Ξεκινούν την Πέμπτη οι ενδιάμεσες εκπτώσεις!

  30 April, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ξεκινούν την Πέμπτη οι ενδιάμεσες εκπτώσεις!

Ανοίγουν..προαιρετικά την Κυριακή τα καταστήματα στο Ηράκλειο

Αύξηση του τζίρου 10-15% σημείωσε η πασχαλινή αγορά στο Ηράκλειο, πράγμα που βοήθησε τους εμπόρους και τους βιοτέχνες να κάνουν «Ανάσταση» σε σχέση με άλλες χρονιές.

Η αύξηση του τζίρου αποτελεί έναν καλό δείκτη οικονομικής ανάκαμψης, καθώς δείχνει την εξωστρέφεια του καταναλωτή να αγοράσει προϊόντα και υπηρεσίες της αρεσκείας του.

Όπως συμβαίνει τέτοιες μέρες, οι καταναλωτές αξιοποίησαν τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, συνδυάζοντας την ανάπαυλα που έχουν αρκετοί με την αγορά του πασχαλινών τροφίμων ή προϊόντων. Σε συνδυασμό βέβαια με το διευρυμένο ωράριο, οι έμποροι και οι βιοτέχνες ωφελήθηκαν. Καθοριστικός παράγοντας σε όλα αυτά υπήρξε τόσο η εκκίνηση της τουριστικής σεζόν, όσο και το γενικότερο θετικό κλίμα, καθώς φαίνεται πως έχει παρέλθει η ισχνή περίοδος των περικοπών και της υπερφορολόγησης, σε συνδυασμό πάντα με το δώρο του Πάσχα. Με αυτόν τον τρόπο, το «πολλοί καταναλωτές, λίγες τσάντες» φαίνεται πως ανήκει στο παρελθόν.

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι έδωσαν τον απόηχο της πασχαλινής αγοράς.

Για αύξηση της τάξης του 15-20% του τζίρου των εμπορικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων έκανε λόγο ο κ. Μπάμπης Λεκάκης, πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ. Συγκεκριμένα, ο κ. Λεκάκης ανέφερε:

«Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε η πασχαλινή αγορά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βελτιώνεται σιγά-σιγά το κλίμα, αλλά και στο ότι ξεκινάει η τουριστική σεζόν, πράγμα που είναι θετικό. Γι’ αυτό και - έχοντας μιλήσει με όλους τους επαγγελματίες - η αγορά κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι. Υπήρξε μια αύξηση στον τζίρο των εμπορικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων γύρω στο 15-20%».

Για σχετική ικανοποίηση των εμπόρων και για αύξηση της κίνησης τις τελευταίες ημέρες του Πάσχα μίλησε ο Μανόλης Κουμαντάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Ο κ. Κουμαντάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως «υπήρχε μια καλή κινητικότητα. Τις πρώτες μέρες ο κόσμος έκανε μια έρευνα αγοράς. Υπήρχαν προβλήματα, όμως έπρεπε να προχωρήσουν σε κάποιες αγορές καθώς αυτές οι μέρες προτρέπουν τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά να κάνουν ψώνια. Έκαναν μια έρευνα αγοράς με προτεραιότητες, και από τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά προέβησαν σε αγορές. Οι τελευταίες μέρες (Μ. Πέμπτη, Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο) κινήθηκε σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα η αγορά του Ηρακλείου και γενικότερα της Κρήτης. Υπήρχε μια έντονη κινητικότητα και αυτό κάπως αντισταθμίστηκαν στα δεδομένα των τελευταίων μηνών. Βέβαια, σημαντικό ρόλο σε αυτήν την ικανοποίηση των εμπόρων έπαιξε και το δώρο του Πάσχα που δόθηκε στους καταναλωτές την περίοδο των εορτών, αλλά και η εκκίνηση της τουριστικής σεζόν.

Αυτές οι μέρες οι πασχαλινές προτρέπουν τον κόσμο να βγει στην αγορά είτε για φαγητό είτε για δώρα, και μετά τη Μ. Τρίτη ξεκίνησε η αγορά και στο Ηράκλειο και στην υπόλοιπη Κρήτη να κινείται. Υπήρχε μια έξαρση τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο. Σε κάθε περίπτωση, υπήρξε μια σχετική ικανοποίηση του λιανικού εμπορίου στο Ηράκλειο και στην Κρήτη. Υπήρξε γενικότερα μια ικανοποίηση σχετική, όπως αποτυπώθηκε».

Έρχονται εκπτώσεις από την Πέμπτη

Την ίδια στιγμή, η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων θα αρχίσει μεθαύριο Πέμπτη 2 Μαΐου, καθώς η Πρωτομαγιά είναι πλέον υποχρεωτική αργία για τα καταστήματα, και θα λήξει την Τετάρτη 15 Μαΐου. Κατά τη διενέργεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων επιβάλλεται η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση και επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Την Κυριακή 5 Μαΐου τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά, με προτεινόμενο ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών 11 π.μ. έως 6 μ.μ.

 

  30 April, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ