Κέικ μπανάνα
30' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 10
450 γρ. (3 1⁄2 κούπες) αλεύρι μαλακό + επιπλέον για τη φόρμα
225 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για τη φόρμα
400 γρ. (2 κούπες) ζάχαρη
3 αυγά
1 1⁄2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
2 1⁄2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
6 μεγάλες μπανάνες, ώριμες, πολτοποιημένες
80 ml (λίγο λιγότερο από 1/2 κούπα) κρύος καφές φίλτρου, στιγμιαίος ή εσπρέσο (αν δεν θέλουμε να βάλουμε καφέ, βάζουμε χυμό πορτοκαλιού)
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το κέικ μπανάνα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια βαθιά, στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα.
Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα μείγμα ελαφρύ, αέρινο και κρεμώδες.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες μπανάνες και τον καφέ ή τον χυμό και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας το κέντρο του κέικ με ένα ξύλινο σουβλάκι ή με ένα μαχαίρι· θα πρέπει να βγουν στεγνά και καθαρά. Έχετε υπόψη σας όμως να μην το παραψήσετε και στεγνώσει.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.
Δείτε επίσης
- «Μαμαδίστικα» γιουβαρλάκια κοκκινιστά
- Εννέα απλοί τρόποι για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό μέσα στο χειμώνα
- Κρήτη: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο - Αναλυτικά η πρόγνωση - Το κεντρικό Λιμεναρχείο προειδοποιεί
- Ανδρουλάκης: Άνοιγμα σε πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -Τι είπε για την Αθηνά Λινού
- Κίνημα Δημοκρατίας το νέο κόμμα του Στ. Κασσελάκη