Kαιρός: Τα μερομήνια δείχνουν...πραγματικό χειμώνα
Για όσους πιστεύουν στις προβλέψεις μέσα από τα λεγόμενα μερομήνια, έχουν ολοκληρωθεί για τον χειμώνα που μας έρχεται.
Σύμφωνα με τα μερομήνια, λοιπόν, ο Δεκέμβριος από τις αρχές έως και τις 20 περίπου του μήνα προβλέπεται ήπιος, με αρκετές όμως βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Κατά την ίδια περίοδο, οι νοτιάδες θα διατηρήσουν μαλακό τον καιρό, και ουσιαστικά ο χειμώνας θα αρχίσει παραμονές Χριστουγέννων, οπότε προβλέπεται κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας με χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα, εκτός από τη νότια Ελλάδα.
Αυτή η κακοκαιρία δε θα αλλάξει μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου του 2022. Θα ακολουθήσουν Αλκυονίδες μέρες έως τις 15 του Ιανουαρίου, αλλά θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή του σκηνικού του καιρού και θα έχουμε βαρυχειμωνιά στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα μερομήνια για τον χειμώνα που έρχεται, το μεγάλο ξέσπασμα του καιρού - και αυτό που λέμε “βαρύς χειμώνας” - το περιμένουμε να έρθει για μετά τις 15 Ιανουαρίου.Μετά τα μέσα του πρώτου μήνα του νέου χρόνου, τα έντονα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πολικές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ακόμη και στις πιο πεδινές περιοχές θα έχουμε τις λεγόμενες “πολικές θερμοκρασίες”. Και η πρόβλεψη όσον αφορά τα μερομήνια κάνει λόγο για κακοκαιρία διαρκείας με θερμοκρασίες κατάψυξης έως τις αρχές Φεβρουαρίου!Στη συνέχεια, ωστόσο, θα έρθουν πάλι οι νοτιάδες που θα “πάρουν το πάνω χέρι” και θα “γλυκάνουν” τον καιρό. Για πόσο όμως;
Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, όχι για πολύ... Έτσι, λοιπόν, ο φετινός χειμώνας, όπως προβλέπουν τα μερομήνια, θα είναι όντως δύσκολος, με τα χιόνια να μας επισκέπτονται αρκετές φορές.
Αυτό το σκηνικό θα επαναλαμβάνεται ακόμη και μέχρι τα μέσα του Μαρτίου, οπότε από τις 15 Μαρτίου και μετά θα δούμε κάποιες ήπιες ημέρες, θα έχουμε όμως βροχές ακόμη και μέχρι τις αρχές Απριλίου.
Τι είναι τα Ημερομήνια
Τα Μερομήνια είναι μια παλαιά μέθοδος «πρόβλεψης» του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο, που εμπιστεύονταν ιδαίτερα οι παλαιότερες γενιές. Στα χωριά όσοι ακολουθούν τη μέθοδο, παρατηροούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μια μέρα ,αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών.
Δείτε επίσης
- «Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες – Πώς θα λειτουργούν
- Κόκορας στη γάστρα al pastor με κρητικά βότανα και πατάτες στη λαδόκολλα
- Νέα σελίδα στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά
- Τρόφιμα: Η κλιματική κρίση βάζει «μπουρλότο» και στην ελληνική παραγωγή
- Έρχεται καιρός τύπου «Π» – Τι είναι και πώς θα εκδηλωθεί