Kαιρός: Νέα θερμή εισβολή απο την ερχόμενη εβδομάδα

  07 June, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Kαιρός: Νέα θερμή εισβολή απο την ερχόμενη εβδομάδα

Ένας ισχυρός καύσωνας αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας από την Τρίτη (11/6), ο οποίος θα προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική, με τον υδράργυρο να φτάνει ακόμα και τους 44 βαθμούς.

«Από την ερχόμενη Τρίτη 11 Ιουνίου και στη συνέχεια θα μας απασχολήσει ένας ισχυρός καύσωνας προερχόμενος από την Αλγερία, την Τυνησία και τη Λιβύη»

Μάλιστα όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο καύσωνας θα κορυφωθεί από την Τετάρτη, ενώ ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσει.

Πάντως, ο Γιάννης Καλλιάνος ότι παρόλο που ακόμη δεν «έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το προγνωστικό τοπίο, και με κάθε επιφύλαξη γιατί κάποια δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν, κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα αναμένονται θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 41-42°C και θα φτάσουν και τους 43-44°C στα ευπαθή στη ζέστη πεδινά τμήματα».

Μάλιστα καλεί  τις ευπαθείς ομάδες αλλά και τους κρατικούς φορείς να είναι προετοιμασμένοι.

Αναλυτικά η ανάρτηση

«ΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΗΣ ΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΤΡΙΤΗΣ

Προετοιμαστείτε σιγά σιγά, διότι από την ερχόμενη Τρίτη 11 Ιουνίου και στη συνέχεια θα μας απασχολήσει ένας ισχυρός καύσωνας προερχόμενος από την Αλγερία, την Τυνησία και τη Λιβύη. Ο καύσωνας αυτός φαίνεται ότι θα αρχίσει να κορυφώνεται από την Τετάρτη 12 Ιουνίου και στη συνέχεια.

Η διάρκεια του είναι ακόμα άγνωστη, μιας και τα μοντέλα δεν έχουν ακόμη ‘ευθυγραμμιστεί’ σε ένα κοινό σενάριο ως προς τη διάρκειά του.

Χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το προγνωστικό τοπίο, και με κάθε επιφύλαξη γιατί κάποια δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν, κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα αναμένονται θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 41-42°C και θα φτάσουν και τους 43-44°C στα ευπαθή στη ζέστη πεδινά τμήματα.

Για το αν ο υδράργυρος δεν φτάσει τους 44°C ή αν ξεπεράσει ακόμη και τους 44°C, είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια αυτή την ώρα. Την Κυριακή νομίζω θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το προγνωστικό τοπίο.

Παρακαλώ θερμά, ας προετοιμαστούν οι συνάνθρωποί μας που αποτελούν τις ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι, οι γονείς να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για τα μικρά παιδάκια τους και ασφαλώς να προσέξουμε τα ζωάκια μας και ειδικά τα αδέσποτα.

Όλοι οι κρατικοί φορείς να είναι έτοιμοι. Οι Δήμαρχοι να αρχίσουν να προετοιμάζονται για να υπάρχουν κλιματιζόμενες αίθουσες για όλους και γενικώς να είμαστε πανέτοιμοι. Σαφώς και έχει ξαναέρθει τέτοιος καύσωνας στη χώρα μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πανέτοιμοι για να τον αντιμετωπίσουμε.

Ας είμαστε εμείς έτοιμοι για κάτι ισχυρό και ας έρθει και πιο εξασθενημένος. Μακάρι να έρθει πιο εξασθενημένος. Θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες».

Συμφωνούν οι μετεωρολόγοι για το κύμα καύσωνα

Αναφερόμενος στο επικείμενο κύμα καύσωνα την Τρίτη, ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης δήλωσε πως θα υπάρξει νέα θερμή εισβολή που θα φτάσει τους 43 βαθμούς. Το θετικό σύμφωνα με τον ίδιο πάντως είναι ότι δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Μάλιστα όπως εκτίμησε προς το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα πάμε σε αποκλιμάκωση του φαινομένου.

Ειδικότερα, από την Τρίτη και μέχρι και την Παρασκευή περιμένουμε πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να ανέρχεται κοντά στους 40-43 βαθμούς Κελσίου, με την ανατολική και νότια Ελλάδα να είναι στο επίκεντρο αυτού του κύματος ζέστης.

Όπως είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης από την Τρίτη θα ξεκινήσουν τα 40αρια, Τετάρτη – Πέμπτη, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 40-43 βαθμούς Κελσίου και από την Παρασκευή η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται αλλά με αργούς ρυθμούς.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουμε πιο ομαλές θερμοκρασίες για την εποχή, αλλά και πάλι η ζέστη θα είναι έντονη.

Κύμα ζέστης με χαρακτηριστικά καύσωνα από την Τρίτη προαναγγέλλει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα και ο έμπειρος προγνώστης του καιρού, Σάκης Αρναούτογλου.

Μάλιστα όπως υπογραμμίζει η μέση θερμοκρασία στα πεδινά ηπειρωτικά από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου θα είναι στους 39-40 βαθμούς.

«Στα μέσα της εβδομάδας περιμένουμε 40αρια. Θα είναι ένας κανονικός καύσωνας. Θα κρατήσει μέχρι Πέμπτη με Παρασκευή και προς το Σαββατοκύριακο φαίνεται να αποκλιμακώνεται, αλλά φαίνεται ότι ο Ιούνιος θα είναι έτσι», είπε από την πλευρά της, η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη.

 

  07 June, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα