Κάυσιμα: Σε ποιούς νομούς της Κρήτης καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση

neakriti.gr  04 November, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Κάυσιμα: Σε ποιούς νομούς της Κρήτης καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση

Δύσκολος και παγωμένος θα είναι ο χειμώνας στην Κρήτη, με τις τιμές των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης να είναι ιδιαίτερα αυξημένες και τους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου να βρίσκονται στους 10 πιο ακριβούς νομούς σε όλη την ελληνική επικράτεια. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ελληνικά νοικοκυριά, που αφενός θα αναγκαστούν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αφετέρου θα βρουν άλλους τρόπους θέρμανσης, καθώς το πετρέλαιο θα είναι για «ολίγους και εκλεκτούς». Αναφορικά με το πρόβλημα αυτό των εκατοντάδων χιλιάδων Κρητικών, πολλοί πρατηριούχοι δηλώνουν πως δε γνωρίζουν εάν θα συνεχιστεί η αύξηση των τιμών στα καύσιμα και το πετρέλαιο.

Πιο συγκεκριμένα, η Κρήτη είναι το γεωγραφικό διαμέρισμα που αναλογικά με τους τέσσερις νομούς που έχει θα πληρώσει «πιο ακριβά» την αμόλυβδη βενζίνα και το πετρέλαιο θέρμανσης. Η αύξηση της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου παρατηρείται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην Κρήτη ωστόσο η τιμή έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, με τους καταναλωτές να «σηκώνουν τα χέρια ψηλά».

Αναλυτικά, το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων έδωσε στη δημοσιότητα τις τιμές που υπάρχουν στα καύσιμα και το πετρέλαιο ανά νομό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση τιμής της αμόλυβδης βενζίνας και του πετρελαίου θέρμανσης, όπως καταγράφονται σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι 1,773 ευρώ ανά λίτρο και 1,168 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα.

Ωστόσο οι τιμές στους τέσσερις νομούς του νησιού, τόσο στην αμόλυβδη όσο και στο πετρέλαιο θέρμανσης, ξεπερνούν τον πανελλαδικό μέσο όρο, με τους 3 εξ αυτών (Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου) να βρίσκονται στους 10 πιο ακριβούς νομούς σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, την άτυπη «πρωτιά» στην Κρήτη την καταλαμβάνει ο νομός Ρεθύμνου, ο οποίος βρίσκεται στην 6η θέση στην αμόλυβδη και στην 5η θέση στο πετρέλαιο θέρμανσης σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι τιμές στον συγκεκριμένο νομό είναι στην αμόλυβδη 1,837 ευρώ/λίτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης 1,235 ευρώ/λίτρο.

«Δε γνωρίζουμε τις νέες τάσεις»

Την ίδια στιγμή, την 7η πιο υψηλή τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια μοιράζονται ο νομός Ηρακλείου και ο νομός Λασιθίου, με την τιμή να ανέρχεται στο 1,824 ευρώ ανά λίτρο. Την 7η θέση συνεχίζει να τη διατηρεί ο νομός Ηρακλείου και στο πετρέλαιο θέρμανσης με 1,223 το λίτρο, ενώ δύο θέσεις πιο κάτω, και πιο συγκεκριμένα στην 9η θέση, με τιμή 1,220 ευρώ/λίτρο, βρίσκεται ο νομός Λασιθίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η «ΝΚ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων του νομού Ηρακλείου, Λυκούργο Σαμόλη, ρωτώντας τον σχετικά με την αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο και τη βενζίνη, με τον ίδιο να απαντάει λέγοντας πως «οι τιμές είναι συμπιεσμένες και υπάρχουν αυξομειώσεις. Υπάρχει μια μικρή αύξηση της βενζίνης, η οποία είναι αποτέλεσμα της γενικότερης φορολογίας. Αύξηση φορολογίας σημαίνει αύξηση της τιμής του προϊόντος. Επίσης υπάρχει αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου, καθώς το βαρέλι κοστίζει 84 δολάρια».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμόλης υποστήριξε πως δεν πρέπει να βγουν βεβιασμένα συμπεράσματα και δε γνωρίζει ο ίδιος εάν θα υπάρξει μείωση ή αύξηση των τιμών όσο προχωράμε προς τους χειμερινούς μήνες. Ο ίδιος σημείωσε πως βρίσκεται συνέχεια σε διαβουλεύσεις και συζητήσεις με το αρμόδιο υπουργείο, δηλαδή το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Δεν μπορώ να ξέρω πώς θα κυμανθούν οι τιμές στο επόμενο χρονικό διάστημα. Οι πρατηριούχοι δε διαμορφώνουν τιμές. Η τιμολόγηση είναι διαφορετική από περιοχή σε περιοχή, όμως όποιος υποπέσει στην αισχροκέρδεια, θα πληρώσει και το αντίστοιχο αντίτιμο. Ο κάθε πρατηριούχος ελέγχεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ όλοι μας βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Γεωργιάδη».

Τέλος, ο νομός Χανίων καταλαμβάνει τη 12η θέση σε πανελλαδικό επίπεδο όσον αφορά την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, που ανέρχεται στα 1,808 ευρώ ανά λίτρο, και τη 19η θέση στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κόστος να αγγίζει το 1,184 ευρώ/λίτρο.

Μέσα Νοεμβρίου το επίδομα

Αξίζει να αναφερθεί πως την επόμενη εβδομάδα, και πιο συγκεκριμένα στις 10 Νοεμβρίου, ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, ενώ ένα μέρος του επιδόματος θα δοθεί ως προκαταβολή, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, σε αυτούς που είχαν πάρει επίδομα θέρμανσης πέρυσι. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Ρέθυμνο - Στροφή σε άλλους τρόπους θέρμανσης

Ο τηλεοπτικός φακός της «ΚΡΗΤΗ TV» πραγματοποίησε τη δική του σφυγμομέτρηση για το πώς αισθάνονται οι πολίτες του Ρεθύμνου με την αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τους περισσότερους πολίτες να κάνουν λόγο για μια τιμή που είναι «απλησίαστη», ενώ δεν έκρυψαν τις προθέσεις τους για εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ρεθύμνου γ.γ. ΠΟΠΕΚ, Ηρακλής Ξυδάκης, μίλησε στον τηλεοπτικό φακό της «ΚΡΗΤΗ ΤV» και στην Στέλλα Μαθιουδάκη τονίζοντας πως «υπάρχει σταθεροποιητική τάση των καυσίμων την εβδομάδα που διανύουμε. Ευελπιστώ να υπάρξει μείωση των τιμών το επόμενο χρονικό διάστημα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε: «Ο κόσμος θα στραφεί σε άλλες μορφές θέρμανσης, όπως είναι τα ξύλα, το φυσικό αέριο και το πέλετ. Βέβαια, έχουν ανέβει οι τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων. Εμείς είχαμε δηλώσει ανοιχτά πως το κράτος θα έπρεπε να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και να μειώσει όσο γινόταν πιο πολύ τον ΦΠΑ για το πετρέλαιο θέρμανσης».

 

neakriti.gr  04 November, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα