Καθαριότητα κι εμβολιασμός υψώνουν “ασπίδα” απέναντι στη γρίπη

cretalive.gr  13 January, 2019 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Καθαριότητα κι εμβολιασμός υψώνουν “ασπίδα” απέναντι στη γρίπη

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής Περιφέρειας Κρήτης, Μανώλης Λουμπούνης εξηγεί ποια είναι τα ενδεδειγμένα μέτρα υγιεινής για τον περιορισμό εξάπλωσης των ιώσεων

Ο εμβολιασμός και τα μέτρα ατομικής υγιεινής μπορούν να περιορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα κρούσματα και την εξάπλωση των ιώσεων μέσα σε μία κοινότητα, επισημαίνει στο Cretalive ο Προϊστάμενος του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μανώλης Λουμπούνης.

«Η μοναδική προφύλαξη που έχουμε για την γρίπη, όσον αφορά τα ιατρικά μέσα, είναι το εμβόλιο. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», διασαφηνίζει ο ίδιος, διαπιστώνοντας ότι «φέτος τα πράγματα είναι καλύτερα. Ο κόσμος έχει γίνει πιο φιλικός προς το εμβόλιο. Ακούω ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να μιλούν για αυτό, να θέλουν να το κάνουν. Έχει πείσει το εμβόλιο ότι δεν είναι επικίνδυνο. Δεν έχει καμία παρενέργεια, ούτε μεσοπρόθεσμη, ούτε μακροπρόθεσμη». 

«Ο ιός της γρίπης είναι περίεργος, κάθε χρόνο αλλάζει πρόσωπα», παρατηρεί ο κ. Λουμπούνης. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο «το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο είναι και διαφορετικό». 

Ο Προϊστάμενος  του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής Περιφέρειας Κρήτης αναφερόμενος εκτενέστερα στο εμβόλιο της γρίπης  υπογράμμισε ότι «στην αρχή υπήρχε η εντύπωση ότι η αντισωματική απάντηση ήταν χαμηλή. Παρ' όλα αυτά φέτος, με την πρόοδο του χρόνου, βρέθηκε ότι τελικά η αντισωματική απάντηση είναι υψηλή -από τις υψηλότερες μάλιστα που έχουν καταγραφεί στα εμβόλια της γρίπης, γύρω στο 70-75%, συνήθως η αντισωματική απάντηση είναι 50 - 60%. Δηλαδή από τους δέκα που το κάνουν, οι μισοί δημιουργούν αντισώματα.»

Εκτός από τον εμβολιασμό, «ένας άλλος τρόπος να προφυλαχθείς από την γρίπη αλλά κι από όλες τις ιώσεις που μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο, αερογενώς με σταγονίδια, είναι η ατομική υγιεινή», τονίζει ο κ. Λουμπούνης, συμπληρώνοντας ότι τα ατομικά μέτρα υγιεινής «μπορούν να μειώσουν στο μισό τα κρούσματα μέσα σε μία κοινότητα». 

Η ατομική υγιεινή θεμελιώνεται από μερικές απλές συνήθειες που πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, τις οποίες και παραθέτει ο Προϊστάμενος  του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής Περιφέρειας Κρήτης:

-Διατηρούμε πάντα τα χέρια μας καθαρά, με συνεχή πλυσίματα στον χώρο εργασίας μας κλπ.

-Δεν ερχόμαστε σε επαφή με αντικείμενα που τυχόν είναι μολυσμένα από άλλους ανθρώπους που ενδεχομένως έχουν την ίωση 

-Υπάρχουν και τα ενεργητικά μέτρα ατομικής υγιεινής. Δηλαδή, να διατηρούμε με αντισηπτικά καθαρούς τους χώρους στο γραφείο μας, αλλά και γενικότερα να αερίζουμε καλά τους χώρους μας. Να βάζουμε στα χέρια μας τα αντισηπτικά τζελ -που ευτυχώς έχουν δοθεί και στα σχολεία.

Από τα σχολεία οι περισσότερες μεταδόσεις

Ο κ. Λουμπούνης άνοιξε μία παρένθεση για να πει ότι «τα σχολεία είναι πολύ σημαντικός χώρος, κι ειδικά οι παιδικοί σταθμοί και τα δημοτικά. Γιατί οι αδενοϊοί κι όλες οι ιώσεις μεταδίδονται βασικά στα μικρά παιδιά. Από τα μικρά παιδιά ξεκινούν οι μεταδόσεις. Γιατί αυτά και δεν προσέχουν - έχουν πολύ χαμηλή ατομική υγιεινή απ' ότι έχουμε εμείς, νοσούν πολύ εύκολα, με αποτέλεσμα να γίνουν φορείς ενός ιού και να τον μεταδώσουν πολύ εύκολα σε όλους τους άλλους. Ευτυχώς στους παιδικούς σταθμούς έχει γίνει καθεστώς να γίνονται καλοί καθαρισμοί, με διαλύματα χλωρίνης».

Η σωστή απολύμανση

Ο ίδιος εν συνεχεία εστιάζει στο σωστό απολυμαντικό καθαρισμό, ο οποίος είναι «αυτός που γίνεται κάθε μέρα στους παιδικούς σταθμούς, μετά το τέλος όπου έχουν φύγει οι πάντες και μένουν μόνο οι καθαρίστριες. Ο σωστός καθαρισμός γίνεται με διάλυμα χλωρίνης 5%. Αυτό σημαίνει 9,5 κιλά νερό και μισό κιλό χλωρίνη. 

Και πώς καθαρίζουμε: Σφουγγαρίζουμε και τ' αφήνουμε, δεν το στεγνώνουμε εμείς. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και στα είδη υγιεινής και στα πόμολα, με ψέκασμα με αυτό το υγρό, στους παιδικούς και στα δημοτικά. Τα ψεκάζουμε και τα αφήνουμε έτσι μέχρι το επόμενο πρωί. Τότε μονάχα θεωρούνται καθαρά.

Επίσης πρέπει να μην έχουμε πολλά κοινά αντικείμενα. Δηλαδή, χρησιμοποιούμε για παράδειγμα ποτηράκια μίας χρήσης. Τα παιχνίδια , τα ποτήρια και οι μοκέτες είναι αυτά που μεταδίδουν τις ιώσεις. Από αυτά πηγαίνουν και στους μεγάλους. Και μετά οι μεγάλοι, με μικρότερο ρυθμό τους μεταδίδουν μεταξύ τους».

Τι πρέπει να κάνουμε, όμως, αν θέλουμε να κρατήσουμε τους ιούς μακριά από το σπίτι μας; Ο κ. Λουμπούνης δίνει τις κατάλληλες συμβουλές σε μικρούς και μεγάλους:

«-Ερχόμενο το παιδί στο σπίτι από τον παιδικό σταθμό, πρέπει να του βγάλουμε τα ρούχα, να του κάνουμε ένα μπανάκι και του βάζουμε τα ρούχα του σπιτιού. 

Το ίδιο ισχύει και για εμάς τους ενήλικες. Η καλύτερη τακτική είναι μόλις γυρίσουμε στο σπίτι, να βγάλουμε τα ρούχα μας, να πλυθούμε, να πλύνουμε το πρόσωπο καλά και να βάλουμε τα ρούχα του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε αφήσει πίσω μας ό,τι ενδεχομένως έχουμε προσλάβει από τον χώρο εργασίας μας. Κι έτσι γλιτώνουμε τη μετάδοση».

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι προφύλαξης, που αποτελούν προέκταση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής:

«Όταν κανείς είναι συναχωμένος, με  ιώσεις κι οτιδήποτε , καλό θα είναι να μην πηγαίνει στην εργασία του. Διότι είναι φορέας εξάπλωσης. Από αυτόν θα νοσήσουν άλλοι δέκα. Καλό θα ήταν να κάτσει σπίτι, μια - δυο μέρες, μέχρι να γίνει εντελώς καλά.

Αν πάλι είμαστε σ' έναν χώρο που είναι κι άλλοι άνθρωποι, καλό θα είναι να φτερνιζόμαστε στον αγκώνα, κι όχι στα χέρια ή σε μαντήλια.»

«Βγήκα έξω και κρύωσα» και... προφύλαξη από το ψύχος

Ο Προϊστάμενος  του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής Περιφέρειας Κρήτης διαλύει κι άλλον έναν μύθο:«Όταν βγεις έξω και κρυολογήσεις αυτό δεν συμβαίνει επειδή εκτέθηκες στο κρύο. Πρέπει να έχεις τον ιό για να εκδηλώσεις τη νόσο. 

Αν έχεις τον ιό, μπορεί λόγω του ψύχους να σε βρει μπόσικο, να έχεις μειωμένη την άμυνά σου, και να εκδηλώσεις τη νόσο εκείνη τη στιγμή. Ενώ διαφορετικά, μπορεί να την περνούσες υποκλινικά. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση που λέμε βγήκα έξω και κρύωσα. Και συμβαίνει, όχι επειδή το κρύο κάνει κακό, αλλά επειδή εκείνη τη στιγμή μπορεί να έχεις τον ιό».

Πότε πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό; Ο κ. Λουμπούνης απαντά: «Αν η νόσος είναι ήπια, με λίγο χαμηλό πυρετό και λίγα συμπτώματα, και οι άνθρωποι δεν έχουν κάτι άλλο σοβαρό, μπορούν να περιμένουν ένα με ενάμιση 24ωρο. Αν πάλι εκδηλωθεί κάτι σοβαρό, τότε να μιλήσουν με το γιατρό τους. Ειδικά αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

 

cretalive.gr  13 January, 2019 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ