Κίτρινες κάρτες των ευρωπαϊκών θεσμών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη χειραγωγούμενη Δικαιοσύνη
Ήδη εδώ και καιρό, η Κομισιόν αλλά και εκθέσεις φορεών καθώς και ψηφίσματα της ευρωβουλής δείχνουν ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα αργεί πολύ
Τα Τέμπη αλλά και οι ανοικτές υποθέσεις της Δικαιοσύνης (υποκλοπές, διαρροή email κ.α) έχουν δημιουργήσει μία άνευ προηγούμενοι κόντρα μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης σχετικά με την απονομή Δικαιοσύνης στην Ελλάδα.
Ήδη εδώ και καιρό, η Κομισιόν αλλά και εκθέσεις φορεών καθώς και ψηφίσματα της ευρωβουλής δείχνουν ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα αργεί πολύ, γι’ αυτό άλλωστε είχαν προτρέξει την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης.
Η κίτρινη κάρτα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως
Όμως, τα μηνύματα των ευρωπαϊκών θεσμών είναι σκληρά και για την ποιότητα της Δικαιοσύνης στη χώρα.
Πριν λίγες μέρες η Ευρωπαία Εισαγγελέας Codruta Kovesi έβγαλε κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση αλλά και στην Δικαιοσύνη για το δυστύχημα των Τεμπών ζητώντας να μην κουκουλωθεί η υπόθεση και να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες.
Για την κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να άρει το νόμο περί ευθύνης των υπουργών ενώ τόνισε ότι αν είχε τελειώσει η σύμβαση 717 που ήταν στα χέρια του Κ. Καραμανλή το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί.
Ανέφερε μεταξύ άλλων η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας ότι «μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια.
Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη.
Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια.
Δυστυχώς, η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει.
Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν».
Η παρέμβαση Γεωργιάδη
Η κυβέρνηση αντέδρασε με τον Άδωνι Γεωργιάδη που ζήτησε δημόσια την αποπομπή της.
Όμως, αντέδρασε και ο Άρειος Πάγος και η Εισαγγελία του Α.Ο που θεώρησε ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας υπερβαίνει των αρμοδιοτήτων της και σημείωσε «επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της Χώρας μας, οπωσδήποτε, μέσα στα θεσμικά πλαίσια που καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ' ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Παναγιώτης Δανιάς, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μίλησε για «υπέρβαση κατά πολύ των αρμοδιοτήτων της» και προσβολή της «θεσμικής αυτονομίας των κρατών-μελών της Ε.Ε.».
Η αιχμή της Κομισιόν
Όμως, δεν είναι μόνο η ευρωπαία Εισαγγελέας και οι συγγενείς των θυμάτων που φωνάζουν για συγκάλυψη για τα Τέμπη.
Είναι και ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ Didier Reiders o oποίος μπορεί να αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία της Κομισιόν με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά επισήμανε δύο θέματα που χρειάζονται βελτίωση: την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς.
Η ομιλία Καρυστιανού
Την Καθαρά Δευτέρα, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, ήταν συγκλονιστική η τοποθέτηση της Μαρίας Καρυστιανού.
Η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 28-2-2023» μίλησε όρθια σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των νεκρών και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε ψηφίστηκε και από έλληνες ευρωβουλευτές να αναλάβει την υπόθεση οι επιτροπές PETI και ΤRΑΝ με σκοπό να φέρει εις πέρας την διαλεύκανση της υπόθεσης.
Η κατηγορία της κ. Καρυστιανού είναι ότι η Βουλή, λόγω κυβερνητικής πλειοψηφίας, παρέχει στον Κώστα Καραμανλή ασυλία και αποφεύγει να τον θέσει υπό διερεύνηση (μέσω εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής) από την Δικαιοσύνη.
Θυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα που δημιούργησε μεγάλο κύκλο αντιπαράθεσης και στη πολιτική σκηνή.
Η ελληνική Δικαιοσύνη όπως φαίνεται αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας ανάμεσα στους ευρωπαίους και τους έλληνες δικαστικούς αλλά και μεταξύ των ευρωπαίων πολιτικών και της κυβέρνησης.
Αυτό και μόνο αποτελεί μία μεγάλη αμφισβήτηση για το κράτος δικαίου στη χώρα.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις