Καύσωνας και ξηρασία απειλούν την οικονομία
Στη Γερμανία η στάθμη του ποταμού Ρήνου έχει πέσει τόσο πολύ που τα πλοία και οι φορτηγίδες που τον διαπλέουν δεν πρέπει να είναι πλέον πλήρη φορτίου για να μην ακουμπήσουν στον πυθμένα. Στη Γαλλία η κυβέρνηση και οι εποπτικές αρχές έδωσαν προσωρινή άδεια στην εταιρεία ενέργειας Electricite de France να ρίξουν καυτό νερό σε ποτάμια πέντε πυρηνικά εργοστάσια κατά παράβαση περιβαλλοντικών διατάξεων.
Στη βόρεια Ιταλία αγρότες βλέπουν σοδειές από ρύζι και άλλα προϊόντα να καταστρέφονται λόγω της λειψυδρίας. Στην Πορτογαλία πυρκαγιές έχουν κατακάψει δάση και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από θερμοπληξία. Στην Ισπανία εκτός από πυρκαγιές υπάρχει και λειψυδρία με αποτέλεσμα τοπικές αρχές να έχουν βάλει δελτίο στο νερό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και στη Βρετανία φέτος έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 90 ετών.
Διαβάστε επίσης: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ – Δυσοίωνες οι προβλέψεις των επιστημόνων για το μέλλον
Ο καύσωνας διαρκείας του φετινού καλοκαιριού, που όμοιό του δεν έχουν γνωρίσει περιοχές της Ευρώπης εδώ και πολλές δεκαετίες, δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή εκτός από σοβαρότατες κοινωνικές συνέπειες έχει και οικονομικές με τα δεδομένα να αλλάζουν άρδην.
Επιπτώσεις χωρίς τέλος
Οι ανησυχίες επανήλθαν στο προσκήνιο καθώς τις τελευταίες ημέρες οι χώρες αυτές έζησαν νέες πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορεί να μην έφτασαν στα επίπεδα του καύσωνα διαρκείας των 40+ βαθμών Κελσίου του Ιουλίου, αλλά η επιμονή τους δείχνει πλέον ξεκάθαρα ότι κάτι έχει αλλάξει στο κλίμα αλλάζοντας πολλές μορφές οικονομικής δραστηριότητας.
Οι επιπτώσεις δεν έχουν τέλος από οικονομικής πλευράς. Οι σοδειές απειλούνται, οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν, οι τουρίστες δεν θέλουν να επισκέπτονται πια προορισμούς με καύσωνα. Ταυτόχρονα δημιουργούνται νέες πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και ανοδικές πιέσεις σε πρώτες ύλες και εμπορεύματα που ήδη έχουν τραβήξει στον ανήφορο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Επιπλέον ο καύσωνας στην Ευρώπη οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για ενέργεια, κυρίως λόγω της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών, συντηρώντας αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
Στην Ιταλία η κυβέρνηση εδώ και εβδομάδες έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των χαμηλών βροχοπτώσεων των προηγούμενων μηνών. Η στάθμη των υδάτων του ποταμού Πάδου που είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα έφτασε σε ιστορικά χαμηλά καθώς η ξηρασία συνεχίζεται. Ο Πάδος αποτελεί ουσιαστικό πόρο για διάφορους κλάδους στη χώρα – από τη γεωργία μέχρι την υδροηλεκτρική ενέργεια.
Κλείνουν οι στρόφιγγες
Στην Ισπανία καταγράφεται η χειρότερη ξηρασία από το 1981 και εν μέσω φόβων για καταστροφή των καλλιεργειών, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές κλείνουν τις στρόφιγγες στην κατανάλωση νερού.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν διακοπή της παροχής νερού κατά τη διάρκεια της νύχτας, θέσπιση ορίων κατανάλωσης ανά άτομο σε κάθε σπίτι και απαγόρευση των ντους στις παραλίες, του πλυσίματος των αυτοκινήτων, του ποτίσματος του κήπου και του γεμίσματος ιδιωτικών πισίνων.
Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, τα αποθέματα νερού της ηπειρωτικής επικράτειας βρίσκονταν πριν από δέκα ημέρες στο 40% της συνολικής χωρητικότητας των ταμιευτήρων και των φραγμάτων.
Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιοχές, όπως η λεκάνη απορροής του ποταμού Guadiana, που διέρχεται από την Castilla-La Mancha, την Extremadura και τη νότια Πορτογαλία, το ποσοστό αυτό ανερχόταν μόνο στο 26% της συνολικής χωρητικότητας. Η κατάσταση επηρεάζει ιδιαίτερα τις περιοχές της Γαλικίας, της Ανδαλουσίας και της Καταλωνίας, αλλά υπάρχουν μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης νερού που θα υιοθετηθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και η γειτονική Πορτογαλία.
Οι Γερμανοι αγρότες
Στη Γερμανία ήδη οι σοδειές είναι κάτω από τον μέσο όρο φέτος λόγω της ξηρασίας, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η Ενωση Γερμανών Αγροτών (DBV). Η συγκομιδή αναμένεται να φτάσει τα 21 εκατομμύρια τόνους και να είναι ελαφρώς υψηλότερη από το περσινό επίπεδο, αλλά υποχωρεί κατά 10% με 12% κάτω από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών, δήλωσε η DBV.
Στη Γαλλία η χώρα ζει ήδη τον τρίτο ακραίο καύσωνα του καλοκαιριού με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Περιορισμοί στην κατανάλωση νερού έχουν ήδη διαταχθεί σε σχεδόν όλες από τις 96 ηπειρωτικές περιφέρειες διαμερίσματα της Γαλλίας, με τις 62 από αυτές να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ