Κέικ λεμόνι
Υλικά
Για το κέικ λεμόνι
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο μαλακό (σε θερμ. δώμ.)
4 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)
Ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια
370 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο μαλακό (ή γ.ο.χ.)
1 φακελάκι μπέικιν (20 γραμ.)
1 πρέζα/ες αλάτι
1 κεσεδάκι 200 γραµ. γιαούρτι αραιό -όχι στραγγιστό (ή ξινόγαλο)
Για τη φόρμα
Λίγο βούτυρο
Λίγο αλεύρι
Για το σιρόπι (προαιρετικά)
300 γρ. ζάχαρη
250 γρ. νερό
3 κ.σ. χυμό λεμόνι
Φλούδα από μισό λεμόνι
Διαδικασία
Επιλέγουμε φρέσκα λεμόνια, ακέρωτα και βιολογικά για να αναδείξουμε τα αρώματα για το καλύτερο κέικ. Ξεκινάμε την συνταγή συγκεντρώνοντας όλα τα υλικά.
Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μεγάλη μακρόστενη φόρμα κέικ.
Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
Την αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC βαθμούς, στις αντιστάσεις πάνω και κάτω.
Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα για 4 με 5 λεπτά.
Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μείγμα για κέικ κάθε φορά.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
Χαμηλώνουμε το μίξερ. Εναλλάξ προσθέτουμε το γιαούρτι με το κοσκινισμένο αλεύρι.
Αρχίζουμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.
Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι στο μείγμα για κέικ δεν ανακατεύουμε πολύ.
Αδειάζουμε το μείγμα για κέικ στην έτοιμη φόρμα.
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή από το μείγμα για κέικ η λάμα από ένα μαχαίρι από το κέντρο του.
Το κέικ λεμόνι είναι έτοιμο, όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
Το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά στην φόρμα.
Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Το ξαναβάζουμε στη φόρμα.
Με σουβλί ή με ξυλάκια από σουβλάκι τρυπάμε παντού μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια του.
Περιχύνουμε σιγά σιγά το κρύο κέικ με το ζεστό σιρόπι λεμονιού μέχρι να το πιει όλο.
Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει τελείως. (Ιδανικά το ξεφορμάρουμε μετά από μερικές ώρες).
Τότε ξεφορμάρουμε σε πιατέλα το κέικ λεμόνι.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5 με 6 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
Αν θέλεις μπορείς να το περιχύσεις με απλό λευκό γλάσο.
Για το γλάσο
Για να φτιάξω απλό λευκό γλάσο, βάζω σε ένα μπολ 1 φλ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
Ανακατεύω με ένα κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη και να υγροποιηθεί σε απλό λευκό γλάσο.
Ελέγχω την πυκνότητα του γλάσου προσθέτοντας λίγο χυμό επιπλέον για πιο ρευστό γλάσο ή λίγη κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη επιπλέον για πιο πυκνό γλάσο.
Ρίχνουμε το λευκό γλάσο αφού κρυώσει τελείως το γρήγορο κέικ με λεμόνι από την Αργυρώ.
Δείτε επίσης
- Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας: Αναβαθμίζονται οι διάδρομοι και η προσβασιμότητα
- Tυμπάκι: Πρωτογνωρες εικόνες μετά το σαρωτικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου
- Tυμπάκι: Στις 2.000 οι υπογραφές για απόσχιση από τον Δήμο Φαιστού
- Δήμος Φαιστού-Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία λόγω έντονων καιρικών φαινομένων
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
Σχετικά άρθρα
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων
- Λαχανοντολμάδες με ολίγη πανσέτα, πάπρικα και μαραθόσπορο