Καρκίνος Προστάτη: Νέο τεστ σάλιου πιο ακριβές από την εξέταση PSA

https://www.ygeiamou.gr/  05 June, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Καρκίνος Προστάτη: Νέο τεστ σάλιου πιο ακριβές από την εξέταση PSA

Τα τεστ σάλιου που διενεργούνται στο σπίτι είναι πιο αποτελεσματικά στον εντοπισμό ανδρών με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη από τα παραδοσιακά αιματολογικά τεστ, σύμφωνα με νέα προκαταρκτική έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο.

Το κατ’ οίκον τεστ μπορεί να εντοπίσει γενετικούς παράγοντες κινδύνου για τη νόσο που στοιχίζει περί τις 12.000 ζωές ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μελέτη διεξήχθη από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνου του Λονδίνου και το ιδιωτικό ογκολογικό νοσοκομείο Royal Marsden, που συμπράττει με το βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS Foundation Trust).

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τα ευρήματα θα συμβάλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη, δεδομένου ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου. Παράλληλα, τα αιματολογικά τεστ δεν θεωρούνται αρκετά ακριβή και μπορεί να εντοπίζουν μη απειλητικές μορφές της νόσου.

Λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Το δείγμα της μελέτης BARCODE 1 αποτέλεσαν αρχικά 6.142 Ευρωπαίοι 55-69 ετών, μια ηλικιακή ομάδα με αυξημένο κίνδυνο, που υποβλήθηκαν σε τεστ εκτίμησης πολυγονιδιακού κινδύνου (PRS), μια γονοτυπική ανάλυση όπου το σκορ συνδέεται αναλογικά με τις πιθανότητες νόσου. Οι 558 άνδρες με τα υψηλότερα σκορ συνέχισαν στην επόμενη φάση, οπότε και διενεργήθηκαν το νέο τεστ σάλιου και η τυπική εξέταση αίματος για το προστατικό αντιγόνο (PSA).

 Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα από τα τεστ σάλιου, τα οποία εντόπισαν και περισσότερες περιπτώσεις επιθετικών καρκίνων. Μετά από μαγνητική τομογραφία και βιοψία, διαπιστώθηκε ότι το 40% των ανδρών με υψηλά αποτελέσματα από το τεστ σάλιου διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη, έναντι 25% των ανδρών με υψηλά επίπεδα PSA.

Ο καθηγητής Kristian Helin, επικεφαλής του Institute of Cancer Research, δήλωσε ότι το παραδοσιακό αιματολογικό τεστ «μπορεί να οδηγήσει άνδρες σε περιττές θεραπείες αλλά, πιο ανησυχητικό, να μην εντοπίσει άνδρες που έχουν καρκίνο». Ειδικοί από το βρετανικό Αντικαρκινικό Κέντρο (Cancer Research UK) χαρακτήρισαν τη μελέτη «ενθαρρυντική», επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω έρευνας που θα επισφραγίσει ότι πρόκειται για ένα εργαλείο ικανό να σώσει ζωές.

 

https://www.ygeiamou.gr/  05 June, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ