Κι όμως στην Κρήτη υπάρχουν και πυρηνικά καταφύγια από το 1960!
Το neakriti.gr μετά την αποκάλυψη για αναζήτηση καταφυγίων πολέμου, φέρνει στο φως το μυστικό καταφύγιο σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου που βρίσκεται στο Τυμπάκι
Το άγνωστο πυρηνικό καταφύγιο της Κρήτης, που κατασκευάστηκε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου την περίοδο 1960-1961, αποκαλύπτει σήμερα το neakriti.gr. Το καταφύγιο αυτό, που όπως και τα παλιότερα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, βρίσκεται στην περιοχή του Τυμπακίου, στη θέση Αφραθιάς, νότια του Κόκκινου Πύργου.
Μας το παρουσίασε ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης και μέλος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ηρακλείου Νίκος Μαρκάκης, επιβεβαιώνοντας το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του neakriti.gr της περασμένης Πέμπτης, για τα λιγοστά καταφύγια, που δεν έχουν συντηρηθεί μέχρι σήμερα και ούτε επαρκούν για την προστασία του κόσμου σε περίπτωση πολέμου!
Λιγοστοί Κρητικοί σε μεγάλες ηλικίες γνωρίζουν σήμερα τα καταφύγια πολέμου στο νησί μας, αλλά οι νεότεροι ούτε που φαντάζονται... Κι όμως, είναι τα σημεία εκείνα στα οποία θα πρέπει να καταφύγουν στην περίπτωση μιας “εναέριας προσβολής”, όπως χαρακτηρίζεται κάθε επίθεση από αέρος, λόγω πολεμικής επιχείρησης σε βάρος του νησιού και της πατρίδας μας, την οποία βέβαια οι πάντες και απεύχονται. Πολλά μάλιστα καταφύγια, με το πιο πρόσφατο να έχει κατασκευαστεί στη δεκαετία του 1960 υπό την πυρηνική απειλή του Ψυχρού Πολέμου”, που ήταν τότε σε ένταση, ανάμεσα στην Αμερική και την πρώην Σοβιετική Ένωση, βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, όπως λέει στο neakriti.gr ο Νίκος Μαρκάκης, που ζει στο Τυμπάκι μόνιμα μετά τη συνταξιοδότηση του από το δικαστικό σώμα, το οποίο και υπηρέτησε στο Ηράκλειο.
«Οι παλαιότεροι τα ξέρουν τα πολεμικά καταφύγια της Κρήτης. Εγώ τα ξέρω σχεδόν όλα. Εδώ στην περιοχή του Αφραθιά, νότια της παραλίας του Κόκκινου Πύργου, υπάρχει ένα εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Υπάρχουν εκεί καταφύγια, τα οποία κατασκευάστηκαν το 1961 από το ελληνικό κράτος, γιατί τότε υπήρχε η απειλή του πυρηνικού πολέμου. Και είναι τσιμεντένια. Είναι πολύ ισχυρά. Και είναι αναξιοποίητα. Ορισμένα από αυτά έχουν τεθεί υπό την προστασία της Αρχαιολογίας».
Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Μαρκάκης απαντάει και στην άποψη περί απόρρητων καταφυγίων που πρέπει να παραμείνουν απόρρητα, λέγοντας πως «εμείς τα έχουμε σχεδόν όλα κινηματογραφήσει μέσα από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ηρακλείου και πρέπει να τα γνωρίζει ο κόσμος για να προστατευτεί σε περίπτωση πολέμου. Δηλαδή, υπάρχουν αυτά τα καταφύγια. Τα ξέρουν πάρα πολλοί Τυμπακιανοί και κάτοικοι των γύρω χωριών, από κάποιες ηλικίες και πάνω βέβαια, αλλά δεν έχει πληροφορηθεί ο κόσμος ότι σε περίπτωση ανάγκης θα πρέπει να πάνε εκεί να κρυφτούν».
Προστασία λίγων ωρών
Μάλιστα, όπως τονίζει ο Νίκος Μαρκάκης, «τα καταφύγια αυτά προσφέρονται για να μας προστατεύσουν για κάποιες ώρες, αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διότι είναι ασυντήρητα. Η μεγαλύτερη οχύρωση που έγινε στη Μεσόγειο ήταν εδώ στη Μεσαρά. Για παράδειγμα στους Βώρους, όλοι οι δρόμοι είναι σκαμμένοι. Έχουν στοές. Και στον Αφραθιά υπάρχουν ακόμα περισσότερες. Και όλη η Κρήτη έχει πολλά τέτοια καταφύγια. Αλλά δεν υπάρχει σχέδιο προκειμένου να καθαριστούν και να συντηρηθούν. Αυτά πρέπει να καθαριστούν. Να ερευνηθούν για να δούμε κατά πόσον έχουν κίνδυνο κατάρρευσης κ.λπ. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε περίπτωση σεισμών και ειδικά αυτά τα τσιμεντένια στον Άγιο Νικόλαο στον Αφραθιά.
Έπρεπε να υπάρχει μια ενημέρωση του κόσμου... Δεν ξέρω να υπάρχει κάποιο σχέδιο και βέβαια μπορεί να γίνει η ενημέρωση του κόσμου έγκαιρα σε περίπτωση πολέμου. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Τα καταφύγια πρέπει να έχουν νερό. Να έχουν τρόφιμα κ.λπ.».
Εξάλλου, ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί, σύμφωνα με όσα μας αποκάλυψε ο παλαίμαχος δικαστικός, το λεγόμενο “Βωριανό Χάνι”, που είναι στη στροφή από Βώρους για Τυμπάκι, στο σημείο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου.
«Εκεί παλιά υπήρχε ένα Χάνι, το οποίο σήμερα δε λειτουργεί, το λεγόμενο Βωριανό Χάνι. Στο ισόγειό του έχει μια στοά 150 τετραγωνικών μέτρων, απολύτως ασφαλή, με τσιμέντο. Το ξέρω εγώ και 5-6 άλλοι»!...
«Θα αναζητηθούν νέοι χώροι» - Αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα του neakriti.gr
Να υπενθυμίσουμε ότι, όπως γράφαμε στο neakriti.gr την περασμένη Πέμπτη, με απόφαση της κυβέρνησης, που μας αποκάλυψε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός, ιδρύθηκε Γραφείο Πολιτικής Άμυνας και αναμένονται διαδικασίες διερεύνησης χώρων για την κατασκευή νέων καταφυγίων, που θα προστατεύσουν τους δημότες στην περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης σε βάρος της χώρας μας!
Συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός ήταν αποκαλυπτικός: «Ένα χρόνο μετά τον ουκρανικό πόλεμο και πριν τον πόλεμο της Γάζας, ήρθε η ιδρυτική εγκύκλιος από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Καταφύγια υπάρχουν, αλλά κανείς δεν τα ξέρει. Όπως καταλαβαίνετε, είναι απόρρητα για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αν φυσικά χρειαστεί, ο κόσμος θα ενημερωθεί. Μακάρι να μη χρειαστεί ποτέ».
Δείτε επίσης
- Tυμπάκι: Πρωτοβουλίες του Δήμου Φαιστού για την αποκατάσταση των πληγέντων
- Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας: Αναβαθμίζονται οι διάδρομοι και η προσβασιμότητα
- Tυμπάκι: Πρωτογνωρες εικόνες μετά το σαρωτικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου
- Tυμπάκι: Στις 2.000 οι υπογραφές για απόσχιση από τον Δήμο Φαιστού
- Δήμος Φαιστού-Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία λόγω έντονων καιρικών φαινομένων