Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας Τουρκίας
Τι επιδιώκουν Αθήνα και Άγκυρα – Τα «αγκάθια» και οι παγίδες
Μετά από μία μακρά περίοδο προκλήσεων από την Τουρκία στο Αιγαίο, Αθήνα και Άγκυρα θα καθίσουν και πάλι στο ίδιο τραπέζι στις 25 Ιανουαρίου προκειμένου να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών.
Ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών θα ξεκινήσει από διαφορετικές αφετηρίες, καθώς η Τουρκία – όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου – θέλει η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών να είναι χωρίς προϋποθέσεις ενώ η Αθήνα έσπευσε να διαμηνύσει πως οι διερευνητικές επαφές αφορούν μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Η χθεσινή ανοιχτή πρόσκληση Τσαβούσογλου για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών – χωρίς να υπάρχει προηγουμένως επίσημη πρόκληση προς την Αθήνα – είχε ως στόχο να δεσμεύσει την Αθήνα και να δείξει ότι μετά από μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, με το προκλητικό «σουλάτσο» του Oruc Reis ότι η Άγκυρα επανέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου βάζοντας όμως τις δικές της προϋποθέσεις.
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία
Λίγες ώρες μετά την ανοιχτή πρόσκληση Τσαβαούσογλου και λίγες ώρες πριν την επίσημη πρόσκληση από την Άγκυρα για την επανεκκίνηση του διαλόγου στις 25 Ιανουαρίου, ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει στη γειτονική χωρά ότι οι διερευνητικές επαφές θα αφορούν μόνο το θέμα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών.
«Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, όταν οριστεί σχετική ημερομηνία, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις που έχει δώσει και το ευρωπαϊκό συμβούλιο, που δεν είναι άλλες από το να συνεχίσουμε ουσιαστικά από κει που σταματήσαμε τον Μάρτιο του 2016, να κάνουμε δηλαδή πρόοδο στο θέμα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν έρθει η επίσημη πρόσκληση για τις 25 Ιανουαρίου.
Διάλογο χωρίς προϋποθέσεις θέλει η Τουρκία
Όλα ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι όταν ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη χώρα μας σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, προαναγγέλλοντας έτσι ότι η γειτονική χώρα θα βάλει στο τραπέζι όλα τα θέματα.
Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών, επιδιώκοντας να θέσει υπό διαπραγμάτευση το σύνολο των μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων της Άγκυρας, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
«Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Θεωρείται βέβαιο, ότι η Τουρκία θα θέσει στο τραπέζι του διαλόγου μία σειρά ζητημάτων όπως την αποστρατικοποίηση νησιών.
Η Αθήνα θέτει τους δικούς της όρους
Το ελληνικό ΥΠΕΞ μετά την ανοιχτή πρόσκληση Τσαβούσογλου, είχε διαμηνύσει πως η Αθήνα θα συζητήσει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος πάντως είχε εκφραστεί θετικά στο ενδεχόμενο επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών.
Η διπλωματική ομάδα
Επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής ομάδας που θα προσέλθει στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών αναμένεται να είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος ηγείται της ομάδας από το 2010.
Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ θεωρείται έμπειρος διπλωμάτης και πρόσωπο – κλειδί. Το 1984 ανέλαβε σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, έχει διατελέσει πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ.
Η τελευταία συνάντησή του στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών ήταν τον Μάρτιο του 2016 με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου (πρόκειται για τον τούρκο διπλωμάτη που βρίσκεται σήμερα στη Νέα Υόρκη ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη). Οσον αφορά τον τούρκο διαπραγματευτή, το πιθανότερο είναι αυτόν τον ρόλο να αναλάβει ο γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσιγές.
Επισημαίνεται ότι ο Ερτσιγές είναι ο συντάκτης προκλητικών χαρτών, όπως αυτών που έχουν αναρτηθεί στο τουρκικό υπουργείο και αξιώνουν την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών.
Η επίσημη πρόσκληση για τον 61ο γύρω των διερευνητικών επαφών
Η επίσημη πρόσκληση πάντως για τις διερευνητικές επαφές ήρθε χθες το βράδυ.
Η Τουρκική πλευρά – όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών – επικοινώνησε με την Ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η Ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση».
Δείτε επίσης
- Oι πληρωμές της εβδομάδας
- Kαιρός: “Λευκά Χριστούγεννα” προ των πυλών
- Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε κάνουν πρεμιέρα και πόσο θα διαρκέσουν
- Τροχαία ατυχήματα: Μια κορυφή για την Κρήτη που...προβληματίζει
- Λέκκας για τον μεγάλο σεισμό στην Κρήτη: «Δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει»
Σχετικά άρθρα
- Οι προκλήσεις στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας – Πόσο θα διαρκέσει το καλό κλίμα;
- Όσα έγιναν στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν: Πώς αποτιμά η Αθήνα τα νέα δεδομένα
- Συμφωνίες, Μνημόνια και Κοινές Δηλώσεις - Διακηρύξεις που υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
- «Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία»
- Μητσοτάκης: Οι άξονες για συνεργασία με την Τουρκία - Δεν λύνονται τα προβλήματα ως δια μαγείας