Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019

  21 November, 2018 ΑΡΘΡΑ
Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019

Κατέθηκε στην Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019 από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιάρακη και παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2019 εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή προς επεξεργασία την ερχόμενη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου. Στην Ολομέλεια εισάγεται προς συζήτηση την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου ώστε να ψηφιστεί έως την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου.

Ανάπτυξη 2,5% για το 2019, από 2,1% εφέτος, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, εφέτος θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,98% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%. Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου κατά 0,48% του ΑΕΠ, επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, δίνει στην κυβέρνηση σημαντικό περιθώριο απόδοσης μέρους του υπερπλεονάσματος με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος στις ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

Προστίθεται, δε, ότι οι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015- 2018, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρόνιων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.

Τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός ύψους 910 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2019 που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στις νέες παρεμβάσεις περιλαμβάνονται τα εξής:

- Βοήθεια στο σπίτι: Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

- Ειδική αγωγή: Πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις προσωπικού που τώρα απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η δαπάνη σήμερα καλύπτεται από πόρους του ΠΔΕ. Οι νέες προσλήψεις θα χρηματοδοτηθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό χωρίς να μεταβληθεί το τρέχον όριο δαπανών του ΠΔΕ. Παράλληλα, θα μειωθεί ισόποσα το όριο για το προσωπικό ορισμένου χρόνου προκειμένου να μην μεταβληθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων συνολικά. Ύψος παρέμβασης 22 εκατ ευρώ.

- Επίδομα στέγασης: Το στεγαστικό επίδομα ύψους 400 εκατ ευρώ απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία και δανειολήπτες. Τα κριτήρια ένταξης είναι εισοδηματικά, περιουσιακά (ακίνητη περιουσία και καταθέσεις), διαμονής στην επικράτεια, πολυτελούς διαβίωσης, ασφαλιστικής κάλυψης και οικογενειακής κατάστασης.

- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Το μέτρο ύψους 177 εκατ ευρώ αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών και ειδικότερα στη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 1/3 και στην εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.

- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων: Η συγκεκριμένη δράση ύψους 51 εκατ ευρώ αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας των νέων, που είναι η υψηλότερη στην ΕΕ, αλλά και μειώνοντας το ποσοστό των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Το μέτρο αφορά νέους ηλικίας έως 24 ετών και συνίσταται στην επιδότηση του 50% των εργοδοτικών ει-σφορών.

- Μείωση ΕΝΦΙΑ: Το μέτρο κόστους 260 εκατ ευρώ συνίσταται στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.

- Μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων: Το μέτρο συνίσταται στη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εφεξής.

- Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών: Το μέτρο αναφέρεται στη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εφεξής.

Βούτσης: Ο κρατικός προυπολογισμός θα νοηματοδοτήσει μια νέα εποχή

«Ο κρατικός προυπολογισμός θα νοηματοδοτήσει επι της ουσίας μια νέα εποχή για τα δημοσιονομικά της χώρας αλλά και την ουσιαστική έξοδο της χώρας απο το μνημόνιο» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης παραλαμβάνοντας απο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη το νέο κρατικό προυπολογισμό για το 2019

Χουλιαράκης: Είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα αλλαγής

"Πέραν από την ακύρωση του μέτρου της περικοπής -τονίζω ότι πρόκειται για ακύρωση και όχι αναστολή- του μέτρου της περικοπής των προσωπικών διαφορών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ο προϋπολογισμός αυτός είναι ο πρώτος, από το 2008, που περιλαμβάνει μια καθαρή δημοσιονομική επέκταση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, της τάξης των 910 εκατομμυρίων ευρώ", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι "αυτά τα 910 εκατομμύρια ευρώ είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής σε πιο φιλική, προς την ανάπτυξη, κατεύθυνση αλλά και πιο φιλική προς την κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής".

Ο Γιώργος Χουλιαράκης επισήμανε στο σημείο αυτό, τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματικών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Αναφέρθηκε στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων κάτω των 24 ετών, "ένα πολύ φιλικό μέτρο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας". Αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για 400 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία θα καλυφθεί η εισαγωγή του νέου επιδόματος στέγασης και σε μέτρα όπως η ενίσχυση του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι", ή η ενίσχυση των προγραμμάτων ειδικής αγωγής.

"Πρόκειται λοιπόν για το πρώτο κρίσιμο βήμα. Δεν εξαντλείται η προσπάθεια. Είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης", είπε ο κ. Χουλιαράκης.

 

  21 November, 2018 ΑΡΘΡΑ