Καιρός; Η πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες
Όταν επαληθεύονται τα Μερομήνια...
Ο γνωστός λαϊκός μετεωρολόγος Μιχάλης Γερόντης, που διαβάζει τα μερομήνια και δεν πέφτει έξω, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωσή του, με την οποία προβλέπει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν ως τις 8-10 Δεκεμβρίου, ενώ προβλέπει παγετό και θερμοκρασία υπό του μηδενός τον Φεβρουάριο και για τη Δυτική Μεσόγειο.
Αναφέρει λοιπόν: «Είχαμε προειδοποιήσει από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη τη σοβαρότητα των καιρικών σημαδιών της 3ης Αυγούστου που αντιστοιχούσε στον μήνα Νοέμβριο. Είχαμε πει ακριβώς τα παρακάτω για τον Νοέμβριο, που και με το σύγχρονο αλλά και με το παλιό ημερολόγιο θα συμβούν: Έτσι ήδη προέκυψαν άνεμοι και ανεμοστρόβιλοι, αλλά και ακραίες βροχές, δημιουργικές στη Δυτική Κρήτη, κυρίως στα Χανιά, αλλά και κατά μήκος της Δυτικής Ελλάδας συνεχείς βροχές από τα τέλη Οκτωβρίου - και τώρα τον Νοέμβριο άνεμοι ισχυροί νότιοι. Όλα τα ανωτέρω ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν ως τις 8-10 Δεκεμβρίου, ώσπου να λήξει ο Νοέμβριος και με το παλιό ημερολόγιο.
Και οι πλημμυρικές βροχές της Νότιας Γαλλίας και της Δυτικής Ιταλίας (γενικά στη Δυτική Μεσόγειο) επί 20 ημέρες τώρα είχαν προβλεφθεί επακριβώς από τον Αύγουστο, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών της 2ας, της 3ης και της 4ης Αυγούστου - θερμοκρασίες 40-44oC που είχα σημειώσει. Τα ίδια φαινόμενα, αλλά φαινόμενα πιο πολύ παγετού και θερμοκρασιών υπό το μηδέν, θα έχουμε τον Φεβρουάριο και οι βροχές γενικά Δεκέμβρη και Ιανουάριο θα είναι πολύ φτωχές.
Οι δρίμες είναι σοφή σύλληψη αιώνων πολλών! Άλλο το ότι έχουμε κλιματική αλλαγή και άλλο το ότι τα φυσικά όντα μέσα στον κάθε Αύγουστο αντιδρούν έτσι ή αλλιώς. Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα ενδοιασμό να ερμηνεύσω τις αρχαίες παροιμίες, για ό,τι λέγανε οι πρόγονοί μας τόσους αιώνες για τον καιρό. Οι Αρχές του τόπου μας ας προσέξουν τον Νοέμβριο.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου προειδοποίησα τους πάντες, φίλους, γνωστούς, Αρχές, αναγνώστες των βιβλίων μου... Όταν έρχονται ακραία φαινόμενα και προειδοποιούμε για αυτά, τότε οι τηλεοπτικοί σταθμοί, το ραδιόφωνο και οι εφημερίδες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Και οι Αρχές έχουν την πρώτη ευθύνη. Πάντα εγκαίρως προειδοποιούμε».
Δείτε επίσης
- Παραδοσιακές ελληνικές βασιλόπιτες: 14 συνταγές από τα παλιά, γλυκές και αλμυρές
- Αποπληθυσμός και Γεροντοκρατία βασικές τάσεις το 2025
- 4 tips για να μην πάρετε κι άλλα κιλά στις γιορτές
- Τουρισμός: Πλώρη για έσοδα 21,5 δισ. ευρώ το 2024 - Άλμα τον Οκτώβριο
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Θα επαναξεταστούν τα αγροτεμάχια που βγήκαν εκτός πληρωμών λόγω monitoring