Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά
Άφθονα μυρωδικά, κουκουνάρι, ψιλοκομμένα λαχανικά και μελωμένο ρύζι είναι η γέμιση για τα πιο νόστιμα καλαμάρια. Τα απολαμβάνουμε είτε νηστεύουμε είτε όχι.
Υλικά
Μερίδες: 4
8 μέτρια καλαμάρια, καθαρισμένα (κρατάμε στην άκρη τα κεφάλια με τα πλοκάμια – θα τα χρειαστούμε)
200 γρ. ρύζι Καρολίνα
1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
1 μικρό καρότο, τριμμένο
1 μέτρια ώριμη τομάτα κομμένη σε καρεδάκια
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
400 ml ζωμός λαχανικών
1 κουτ. σούπας κουκουνάρι, καβουρδισμένο
170 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τα καλαμάρια γεμιστά αρχικά τοποθετούμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε 120 ml από το ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και το καρότο για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα καρεδάκια τομάτας και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
Μετά, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά.
Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, τα αρωματικά και αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για 5 - 6 λεπτά.
Ρίχνουμε το καβουρδισμένο κουκουνάρι και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο η γέμιση και να απορροφήσει τα υγρά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα σώματα των καλαμαριών.
Ενώνουμε και τα κεφάλια των καλαμαριών στα σώματά τους με οδοντογλυφίδες για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
Τακτοποιούμε τα καλαμάρια σε μέτριο ταψί και βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση στα ενδιάμεσα κενά.
Περιχύνουμε με 150 ml νερό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε τα καλαμάρια γεμιστά και σερβίρουμε όσο είναι ζεστά ή και σε θερμοκρασία δωματίου.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Πίτες και τάρτες χριστουγεννιάτικες: 38 αλμυρές συνταγές που θα ζηλέψουν οι καλεσμένοι σας
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων