Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» στα 770 με 780 ευρώ

  04 March, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» στα 770 με 780 ευρώ

Στα 770 έως 780 ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί ο νέος κατώτατος μισθός, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει σε αύξηση – κατά τι υψηλότερη – από αυτή που δόθηκε στους συνταξιούχους, δηλαδή πάνω από το 7,75%. Μικρότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το «αισιόδοξο» σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο νέος μισθός θα φθάσει έως και τα 800 ευρώ.

Η απόφαση

Η ανακοίνωση της απόφασης για το νέο κατώτατο μισθό θα γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας και το αργότερο έως την Παρασκευή 10 Μαρτίου, ημερομηνία έως την οποία ορίζεται – από το νόμο – ότι θα πρέπει να αποφασισθεί η νέα αύξηση.

Η σχετική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είχε αρχικώς ορισθεί για την Παρασκευή 3 Μαρτίου αλλά λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη και της κήρυξης του εθνικού πένθους. Η νέα ημερομηνία συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου τοποθετείται στις επόμενες ημέρες έως την Παρασκευή, οπότε εκπνέει η νομοθετημένη προθεσμία.

Το κατώφλι

Η διαδικασία προσδιορισμού του νέου κατώτατου μισθού βρίσκεται στην τελική ευθεία και ασφαλείς πληροφορίες, προσδιορίζουν το «κατώφλι» της αύξησης, γύρω στο 8% – δηλαδή ο νέος μισθός διαμορφώνεται στα 770 ευρώ -, ενώ η «οροφή» αντιστοιχεί σε αύξηση 9,4% και οδηγεί σε κατώτατο μισθό της τάξεως των 780 ευρώ. Το «αισιόδοξο» σενάριο για 800 ευρώ κατώτατο μισθό φαίνεται να έχει υποχωρήσει.

Μείωση εισφορών

Όποια κι αν είναι η τελική απόφαση της κυβέρνησης, αναμένεται να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη εξαγγελία μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Η κυβέρνηση θεωρεί τα δύο αυτά θέματα ως αλληλένδετα, προκειμένου να αντισταθμιστεί μέρος της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων από την αύξηση του εργατικού κόστους. Σημειώνεται ότι η μείωση των εισφορών αποτελεί κεντρικό αίτημα του ΣΕΒ και η υιοθέτησή του αναμένεται να λειτουργήσει εξισορροπιστικά στα χαμηλότερα ποσοστά αύξησης που προτείνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

 

Η περαιτέρω μείωση των εισφορών την οποία θα ανακοινώσει η κυβέρνηση υπολογίζεται γύρω  στις τρείς – τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες – σε βάθος τετραετίας. Συναρτάται άμεσα με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία αναμένεται να βοηθήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας. Η αρχή του νέου προγράμματος τοποθετείται στο 2024. Στο μεταξύ εντός του 2023, εκκρεμεί η εφαρμογή της επιπλέον μείωσης κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, ως υπόλοιπο από την προηγούμενη κυβερνητική δέσμευση για μείωση των εισφορών κατά πέντε μονάδες το διάστημα από 2019 έως 2023.

 

  04 March, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ