Kαμάρες: Αυτοψία Λέκκα μετα το περίεργο βουητό

  06 October, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Kαμάρες: Αυτοψία Λέκκα μετα το περίεργο βουητό

Καθησυχαστικός σε πρώτη φάση, μετά τη σημερινή    επίσκεψη-αυτοψία του στις Καμάρες όπου στις 28 Σεπτεμβρίου είχαμε γενική αναστάτωση μετά από ισχυρό κρότο και τράνταγμα που σήκωσε στο πόδι τους κατοίκους εμφανίστηκε  ο Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π. Ευθύμης Λέκκας.

Βεβαίως, όπως διευκρίνησε,  θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δεδομένων και η έρευνα για να σχηματιστούν τα οριστικά, απολύτως ασφαλή συμπεράσματα για το φαινόμενο της 28ης Σεπτεμβρίου που επαναλήφθηκε μάλιστα και την επόμενη μέρα, με τη τοπική κοινότητα και τη τοπική κοινωνία στις Καμάρες να είναι κι αυτοί σε αναμονή των τελικών διαπιστώσεων...

Θυμίζουμε ότι το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, 28 Σεπτεμβρίου, ένας δυνατός κρότος , σκόρπισε τον τρόμο στους κατοίκους στις Καμάρες του δήμου Φαιστού, οι οποίοι ένιωθαν να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους καθώς έγινε αισθητό και ένα τράνταγμα όμοιο με πτώση τεράστιου βράχου.

Οι περιγραφές από τους έντρομους κατοίκους για το πώς τράνταζε το χωριό από τα έγκατα της γης, λίγο πριν τις 6 χθες το απόγευμα, με τους ίδιους να τρέχουν πανικόβλητοι για να βγουν από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους ήταν πραγματικά απίστευτες...

Το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο επαναλήφθηκε άλλες δύο φορές, στις 10 το βράδυ και στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου, όμως ήταν μικρότερης έντασης.

Ο Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π. Ευθύμης Λέκκας  έτυχε να βρίσκεται τις ημέρες αυτέςστο νησί μας καθώς στις 7 και 8 Οκτωβρίου πρόκειται να συντονίσει το Εφαρμοσμένο Σεμινάριο Πεδίου "CretaProtect 2022 – Creta Maris Evacuation Drill Hersonissos - Arcalochori EQ - One Year After" στο πλαίσιο δράσεων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών και Κρίσεων".

Με την ευκαιρία της παρουσίας του εδώ στο νησί μας, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠΚ θέλησε να επισκεφθεί χθες τις Καμάρες για να διαπιστώσει από κοντά το λόγο της πρόσφατης δραστηριότητας του εδάφους και της ανάπτυξης των εδαφικών διαρρήξεων που παρατηρήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή.

Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο Γιώργο Κουτεντάκη και άλλους εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας , ο Ευθύμης Λέκκας πραγματοποίησε μια επιτόπια αυτοψία στις Καμάρες , με τα πρώτα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις να μοιάζουν σε γενικές γραμμές  καθησυχαστικά...

''Προσπαθούμε να αναλύσουμε το φαινόμενο και να δούμε βεβαίως τα αίτια , δεδομένου ότι είχαμε μερικές σεισμικές δονήσεις μικρού μεγέθους στη περιοχή και στη συνέχεια κάποιες μικρές διαρρήξεις του εδάφους .

Επειδή πρόκειται για μια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως και όλη η Κρήτη άλλωστε, ήθελα προσωπικά να δώ από κοντά το φαινόμενο αυτό, να  δω  το πού οφείλεται και φυσικά το πώς εξελίσσεται .

Σύμφωνα με την αυτοψία που κάναμε με τον κ. αντιδήμαρχο και με τον πρόεδρο , διαπιστώνουμε ότι έχουμε να κάνουμε βεβαίως με τις μικρές σεισμικές δονήσεις και έχουμε να κάνουμε και με τις εδαφικές διαρρήξεις, που κατά πάσα πιθανότητα οφείλονται στους σεισμούς, διότι συμπίπτουν χρονικά.

Εδώ μιλάμε για μια περιοχή όπου στο παρελθόν έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις  αλλά και σεισμικότητα'' επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Λέκκας.

''Είδαμε το ρήγμα  με τον κ. Λέκκα. Τον ευχαριστούμε πολύ  που ήρθε εδώ στο χωριό μας για να δει από  κοντά τί συμβαίνει και να κάνει αυτοψία  ως ειδικός. Πριν 2 χρόνια  είχαμε κατολίσθηση. Όπως είπε ο κ. Λέκκκας είναι σημεία που δίνουν σεισμούς  . Περιμένουμε τα νεότερα και τις τελικές απαντήσεις'' ανέφερε από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γιώργος Κουτεντάκης.

 

  06 October, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ