκόρ που σημειώθηκαν το 2023.

Η θερμοκρασία έχει αρχίσει να σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ

«Μετά τον Αύγουστο θα μιλάμε για το θερμότερο καλοκαίρι που ζήσαμε ποτέ»

Σε συνέντευξη του, ο μετωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος εκτίμησε ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι το θερμότερο που έχουμε ζήσει. «Το φετινό καλοκαίρι είναι ένα ακραίο καλοκαίρι» εξήγησε, «καθώς είχαμε τον πιο θερμό Ιούνιο που είχαμε καταγράψει ποτέ, τον πιο θερμό Ιούλιο που έχουμε καταγράψει ποτέ και ο Αύγουστος, σημείωσε, θα είναι σίγουρα μέσα στους πιο θερμούς», λέει ο μετεωρολόγος.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Κώστας Λαγουβάρδος, ανέφερε ότι «Πρόκειται συνολικά για ένα καλοκαίρι, πιθανότατα, το πιο ζεστό που έχουμε ζήσει ποτέ. Χωρίς να έχει ακραία συμπεριφορά, βλέπουμε όμως καθημερινά πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πολύ πάνω από τα κανονικά και πολύ υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες.»

«Χειρότερο το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής»

«Το χειρότερο και για μένα αυτό είναι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής, είναι ότι οι μέσοι όροι έχουν ανέβει πάρα πολύ. Έβλεπα χθες το βράδυ τους σταθμούς που λειτουργούμε μέσα στο λεκανοπέδιο, 11 το βράδυ να έχεις 32-33 βαθμούς στα νότια προάστια, στον Πειραιά, στη Νίκαια.

Αυτές είναι απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες και δημιουργούν ένα θερμικό στρες όλο το 24ωρο στους κατοίκους κυρίως των μεγάλων πόλεων. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου από την κλιματική αλλαγή. Οι καύσωνες και κυρίως τι συμβαίνει μέσα στις μεγάλες πόλεις και σε μεγάλες πόλεις που έχουν και λίγο πράσινο» είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόβλεψη Λαγουβάρδου για τις επόμενες ημέρες

Όσο αφορά στην πρόβλεψη του καιρού των επομένων ημερών, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, συνεχίζεται η ίδια κατάσταση, δηλαδή, οι υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι στα ανατολικά, που επηρεάζουν και την Αττική. «Αυτή η κατάσταση θα επαναληφθεί και αύριο. Θα δούμε από πλευράς θερμοκρασιών στην Αττική για παράδειγμα, θα έχουμε θερμοκρασίες 37-38 βαθμών, στη Δυτική Ελλάδα θα ξεπεράσουμε και σήμερα τους 40 βαθμούς, όπως και χθες.

Οι άνεμοι δεν θα είναι τόσο ισχυροί όσο ήταν την Κυριακή, αλλά και πάλι ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Άλλωστε αν δει κανείς και διαχρονικά πότε είχαμε μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα μας, βλέπεις ότι την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και μέχρι τις 15-20 Αυγούστου, αυτό το διάστημα των 25 ημερών είναι το πιο δύσκολο και σε αυτό το διάστημα βλέπουμε διαχρονικά και τη μεγαλύτερη αύξηση των καμένων στρεμμάτων.

Είναι ένα εικοσαήμερο, εικοσιπενταήμερο, το οποίο είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και θέλει πάρα πολλή προσοχή, ειδικά όταν έχουμε αυτές τις συνθήκες. Η ξηρασία συνεχίζεται, έχει βρέξει μια φορά στην Αττική τους τελευταίους τρεις μήνες.  Δεν βρέχει συχνά προφανώς το καλοκαίρι, αλλά αυτό είναι ακόμα λιγότερο από το κανονικό. Έχουμε ισχυρούς ανέμους που είναι η εποχή τους. Δεν είναι παράξενο να έχουμε ισχυρά μελτέμια τον Αύγουστο. Τώρα τα έχουμε τα ισχυρά μελτέμια κυρίως και φυσικά οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η επιμονή τους, τα πάντα είναι ξερά, πολύ εύφλεκτα τα δάση» είπε ο κ. Λαγουβάρδος.

 

  17 August, 2024 ΑΡΘΡΑ