Ξεκινούν τα πρόστιμα στους άνω των 60 που δεν εμβολιάστηκαν

  17 January, 2022 ΑΡΘΡΑ
Ξεκινούν τα πρόστιμα στους άνω των 60 που δεν εμβολιάστηκαν

Ξεκινά από σήμερα Δευτέρα η διαδικασία για την επιβολή προστίμων σε όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όσους ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αρχίζει να εφαρμόζεται στην πράξη, καθώς η κυβέρνηση εδώ και καιρό δήλωνε ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στο μέτρο.

 Η διαδικασία προβλέπει ότι από σήμερα 17 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διασταύρωση των στοιχείων όσων έχουν εμβολιαστεί και όσων δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο για τον κορονοϊό μέσω των στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, της ΗΔΙΚΑ και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τη χρήση των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολίαστων πολιτών άνω των 60 ετών.

Στόχος να δημιουργηθεί ένας κατάλογος ονομάτων με συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί ώστε στο τέλος του μήνα να γίνει η επιβολή των προστίμων.

Να σημειωθεί ότι για τον Ιανουάριο όσοι είναι άνω των 60 και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα καταβάλουν 50 ευρώ πρόστιμο καθώς το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού ξεκινά να εφαρμόζεται στα μέσα του μήνα, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες θα είναι 100 ευρώ.

 Πάντως οι κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι το 90% των ατόμων που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει εμβολιαστεί, ενώ με την ανακοίνωση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και των προστίμων, 217.000 άτομα εμβολιάστηκαν ή έκλεισαν ραντεβού για να αποφύγουν τα πρόστιμα.

Οι εξαιρέσεις

Όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις για ορισμένους που είναι άνω των 60 ετών και δεν εμπίπτουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Ειδικότερα από τα πρόστιμα και τον εμβολιασμό εξαιρούνται:

Οι κάτοικοι του εξωτερικού
Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και το έχουν δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr
Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός
Όσοι έχουν λάβει απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού από τις τριµελείς Υγειονομικές Επιτροπές κάθε Περιφέρειας για λόγους υγείας.

 Αναλυτικά οι λόγοι υγείας που δίνουν την εξαίρεση είναι

Σοβαρή αλλεργική αντίδραση
Διαγνωσµένη αλλεργία
Σύνδροµο θρόµβωσης µε θροµβοπενία
Ιστορικό θροµβοπενίας
Διάγνωση περικαρδίτιδας ή µυοκαρδίτιδας

Οι 50 ετών και άνω

Σε ό,τι αφορά σε όσους είναι 50 ετών και άνω και δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί, όπως είχε γράψει το ethnos.gr, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μεταθέσει την πιθανότητα επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού. Το ζήτημα θα ξεκινήσει να συζητείται ξανά στα κυβερνητικά στελέχη τις επόμενες εβδομάδες, αλλά προς ώρας δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Εξάλλου υπάρχει φόβος για επέκταση της δυσαρέσκειας και σε άλλο μέρος του πληθυσμού με την επιβολή προστίμων για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Κάτι που σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr καταγράφεται στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών, σε δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει και δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Άλλωστε στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει αποκλιμάκωση της πανδημίας με σημαντική πτώση των νέων κρουσμάτων και των εισαγωγών. Όμως στην περίπτωση που καταγραφεί μία άλλη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, όλα είναι στο τραπέζι.

 

  17 January, 2022 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα