Ξεκινήσατε δίαιτα; Τι να προσέξετε για να χάσετε πιο εύκολα τα περιττά κιλά

  16 April, 2024 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Ξεκινήσατε δίαιτα; Τι να προσέξετε για να χάσετε πιο εύκολα τα περιττά κιλά

Πόσες φορές έχετε ξεκινήσει δίαιτα με υψηλές προσδοκίες, οι οποίες πολύ σύντομα γκρεμίζονται…; Η νοοτροπία του «όλα ή τίποτα» δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, ωστόσο μπορεί να κάνει τις όποιες αλλαγές πολύ πιο δύσκολες. Κανένας διατροφολόγος δεν θα σας συμβούλευε άλλωστε να αναθεωρήσετε όλες σας τις διατροφικές συνήθειες απότομα. Αντίθετα, οι μικρές αλλαγές στις οποίες είναι πιο εύκολο να παραμείνετε πιστοί, είναι μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση που μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία.

Ακολουθούν δέκα συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε πιο εύκολα τα περιττά κιλά και κυρίως, να μην τα ξαναπάρετε!

#1 Ξεκινήστε απλά

Ξεκινήστε με μια- δυο αλλαγές και τηρήστε τες για δύο με τρεις εβδομάδες, μέχρι αυτές να σας γίνουν συνήθεια. Στη συνέχεια, αφού κατακτήσετε τους μικρούς σας στόχους, προσθέστε μερικούς ακόμα. Αν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε, δοκιμάστε να προχωρήσετε σε κάποια αντικατάσταση- αλλαγή που σας ταιριάζει περισσότερο.

#2 Ακολουθήστε ένα σύστημα

Η καλή οργάνωση είναι η προϋπόθεση της υλοποίησης των μακροπρόθεσμων στόχων σας (και) στη δίαιτα.

Θέλετε το μεσημεριανό σας στη δουλειά να είναι θρεπτικό και θερμιδικά χαμηλό; Επιλέξτε προσεκτικά το μενού από το προηγούμενο βράδυ για να το βρείτε έτοιμο το πρωί.

#3 Παραμείνετε ακριβείς

Δεν γίνεται απλά να… μαντεύετε τις θερμίδες που καταναλώνετε σε καθημερινή βάση. Ακολουθήστε το πλάνο του διατροφολόγου σας, υπολογίζοντας τις ποσότητες ή αν ξεκινήσατε δίαιτα μόνοι, θα μπορούσατε να κάνετε υπολογισμούς μέσω εφαρμογών στο κινητό σας.

*Μην ξεχνάτε: Τα cheat meals και τα ροφήματα «πιάνονται» στις συνολικές θερμίδες της ημέρας.

#4 Η επιθυμία για κάτι γλυκό είναι στο πρόγραμμα…

Μόλις αρχίσετε να περιορίζετε κάτι, είναι πιθανό να το επιθυμείτε περισσότερο, ειδικά αν μιλάμε για τη ζάχαρη…

Εκτός από τη δύναμη του νου για αυτοέλεγχο, δοκιμάστε πιο απλά να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης και δώστε έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά που και σε αυτά βέβαια θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο αν θέλετε να χάσετε βάρος.

Θυμηθείτε επίσης πως κανένα φαγητό δεν πρέπει να απαγορεύεται στη δίαιτα. Απολαύστε τα αγαπημένα σας cheat foods, απλώς σε μικρές ποσότητες και όχι σε καθημερινή βάση.

#5 Μην φοβηθείτε μια μικρή πτώση ενέργειας

Ενώ το να τρώμε καλύτερα συνήθως οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ενέργειας, αυτό μπορεί να μην συμβαίνει πάντα στην αρχή.

Εάν η διατροφή σας δεν ήταν για καιρό ποιοτική, οι αλλαγές πιθανότατα θα επηρεάσουν όχι μόνο την ενέργεια αλλά και τη διάθεσή σας αφού το σώμα έχει μάθει να βασίζεται σε διαφορετικά καύσιμα και χρειάζεται μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής.

Βέβαια, εάν παρατηρήσετε ότι τα επίπεδα της ενέργειάς σας δεν βελτιώνονται ύστερα από μερικές εβδομάδες, ο οργανισμός σας ίσως δεν λαμβάνει ό,τι έχει ανάγκη και επομένως θα πρέπει να σκεφτείτε να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων.

Φροντίστε εν τω μεταξύ να κοιμάστε καλά και να διατηρείτε τα επίπεδα του στρες υπό έλεγχο.

#6 Δεν χρειάζεται να πεινάτε για να έχετε αποτελέσματα

Μια μικρή αίσθηση πείνας είναι ένα φυσικό μέρος της μείωσης των θερμίδων, αλλά δεν πρέπει να πεινάτε σε καμιά περίπτωση πολύ. Μειώστε, όπως είπαμε, τις θερμίδες σταδιακά για βιώσιμη απώλεια βάρους. Αυτό θα βοηθήσει τον μεταβολισμό σας να προσαρμοστεί στη μειωμένη πρόσληψη και θα διατηρήσει την πείνα σας σε λογικά πλαίσια.

#7 «Κλειδί» ο ύπνος

Εάν δεν κοιμάστε επαρκώς και ποιοτικά, είναι αδύνατο να καταφέρετε τους στόχους σας. Αφαιρέστε τους περισπασμούς πριν ξαπλώσετε, διατηρήστε σταθερά ωράριου ύπνου- αφύπνισης και φροντίστε να κλείνετε 7 με 9 ώρες ξεκούρασης κάθε βράδυ.

#8 Η «αποτυχία» είναι μέρος της διαδικασίας

Χωρίς αποτυχίες και λάθη, δεν μαθαίνουμε πώς να γίνουμε καλύτεροι. Αντί να βλέπετε τις παραλείψεις σας ως αιτίες για να εγκαταλείψετε την προσπάθεια, δείτε τι μπορείτε να μάθετε από αυτές. Ίσως εστιάζετε σε λάθος πράγματα ή ίσως η προσέγγισή σας πρέπει να είναι λίγο πιο ισορροπημένη.

Όπως και να’ χει, να θυμάστε πως όσο περισσότερο προσπαθείτε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να πετύχετε.

#9 Η ζυγαριά δεν λέει πάντα την αλήθεια

Οι διακυμάνσεις του βάρους είναι 100% φυσιολογικές και δεν είναι πάντα υπό τον έλεγχό μας. Η άσκηση, το στρες, ο ύπνος, οι ορμόνες, η κατακράτηση κ.τλ., όλα παίζουν το ρόλο τους.

Αν μάλιστα κερδίζετε μυς και χάνετε παράλληλα λίπος, το νούμερο στη ζυγαριά ενδέχεται να μην αλλάξει αλλά να είστε σίγουροι ότι το τζιν σας θα σας είναι πιο χαλαρό…

Αντί λοιπόν να βασίζεστε μόνο στη ζυγαριά, μετρήστε την πρόοδό σας με άλλους τρόπους.

#10 Δεν χρειάζεται να είστε «τέλειοι», απλά συνεπείς

Η καλή υγεία αφορά συνολικά τις συνήθειες του τρόπου ζωής μας, όχι το τελευταίο γεύμα που καταναλώσαμε.

Προσπαθήστε να παραμένετε συνεπείς στο υγιεινό σας πλάνο τις περισσότερες φορές και τα καλά αποτελέσματα θα γίνουν εμφανή πριν καν το καταλάβετε.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
  16 April, 2024 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ