Ξεκινά το έργο διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής!
Προκήρυξη του έργου εντός Μαρτίου - Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για στρατηγικούς επενδυτές
H «Αριάδνη Interconnection», η θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ανακοινώνει ότι απέστειλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την είσοδο ενός ή περισσότερων στρατηγικών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο, με την απόκτηση ποσοστού έως 39%.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με τον εν λόγω διαγωνισμό και την προκήρυξη του έργου εντός του μήνα ξεκινά η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, το μεγαλύτερο έργο υποδομής που υλοποιείται στην Ελλάδα στην παρούσα φάση.
Η επιλογή των επενδυτών μειοψηφίας θα γίνει σε δυο φάσεις. Θα προηγηθεί η φάση της προεπιλογής (στη βάση κριτηρίων χρηματοοικονομικής επιλεξιμότητας και προσωπικής κατάστασης) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υποβολή κατάθεσης προσφορών. Οι επενδυτές που θα περάσουν την προεπιλογή θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Virtual Data Room της «Αριάδνης», όπου θα είναι διαθέσιμα τα τεχνικά, χρηματοοικονομικά και νομικά στοιχεία του έργου, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών χαρακτηριστικών, του business plan, του προτεινόμενου Συμφωνητικού Μετόχων (SHA) και Συμφωνητικού Αγοραπωλησίας (SPA), αλλά και του Concession Agreement.
Προτεραιότητα κατά τη διαδικασία επιλογής έχουν οι πιστοποιημένοι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς από χώρες της ΕΕ. Οι επενδυτές που θα περιληφθούν στην shortlist θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, που θα περιλαμβάνουν το επιθυμητό ποσοστό απόδοσης της επένδυσής τους (Investment Rate of Return ή IRR), το οποίο θα καθορίσει και το χρονικό διάστημα αυτής. Ο μειοδότης θα επιλεγεί με βάση το μικρότερο IRR.
Παράλληλα με την υποβολή προς έγκριση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η «Αριάδνη» απέστειλε στη ΡΑΕ και επικαιροποιημένα στοιχεία για το έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ώστε να υπολογιστεί το Επιτρεπόμενο Εσοδο και η μεσοσταθμική απόδοση κεφαλαίου (WACC). Επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι το ετήσιο όφελος από τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ εκτιμάται στα 326 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος λειτουργίας της διασύνδεσης (2023) και θα βαίνει αυξανόμενο, φτάνοντας τα 570 εκατ. ευρώ το 2043. Το έργο, προϋπολογισμού 1 δις. ευρώ θα υλοποιηθεί από ίδια και δανειακά κεφάλαια. Η άμεση ελάφρυνση των καταναλωτών χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις είναι πρωταρχικό μέλημα της «Αριάδνης Interconnection», η οποία κινείται σταθερά εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει ηλέκτριση της διασύνδεσης εντός του δ’ τριμήνου του 2022.
Δείτε επίσης
- «Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες – Πώς θα λειτουργούν
- Κόκορας στη γάστρα al pastor με κρητικά βότανα και πατάτες στη λαδόκολλα
- Νέα σελίδα στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά
- Τρόφιμα: Η κλιματική κρίση βάζει «μπουρλότο» και στην ελληνική παραγωγή
- Έρχεται καιρός τύπου «Π» – Τι είναι και πώς θα εκδηλωθεί
Σχετικά άρθρα
- Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής: Ποιοι κρύβονται πίσω από τη δολιοφθορά
- «Κίνδυνος για εργαζόμενους» από τη δολιοφθορά στη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής
- Η ΕΥΠ ενημερώνεται για την δολιοφθορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής
- Με ταχύτατους ρυθμούς η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
- Αρναουτάκης: «Η Κρήτη γεωπολιτικά θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο»