Η αντίστροφη μέτρηση για την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού άρχισε με καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας την 15η Απριλίου και έναρξη ισχύος του νέου μισθού την Πρωτομαγιά.
Την Πέμπτη συγκροτήθηκε από το υπουργείο Εργασίας η επιτροπή διαβούλευσης υπό την προεδρεία του του ομότιμου καθηγητή της Νομικής σχολής και προέδρου του ΟΜΕΔ κ. Κ. Παπαδημητρίου, η οποία ακολούθως απέστειλε τις σχετικές προσκλήσεις στους αρμόδιους φορείς ώστε να υποβάλουν τις εκθέσεις τους (τους κοινωνικούς εταίρους, επιστημονικά ινστιτούτα, το ΚΕΠΕ και την Τράπεζα της Ελλάδος).
Είχε προηγηθεί από την κυβέρνηση η κατάθεση και ψήφιση νομοθετικής διάταξης για την επιτάχυνση της διαδικασίας, αλλά και για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.
Αυτό ήταν απαραίτητο, καθώς ο νόμος που είναι σε ισχύ προβλέπει ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, ενώ ορίζεται ότι η ισχύ του ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
Η ρύθμιση με τις νέες ημερομηνίες αφορά μόνο το 2022, έτος για το οποίο θα ακολουθηθεί «άλλος χρονικός βηματισμός» προκειμένου να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός και να προσδιορισθεί η ημερομηνία ισχύος του.
Ο νέος κατώτατος
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο νέος κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τα 700 ευρώ καθώς η νέα αύξηση – μετά το 2% – η οποία θα ισχύσει από τον Μάιο αναμένεται να φθάσει και ίσως να ξεπεράσει το 6%. Πέραν τούτου, το 2023 να ακολουθήσει και νέα υψηλή αύξηση με τον κατώτατο να ξεπερνά – μετά από 11 χρόνια – τα 751 ευρώ ύψος στο οποίο βρισκόταν πριν την μείωσή του, τον Φεβρουάριο του 2012, όταν η χώρα και η οικονομία βρισκόταν σε καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης.
Κατά της επίσπευσης της διαδικασίας και του χρόνου ισχύος της δεύτερης δόσης αυξήσεων εντός του 2022, προσωπικά από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη έγινε αναφορά – όχι αριθμητικά – στην αύξηση και χαρακτηρίσθηκε ως «σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2022».
Η αναφορά αυτή συντείνει προς το επικρατέστερο σενάριο που έχει αποκαλύψει ο ΟΤ για επιπλέον αύξηση 6% – πέραν του 2% που ίσχυσε από την 1.1.2022 – και διαμόρφωση του κατώτατου στα 703 ευρώ από τα 663 ευρώ. Σύμφωνα με το σενάριο, η αύξηση για το 2022 – αθροιστικά – θα «κινείται» κοντά στην περιοχή της αύξησης του ΑΕΠ, που προσδιορίζεται γύρω στο 8%.
Δείτε επίσης
- Οδηγός του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Πώς μπορείτε να τα εξοφλήσετε και τι ισχύει για την ψηφιακή ακινησία
- Επιδόματα του ΟΠΕΚΑ: Ποιες αλλαγές έρχονται στην επόμενη πληρωμή
- Όλες οι αλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Τι αναμένεται να αλλάξει στην καταβολή του
Σχετικά άρθρα
- Κατώτατος μισθός: Πληθωρισμός και παραγωγικότητα θα καθορίζουν το ύψος
- Αύξηση κατά 46% στον κατώτατο μισθό έως το 2027
- Σε ισχύ από σήμερα ο νέος κατώτατος μισθός
- Κατώτατος μισθός: Τι σημαίνει η αύξηση στα 830 ευρώ – Τα “καθαρά”, οι τριετίες και τα επιδόματα
- Κατώτατος μισθός: Αύριο η ανακοίνωση για την νέα αύξηση του