ΚΙΝΑΛ: Το διακύβευμα της σημερινής κάλπης και το «στοίχημα» του Νίκου Ανδρουλάκη
Με το βλέμμα στραμμένο στις τετραπλές κάλπες που στήνονται σήμερα είναι η ηγετική ομάδα και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, τα οποία καλούνται – μαζί με τα μέλη του κόμματος – να προσέλθουν για άλλη μία φορά στις εσωκομματικές εκλογές, μετά από εκείνες του Δεκεμβρίου για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.
Αυτή τη φορά, η «βάση», δηλαδή τα μέλη του κόμματος καλούνται να εκλέξουν τις νέες τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες θα αποτελέσουν την «ατμομηχανή» του ΚΙΝΑΛ ενόψει των εθνικών εκλογών.
Παράλληλα, θα εκλέξουν τους 4.602 αντιπροσώπους του 3ου Συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 22 Μαΐου στο «Τάε Κβο Ντο», ενώ ξεχωριστή κάλπη θα στηθεί για το μελλοντικό όνομα της παράταξης, στην οποία επιστρέφει το «ΠΑΣΟΚ» και ο «πράσινος ήλιος».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η κάλπη για την ανάδειξη του νέου ονόματος στήνεται ακριβώς για να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στην εσωκομματική διαδικασία.
Στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ψηφοφόρων, καθώς η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του Δεκεμβρίου, όπου ψήφισαν 270.000 μέλη και φίλοι του κόμματος, δεν αφήνει περιθώρια για δραματικές διαφορές στον αριθμό των συμμετεχόντων – η Χαριλάου Τρικούπη «ποντάρει» στις 100.000 ψήφους.
Λίγες ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες, έγιναν γνωστές και οι δύο επιλογές για την ονομασία του ΚΙΝΑΛ, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής.
Τα υποψήφια ονόματα είναι:
ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Κίνημα Αλλαγής
Μάλιστα, δόθηκε στη δημοσιότητα και το ψηφοδέλτιο για την επιλογή ονόματος.
Δίπλα στο όνομα «Κίνημα Αλλαγής» βρίσκεται το σήμα του ΚΙΝΑΛ (ρόδο), ενώ δίπλα στην επιλογή «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής», υπάρχει το σήμα του ΠΑΣΟΚ (πράσινος ήλιος).
Σημειώνεται ότι επικρατέστερα ονόματα μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν το «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» και το «ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη». Συνεπώς, ο αποκλεισμός του δεύτερου ονόματος από τη διαδικασία τελικής επιλογής συνιστά ανατροπή.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «επιλέξαμε να έχουμε δύο επιλογές, ώστε να υπάρχει μια καθαρή εντολή για το όνομα της παράταξης, καθώς είχαμε δεσμευτεί στις εκλογές του Δεκεμβρίου ότι θα επαναφέρουμε το σύμβολό μας και το όνομά μας (σ.σ. ΠΑΣΟΚ), αλλά σεβόμενοι τον πολυκομματικό φορέα που εγκαινίασε η Φώφη Γεννηματά (σ.σ. ΚΙΝΑΛ)».
Η τελική πρόταση για τις δύο επιλογές διαμορφώθηκε έπειτα από συνεχείς συσκέψεις, τις τελευταίες ημέρες, στη Χαριλάου Τρικούπη, υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπου εξετάστηκαν τα πολιτικά και νομικά πλεονεκτήματα κάθε ονομασίας.
Ολική επαναφορά
Παρότι όλα τα… φώτα πέφτουν στην κάλπη του ονόματος, γεγονός είναι ότι η κάλπη που θα αναδείξει τους 4.602 αντιπροσώπους του 3ου Συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα διαμορφώσει και τους συσχετισμούς στη νέα Κεντρική Επιτροπή και τα κεντρικά όργανα του κόμματος.
Και αυτό, όχι μόνο επειδή μέσα από τους συσχετισμούς αυτούς είθισται να μετρούν τις δυνάμεις τους οι ηγεσίες των κομμάτων και οι εσωκομματικοί τους αντίπαλοι, αλλά κυρίως επειδή οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο πρόκειται να επικυρώσουν το πολιτικό κείμενο θέσεων στο οποίο θα προσδιορίζονται οι ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του ΚΙΝΑΛ, καθώς και οι βασικές προγραμματικές του κατευθύνσεις.
Βάση αυτών, μάλιστα, θα εκπονηθεί το εξειδικευμένο εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος τους επόμενους μήνες, στη πορεία προς τις εκλογές.
Στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη, πέρα από την επαναφορά του ονόματος «ΠΑΣΟΚ» και του «πράσινου ήλιου», είναι και η ολική επαναφορά της άλλοτε κραταιάς παράταξης, σε μία χρονική συγκυρία που όλα δείχνουν ότι τον ευνοεί – και όχι μόνο γιατί το ΚΙΝΑΛ παγιώθηκε σε διψήφια ποσοστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση μοιάζει να φθείρεται όλο και περισσότερο, κυρίως λόγω της ενεργειακής ακρίβειας και της οικονομικής ανασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες και, από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πείθει για το δικό του αφήγημα για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, που πρόσφατα άρχισε και εκείνος να ζητά εκλογές, με αιχμή την «ανικανότητα της κυβέρνησης», όπως υποστηρίζει, να διαχειριστεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, επιδιώκει τον σχηματισμό μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, παρά τις πιέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς, μετά από μια περίοδο στασιμότητας, έχουμε μια δυναμική στις δημοσκοπήσεις και θεωρώ ότι θα πάμε καλά και ακόμα καλύτερα όσο εξελίσσεται η προσπάθεια ανανέωσης και ενδυνάμωσης που καταβάλλουμε», έχει δηλώσει, τονίζοντας κάθε φορά πως τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο κόμματα που έχουν κριθεί και «είναι πολύ νωπή η γεύση της αποτυχίας τους για το λαό».
Ως προς την πιθανότητα μιας κυβέρνησης συνεργασίας, εξάλλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμά πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι από την πλευρά των ηττημένων: «Έτσι, εμείς θα επιβάλουμε τις δικές προτεραιότητες και τα πρόσωπα – πρόσωπα με επάρκεια, γνώσεις, αξιοπιστία και χωρίς βάρη», όπως έχει πει, κάνοντας μία έμμεση αλλά σαφή αναφορά σε παλαιότερα στελέχη τα οποία βαρύνουν «αμαρτίες» του παρελθόντος και αποτελούν «βαρίδια» για την παράταξη.
Παράλληλα, αυτή τη στιγμή, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο νεότερος πολιτικός αρχηγός, «ψημένος» ωστόσο από τα νεανικά του χρόνια στους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ.
Τα νέα δεδομένα των εσωκομματικών εκλογών
Δύο είναι τα νέα δεδομένα της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής για το ΚΙΝΑΛ:
Το πρώτο αφορά στο σύστημα σταυροδοσίας που, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, επιτρέπει την εκπροσώπηση της βάσης στο σύνολό της και εμποδίζει τις γνωστές λίστες, που εμφανίζονται σ’ αυτές τις διαδικασίες από όλες τις πλευρές και αναπαράγουν τα ίδια πρόσωπα.
Το δεύτερο αφορά στο μητρώο και τη διαχείρισή του. Δικαίωμα ψήφου σ’ αυτές τις εκλογές θα έχουν τα μέλη του κόμματος και όσοι εμφανιστούν ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, με την προϋπόθεση ότι θα συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση και θα γραφτούν και εκείνοι μέλη. Αυτό σημαίνει πως όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία του Δεκεμβρίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου ως «φίλοι» μπορούν να έρθουν να ψηφίσουν για την εκπροσώπησή τους στο Συνέδριο και για το νέο όνομα της παράταξης, μόνο εάν δηλώσουν ότι αποτελούν πλέον μέλη του κόμματος.
Οι σύνεδροι
Η κατανομή των συνέδρων έχει ήδη γίνει, με την κατάλληλη επεξεργασία από τα αρμόδια όργανα, και περιλαμβάνει και στελέχη από το εξωτερικό, που θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κοινότητα της Γερμανίας, που θα εκπροσωπηθεί από 45 συνέδρους (από Βερολίνο, Βούπερταλ, Κολωνία, Μόναχο, Ντύσελντορφ, Νυρεμβέργη, Όφενμπαχ, Στουτγάρδη και Φρανκφούρτη).
Συνολικά, οι σύνεδροι με δικαίωμα ψήφου, που θα εκλεγούν σήμερα, θα είναι 4.602 (με τους 1.314 να εκλέγονται στην Αττική), ενώ αναμένεται να εκπροσωπηθούν συνδικαλιστές και επιστήμονες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Ασφαλιστική δικλίδα
Σημειώνεται ότι, για τις κάλπες στην Αττική, αλλά και στην Α΄ Θεσσαλονίκης, τόσο για τους συνέδρους, όσο και για τις οργανώσεις και το όνομα, θα προβλέπεται και ηλεκτρονική διασύνδεση, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα διπλοψηφίας.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιο μέλος ψήφισε σε περισσότερα από ένα εκλογικά τμήματα, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο, αυτό θα παραπεμφθεί στην ΕΔΕΚΑΠ – την αρμόδια επιτροπή που ανέλαβε τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών του Δεκεμβρίου – με πρόταση διαγραφής.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις