Ξεκινά σήμερα το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Γόρτυνας

mesaralive.gr  28 September, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ξεκινά σήμερα το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Γόρτυνας

«Φως» στην ιστορική έρευνα στο τετραήμερο συνέδριο «Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο» που αρχίζει σήμερα στις Μοίρες. Μετά από 1.300 χρόνια θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στα ερείπια ιστορικής Βασιλικής σε ελαιώνα στη Γόρτυνα

Πάνω από 70 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα βρεθούν στις Μοίρες της Κρήτης από 28 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να συζητήσουν για τον διαχρονικά ενωτικό ρόλο του προσκυνήματος. Στις 9 το πρωί της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι εργασίες ενός συνεδρίου που οργανώνεται κάθε δυο χρόνια με τον γενικό τίτλο «Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο» και έχει εξελιχθεί σε θεσμό για τα πνευματικά και πολιτιστικά πράγματα της Κρήτης. Κεντρικό θέμα του φετινού συνεδρίου θα είναι «το προσκύνημα ως τόπος συνάντησης ανθρώπων, λαών, θρησκειών, πολιτισμών» και οι εργασίες του θα διαρκέσουν τέσσερις μέρες, από σήμερα Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 1 Οκτωβρίου. Οργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τα εκπαιδευτικά-ερευνητικά ιδρύματα του νησιού: Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης και Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΤΕΙ) Κρήτης. Στην σημαντικότητα του συνεδρίου αλλά και στο πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, αναφέρθηκαν χθεςσε δηλώσεις τους στη Περιφέρεια Κρήτης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος, η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου, και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου συγγραφέας-δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης, ο ομότιμος καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης, ο προϊστάμενος Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δημήτρης Σάββας και ο Ηρακλής Πυργιαννάκης αρχιτέκτονας μηχανικός.

Όπως οι ίδιοι τόνισαν στη συνέντευξη τύπου «σε κρίσιμες εποχές, κατά τις οποίες αναζωπυρώνονται εντάσεις και φανατισμοί, η μελέτη των αρχαιολογικών, ιστορικών, θεολογικών και γενικότερα πολιτισμικών τεκμηρίων αποδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία της Ορθόδοξης παράδοσής μας, των ιερών τόπων, του διαλόγου και του αλληλοσεβασμού ανάμεσα σε ανθρώπους και πολιτισμούς».

Οι εργασίες του συνεδρίου, όπως ανακοινώθηκε θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στις Μοίρες. Την τελευταία ημέρα, Κυριακή 1η Οκτωβρίου, οι σύνεδροι θα μεταβούν στη μεγάλη πεντάκλητη παλαιοχριστιανική Βασιλική της Γόρτυνας, στο χωριό Μητρόπολη, όπου, σε υπαίθριο χώρο ακριβώς δίπλα στο σύνθρονο της εν λόγω Βασιλικής, τόπος της έδρας της Αποστολικής Εκκλησίας Κρήτης κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τους εκλιπόντες πρωτεργάτες του κρητικού πολιτισμού: Αθανάσιο Παλιούρα, Εμμανουήλ Μιχαλοδημητράκη, Εμμανουήλ Μπορμπουδάκη,Ιωάννη Σακελλαράκη και Σπυρίδωνα Ευαγγελάτο.

 

Μετά από 1300 χρόνια θα γίνει υπαίθρια λειτουργία στα ερείπια παλιάς Βασιλικής σε ελαιώνα στη Γόρτυνα

 

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος ανακοινώνοντας την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο πλαίσιο του συνεδρίου είπε:

«Στο πλαίσιο του συνεδρίου υπάρχουν και δυο πολύ σημαντικά στοιχεία. Την 1η Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή, στη παλιά Βασιλική της Γόρτυνας, όχι αυτή που είναι μέσα στο δρόμο, αλλά στη παλαιότερη που βρίσκεται στο χωριό Μητρόπολη λίγο πιο κάτω, για πρώτη φορά θα τελεστεί Θεία Λειτουργία δίπλα στο σύνθρονο της παλιάς Βασιλικής του Ιουστινιανού, όπου για 1000 χρόνια, περίπου, αυτός ο τόπος, τη πρωτοβυζαντινή περίοδο, ήταν η έδρα της Εκκλησίας της Κρήτης. Εκεί, υπαίθρια, θα τελέσουμε και μνημόσυνο για κάποιους πρωτεργάτες του Κρητικού πολιτισμού, μακαριστούς, τον Αθανάσιο Παλιούρα, τον Μανόλη Μιχαλοδημητράκη, τον Μανόλη Μπορμπουδάκη, τον Γιάννη Σακελλαράκη, και τον Σπυρίδωνα Ευαγγελάτο. Και το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνει μια στρογγυλή τράπεζα όπου θα επικεντρωθούν οι αρμόδιοι, για να αναδείξουμε για μια φορά ακόμα το θέμα αυτής της Βασιλικής, την οποία δυστυχώς την τέμνει δρόμος πράγμα απαράδεκτο και φρικτό για τον πολιτισμό μας, όπως επίσης να μιλήσουμε και για τα ψηφιδωτά της που δεν είναι επαρκώς προφυλαγμένα, και είναι τα μεγαλύτερα σε έκταση σε όλη την Κρήτη, η δε Βασιλική αυτή είναι η δεύτερη σε μέγεθος στον Ελλαδικό χώρο».

Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου που θα εκπροσωπήσει σήμερα στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του συνεδρίου ευχαριστώντας παράλληλα για την συνεργασία τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας, την οργανωτική επιτροπή και τα Πανεπιστημιακά-Ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού. Παράλληλα η κα. Βρέντζου στη δήλωση της ανέφερε: «Είναι ένα συνέδριο, ιδιαίτερα σημαντικό, που θα συμβάλλει στην ιστορική έρευνα, τον πολιτισμό του τόπου μας σε μια περίοδο που η Κρήτη ήταν σταυροδρόμι λαών πολιτισμών θρησκειών. Το συνέδριο παράλληλα ως θεματολογία «Το προσκύνημα ως τόπος συνάντησης, ανθρώπων, λαών, θρησκειών, πολιτισμών» εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα και είναι σημαντικό που επίσης θα τιμηθούν στην διάρκεια του εκλιπόντες επιστήμονες-πρωτεργάτες του Κρητικού πολιτισμού».

Ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης:

«Στην Γόρτυνα η σκαπάνη των Ιταλών αρχαιολόγων έπεσε πριν από μερικά χρόνια σε ένα σημαντικό εύρημα, το βωμό του Υψίστου Θεού, από τα σημαντικότερα ευρήματα των τελευταίων δεκαετιών. Ο Ύψιστος Θεός ήταν μια θεότητα  που τη συναντάμε πάνω στο μεταίχμιο των εποχών, πιο συγκεκριμένα το συναντάμε την εποχή που αλλάζει ο πολιτισμός και αρχίζουμε να περνάμε στο μονοθεϊσμό δηλαδή λίγο πριν από τη γέννηση του Χριστού. Το εκπληκτικό είναι  ότι βρέθηκαν πάνω σε ένα φαινόμενο πολλά αναθήματα, ταπεινά αναθήματα, πήλινα λυχναράκια με λάδι και τα οποία ήταν οι προσφορές των φτωχών αγροτών  της Μεσαράς στο συγκεκριμένο βωμό. Το ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι οι αφιερωτές ήταν Έλληνες, Ιουδαίοι και Χριστιανοί δηλαδή ήταν ο Θεός όλων των θρησκειών, ήταν η κοινή προσφορά, κοινός τόπος συνάντησης και ο κοινός τόπος προσευχής. Το συνέδριο μου έκανε την τιμή να είμαι ομιλητής για αυτό το θέμα εξετάζοντας τη διαχρονικότητα της λατρείας και διερευνώντας τον Ύψιστο Θεό  μέσα από το μυθολογικό παρελθόν της Γόρτυνας και μέσα από τη θρησκεία των Ρωμαϊκών χρόνων. Θεωρώ ότι είναι ένα σήμα που μας έρχεται από το παρελθόν ένα σημάδι που μας λέει πάρα πολλά για την δική μας στάση απέναντι στους άλλους ανθρώπους, στις άλλες θρησκείες και στους άλλους πολιτισμούς».

Ο ομότιμος καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης: «Η Κρήτη ήταν πάντα σταυροδρόμι πολιτισμών, γλωσσών, και θρησκειών. Αυτό το συνέδριο δεν εξετάζει σε μεγάλη έκταση και τα 4.000 χρόνια, εξετάζει περισσότερο για τα 1000 τελευταία χρόνια, όπου πραγματικά η Κρήτη ήταν σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών, γλωσσών, και θρησκειών».

Ο προϊστάμενος Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης-ομιλιτής στο συνέδριο Δημήτρης Σάββας: Πρόκειται για το 3ο Συνέδριο που γίνεται «Εν Γορτύνη και Αρκαδία» και θα γίνουν σοβαρές ανακοινώσεις. Εκπροσωπώ τη Βικελαία Δημοτική βιβλιοθήκη. Τα προσκυνήματα έπαιξαν παίζουν και θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε όλη την πορεία και σε όλη τη διαδρομή.

Το μέλος οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου Ηρακλής Πυργιαννάκης αρχιτέκτονας μηχανικός: «Το συνέδριο θα τιμήσει την Κατερίνα Κόπακα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης για την διεύρυνση των ορίων της αρχαιολογικής ιστορίας της Κρήτης σε σχέση με τις ανασκαφές που έχει κάνει στη Γαύδο. Παράλληλα θα τιμηθεί και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την προσφορά του στον πολιτισμό και τη συμβολή του στην ανάπτυξη του πολιτισμού».

Οι εργασίες του Συνεδρίου, όπως ενημέρωσε ο κ. Μακάριος, θα μεταδοθούν ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας, «Ο Εύδιος Λιμήν», στη συχνότητα 101,9 FM.

 

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Το προσκύνημα ως τόπος συνάντησης ανθρώπων, λαών, θρησκειών, πολιτισμών
ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Οργανωτική Επιτροπή
Πρόεδρος: Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος, Πτυχ. Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Πτυχ. και Διπλ. Βυζ. Μουσικής, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Παν. Σορβόννης Παρισίων
Καρανδινός Ιωακείμ, Αρχιμ., Πτυχ., Ανωτάτης Εκκλησ. Ακαδ. Ηρακλείου, Πρωτοσύγκελος Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας
Νάθενα Δέσποινα, Ιατροδικαστής Παν/κού Γεν. Νοσοκ. Ηρακλείου, Δρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Κρήτης
Πυργιανάκης Ηρακλής, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Ψιλάκη Ἐφη, Αρχαιολόγος, Δρ Πολιτισμικών και Κοινωνικών Επιστημών Παν/μίου Κρήτης
Σάββας Δημήτριος, Προϊστάμενος Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου
Χασουράκης Ιωάννης, Πρωτ., Πτυχ. Εκκλ. Σχολής Κρήτης, Πρόεδρος Ι. Συνδέσμου Εφημερίων Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας
 

Επιστημονική Επιτροπή
Πρόεδρος: Νικολακάκης Γεώργιος, Καθηγητής Τμήμ. Φιλοσοφ. & Κοινων. Σπουδών Παν. Κρήτης
Καπετανάκης Ευάγγελος, Καθηγητής Γεωπονίας, Πρόεδρος Τ.Ε.Ι. Κρήτης
Μανιός Ανδρέας, Ιατρός, Πλαστικός Χειρούργος, Δ/ντής Ε.Σ.Υ., ΠΑΓΝΗ
Ψιλάκης Νικόλαος, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας
Δρακάκης Εμμανουήλ, Δρ Ιστορίας Παιδαγωγικού Τμήμ. Δημοτ. Εκπαίδευσης Παν. Κρήτης
 

Τιμητική Επιτροπή
Αρναουτάκης Σταύρος, Οικονομολόγος, Περιφερειάρχης Κρήτης
Δετοράκης Θεοχάρης, Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Παν. Κρήτης
Διγαλάκης Βασίλειος, Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης
Ζώρας Οδυσσέας- Ιωάννης, Καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας, Πρύτανης Παν. Κρήτης
Καλαντζής Γεώργιος, Δρ, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Πτυχ. Φιλοσοφικής Σχολής Παν. Κρήτης
Κουγιουμτζής Εμμανουήλ, Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών
Κόπακα Κατερίνα, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας Παν/μίου Κρήτης
Σακελαράκη – Σαπουνά Έφη, Αρχαιολόγος
Σηφάκης Ιωσήφ, Ακαδημαϊκός, βραβείο (ΤOURING) Νόμπελ πληροφορικής
Ταβερναράκης Νεκτάριος, Πρόεδρος Δ. Σ. του Ι.Τ.Ε., Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ι.Τ.Ε., Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν. Κρήτης
 

Γραμματεία Συνεδρίου
Καμπουράκης Λάμπρος-Γεώργιος, Πτυχ. Τμήμ. Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Φιλοσοφικής Σχολής Παν. Κρήτης
Μυλωνά Αθανασία, Πτυχ. Θεολ. Σχολής Παν. Θεσσαλονίκης, Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης

 

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
08.30 – 09.15 π.μ. Εγγραφή Συνέδρων
09.15 – 09.30 π.μ. Προσευχή, σύντομοι χαιρετισμοί
09.30 – 09.45 π.μ. Απονομή τιμητικών διακρίσεων εκ μέρους του Συνεδρίου,
από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου,
στον κ. Σταύρο Αρναουτάκη Περιφερειάρχη Κρήτης,
για τη συμβολή του στις πολιτικές του Πολιτισμού
και στην κ. Κατερίνα Κόπακα, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Παν. Κρήτης, για τη διεύρυνση των χρονικών ορίων του Κρητικού πολιτισμού και της Κρητικής Αρχαιολογίας
09.45 – 10.15 π.μ. Δετοράκης Θεοχάρης, «Η λατρεία του Αγ. Απ. Τίτου στην Κρήτη» (εναρκτήρια ομιλία)
10.15 – 10.45 π.μ. Ψιλάκης Νίκος, «Ο ύψιστος θεός της Γόρτυνας και ο συγκερασμός θεοτήτων στον ρωμαϊκό κόσμο» (ομιλία)

 

1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προεδρείο: Νικολακάκης Γιώργος, Καπετανάκης Βαγγέλης, Ξενάκης Πρόδρομος

10.45 – 11.00 π.μ. Ταμπακάκης Τίτος, «Η συμβολή της συνοδικής επιτροπής επί του θρησκευτικού τουρισμού της Εκκλησίας Κρήτης στην ανάδειξη των προσκυνημάτων της Μεγαλονήσου»
11.00 – 11.15 π.μ. Μερακλής Γ. Μιχάλης, «Η πολυσημία του προσκυνήματος»
11.15 – 11.30 π.μ. Κοκκινόφτας Κωστής, «Η Μονή Κύκκου προσκυνηματικό
κέντρο των Ελλήνων κατοίκων της Μικράς Ασίας και της Αιγύπτου»
11.30 – 11.45 π.μ. Κόλτσιου-Νικήτα Άννα, «Το προσκύνημα ως τόπος συνάντησης γλωσσών: η μαρτυρία ενός χειρογράφου»
11.45 – 12.00 μ.μ. Συζήτηση
12.00 -12.15 μ.μ. Διάλειμμα

Προεδρείο: Πυργιανάκης Ηρακλής, Βουλγαράκης Παρθένιος, Τρούλης Μιχαήλ

12.15 – 12.45 μ.μ. Ζάρρας Νεκτάριος, «Οι απαρχές του προσκυνήματος
στον χριστιανικό κόσμο: αυτοκρατορική ιδεολογία, θεολογική σκέψη και αρχαιολογική τεκμηρίωση»
12.45 – 01.00 μ.μ. Συζήτηση
01.30 μ.μ. Γεύμα προς τιμήν των Συνέδρων από την Ενορία Άνω Ζαρού (λίμνη Ζαρού)
05.00 – 05.30 μ.μ. Καφές

 

2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προεδρείο: Εμμανουήλ Μελίτα, Ζάρρας Νεκτάριος, Σαρηγιαννίδης Ιωάννης

05.30 – 05.45 μ.μ. Μαριδάκης Γεώργιος, «Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης
και των τοπικών εμπλεκόμενων (stakeholders) στον σχεδιασμό ανάπτυξης μιγμάτων πολιτιστικού – θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή της Μεσαράς»
05.45 – 06.00 μ.μ. Τζώρτζης Ευάγγελος, «Οι προσκυνηματικές περιηγήσεις ως μέσον ανάδειξης του ελληνικού θρησκευτικού πλούτου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»
06.00 – 06.15 μ.μ. Καλαντζής Γεώργιος «Η θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα της κρίσης»
06.15 – 06.30 μ.μ. Βουλγαράκης Παρθένιος, «Προσκυνήματα – φαινόμενα νοσηρής θρησκευτικότητας»
06.30 – 06.45 μ.μ. Συζήτηση
06.45 – 07.00 μ.μ. Διάλειμμα

 

3η ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προεδρείο: Δρακάκης Εμμανουήλ, Σάββας Δημήτριος, Μιχάλαγα Δέσποινα

07.00 – 07.15 μ.μ. Στουφή-Πουλημένου Ιωάννα, Λυκογιάννης Διονύσιος, «Προσκυνηματικοί τόποι στη Ζάκυνθο και τα Στροφάδια. Τα μνημεία και η ιστορία τους»
07.15 – 07.30 μ.μ. Λίλης Ν. Ιωάννης, «Ο Ναός του Σολομώντα ως προσκύνημα στην Παλαιά Διαθήκη»
07.30 – 07.45 μ.μ. Καραγιάννης Χρήστος, «Ο ιερός χώρος στην Αγία Γη»
07.45 – 08.00 μ.μ. Τσαντηράκης Γεώργιος, «Προσκύνημα στο Άγιον Όρος: μετάβαση από το κοσμικό στο ιερό»
08.00 – 08.15 μ.μ. Μερτζιμέκης Νικόλαος, «Προσκυνητές από τα εδάφη του Αίμου στο Άγιον Όρος κατά τον 18ο – 19ο αιώνα: Πνευματικές και οικονομικο-κοινωνικές σχέσεις»

 

Αναρτημένη Ανακοίνωση
Καλοχριστιανάκης Δ. Ζαχαρίας, «Το Προσκύνημα ως μέσον αγωγής και παιδαγωγικής απήχησης»


08.15 – 08.30 μ.μ. Συζήτηση
09.00 μ.μ. Δείπνο προς τιμήν των Συνέδρων από τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Γεωργίου Μοιρών (Πνευματικό Κέντρο Ενορίας)

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
08.00 – 08.30 π.μ. Καφές

 

4η ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προεδρείο: Στουφή-Πουλημένου Ιωάννα, Λίλης Ιωάννης, Σαρηγιαννίδης Ιωάννης

08.30 – 09.00 π.μ. Νικολακάκης Γεώργιος, «Ο μουσουλμάνος ταξιδιώτης Ίμπν Μπατούντα και η περιήγηση. Μια γεωγραφία του ισλαμικού προσκυνήματος του 16ου αιώνα»
09.00 – 09.15 π.μ. Ανδριανάκης Μιχάλης, «Το Καθολικό του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στο Ακρωτήρι Κυδωνίας»
09.15 – 09.30 π.μ. Αστυρακάκης Κων. Μανώλης, «Το μινωικό Ιερό Κορυφής και η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο βουνό Στρούμπουλας, τόποι προσκυνήματος από τα μινωικά χρόνια μέχρι σήμερα»
09.30 – 09.45 π.μ. Τσαντηρόπουλος Άρης, Βιλαντώνη Κωνσταντίνα, «Η ίδρυση ενός τόπου λατρείας και προσκυνήματος σε ένα άλλης θρησκείας κράτος. Η περίπτωση του ινδουιστικού ναού στο Ρέθυμνο»
09.45 – 10.00 π.μ. Ανδρουλιδάκης Γ. Μανώλης, «Τα ιερά προσκυνήματα ως τόπος και τρόπος έκφρασης στο ριζίτικο τραγούδι»
10.00 – 10.15 π.μ. Παναγιωτόπουλος Αντ. Ιωάννης, «Ο πειρασμός της αλλοτρίωσης: από την αυθεντικότητα της ευλάβειας στον κίνδυνο της “ευλαβούς υποκρισίας”»
10.15 – 10.30 π.μ. Μιχάλαγα Στεφ. Δέσποινα, «Εἰς δὲ τοῦ Πέτρας, καὶ ἐκεῖ εἰς τοῦ
Ἀρκαδίας θαυματουργομονάστηρα δύο τῆς Παναγίας. Ο έμμετρος προσκυνηματικός οδηγός του Καισαρίου Δαπόντε»
10.30 – 10.45 π.μ. Πατρώνα Θεοδώρα, «Προσκύνημα στην πατρίδα των προγόνων μας»: το ελληνοαμερικανικό μυθιστόρημα επιστροφής, ο εθνοτικός τόπος και η εθνοτική ταυτότητα»
10.45 – 11.00 π.μ. Συζήτηση
11.00 – 11.15 π.μ. Διάλειμμα – Καφές

 

5η ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προεδρείο: Ρεθεμιωτάκης Γιώργος, Πατρώνα Θεοδώρα, Αστυρακάκης Μανώλης

11.15 – 11.30 π.μ. Γρατσέα Άρια, Δρακάκης Εμμανουήλ, Εληώτου Λίλα, Κουνάδης Νίκος, Μανωλούκου Κατερίνα, Τσατσάκη Ευγενία, Χαριτόπουλος Ευάγγελος,
«Αρχειακές αποτυπώσεις, αρχαιολογικά και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα χώρων λατρείας στη Μεσαρά των χρόνων της Βενετοκρατίας»
11.30 – 11.45 π.μ. Πυργιανάκης Ηρακλής, «Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, Ρουκάνι Τεμένους»
11.45 – 12.00 π.μ. Βασιλάκης Νήφων, «Ναοί προσκυνηματικοί στο ενετοκρατούμενο Ηράκλειο»
12.00 – 12.15 μ.μ. Σαρηγιαννίδης Ιωάννης, Γαβρά Γ. Ελένη, «Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς. Ο άγιος χριστιανών και μουσουλμάνων»
12.15 – 12.30 μ.μ. Αποστολάκης Σταμάτης, «Το προσκύνημα του Αγίου Ευτυχίου στα Τσισκιανά Σελίνου»
12.30 – 12.45 μ.μ. Συζήτηση
01.15 μ.μ. Γεύμα προς τιμήν των Συνέδρων από την Ι. Μονή Καλυβιανής
05.00 – 05.30 μ.μ. Καφές

 

6η ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προεδρείο: Αποστολάκης Σταμάτης, Βασιλάκης Νήφων, Δεληκάρη Αγγελική

05.30 – 05.45 μ.μ. Παναγιωτάκη Μάρα, «Μουσουλμανικά αποτυπώματα στους ναχιγιέδες της Μεσαράς»
05.45 – 06.00 μ.μ. Επιτροπάκης Ι. Περίανδρος, «Τράπεζες προσφορών – πίστης αφιερώματα στο παλαιοχριστιανικό προσκύνημα των Τριών Εκκλησιών Αστερουσίων»
06.00 – 06.15 μ.μ. Σάββας Δημήτριος, «Προσκύνημα στους Αγιούς»
06.15 – 06.30 μ.μ. Τρούλης Μιχαήλ, «Τα προσκυνήματα της Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου»
06.30 – 06.45 μ.μ. Συζήτηση

Προεδρείο: Πυργιανάκης Ηρακλής, Μανιός Ανδρέας, Ανδριανάκης Μιχάλης

06.45 – 07.00 μ.μ. Παπάζογλου Ιωάννα-Ειρήνη, «Το δίλημμα μουσειακή ή εκκλησιαστική χρήση σε μνημεία με λατρευτική ταυτότητα»
07.00 – 07.15 μ.μ. Σκαλτσής Παναγιώτης, «Το προσκύνημα ως τόπος λειτουργικός»
07.15 – 07.30 μ.μ. Σταματάκης Ιλαρίων, «Παρακλήσεις στον μοναχικό βίο ως απόρροια του συγχρόνου προσκυνήματος»
07.30 – 07.45 μ.μ. Ανδρουλακάκης Χ. Εμμανουήλ, «Το προσκύνηµα στην ελληνική έννοµη τάξη»
 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

07.45 – 08.00 μ.μ. Προβολή αποσπασμάτων από κινηματογραφικές λήψεις
της δεκαετίας 1960 με προσκυνήματα και πανηγύρια της Κρήτης. «Το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στην Ασή Γωνιά»
Κινηματογράφηση – έρευνα: Αικατερινίδης Γεώργιος. Προσφορά του Κέντρου Ελλην. Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών 

 

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

08.00 – 08.45 μ.μ. Στρογγυλή Τράπεζα, με θέμα: «Προσκυνήματα της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας». Συντονίζουν:
Νικολακάκης Γιώργος, Ψιλάκης Νίκος. Συμμετέχουν:
Βουλγαράκης Παρθένιος, Χατζηδάκης Γαβριήλ, Πατεράκης Νεκτάριος, Σπυριδάκης Μακάριος, Δούλης Παναγιώτης
09.00 μ.μ. Δείπνο προς τιμήν των Συνέδρων από τις Ενορίες Αγ. Τίτου, Αγ. Αικατερίνης,

Αγ. Πνεύματος Τυμπακίου (Κόκκινος Πύργος)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
08.00 – 08.30 π.μ. Καφές

 

7η ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προεδρείο: Κοκκινόφτας Κωστής, Τσαντηρόπουλος Άρης, Τσερεβελάκης Ιωάννης

08.30 – 09.00 π.μ. Δεληκάρη Αγγελική, «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης και η απήχηση της ησυχαστικής διδασκαλίας στον βυζαντινό και τον σλαβικό κόσμο»
09.00 – 09.15 π.μ. Φραδέλλος Χρήστος, «Το προσκύνημα ως ενδιάμεσος χώρος μεταξύ Θεού και ανθρώπου, το προσκύνημα στο Ισλάμ και η περίπτωση των Ισλαμικών Αδελφοτήτων της Κρήτης»
09.15 – 09.45 π.μ. Marina Lebro, «Mediterraneo, pellegrinaggio di genti, di fede, e di cultura» (Στην Ιταλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση στην Ελληνική από την κ. Εύα Καπελλάκη)
09.45 – 10.00 π.μ. Μανιός Ανδρέας, «Προσκύνημα και θεουργική θεραπεία στο Ασκληπιείο της Λεβήνας»
10.00 – 10.15 π.μ. Γιγουρτάκης Μ. Νίκος, «Ένα ξεχασμένο (;) ασκληπιείο στα νότια Αστερούσια»
10.15 – 10.30 π.μ. Μαυρομάτης Γιάννης, «Συμβολή στην ιστορία του μοναστηριού του Αγίου Αντωνίου των Απεζανών»
10.30 – 10.45 π.μ. Ψιλάκης Νίκος, «Ιερά δέντρα στη Μεσαρά. Συνέχειες και ασυνέχειες»
10.45 – 11.00 π.μ. Εμμανουήλ Μελίτα, «Στυλίτες, δενδρίτες και προσκυνητές: εικαστικές και κειμενικές μαρτυρίες»
11.00 – 11.15 π.μ. Συζήτηση
11.15 – 11.30 π.μ. Διάλειμμα – Καφές

 

8η ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προεδρείο: Μαυρομάτης Γιάννης, Γιγουρτάκης Νίκος, Ψιλάκη Έφη
11.30 – 11.45 π.μ. Borisova Tatiana, «Τόπος – παράδοση – συγγραφέας:
η εικόνα της Κρήτης στη ρωσική γραμματεία»
11.45 – 12.00 π.μ. Τσερεβελάκης Ιωάννης, «Το τάμα της μελανοφορίας»
12.00 – 12.15 μ.μ. Ψιλάκη Έφη, «Η ιερή λάσπη. Τελετουργία και λατρευτική συμπεριφορά

σ’ ένα προσκύνημα της Κύπρου»
12.15 – 12.30 μ.μ. Σταματάκης Γιώργος, «Άγιος Ιωάννης Καπετανιανών. Προσκυνητές στον χρόνο»
12.30 – 12.45 μ.μ. Κρουσταλλάκη Μαρία, «Πανάγιος Τάφος: το πανίερο προσκύνημα της χριστιανοσύνης – Η περίπτωση της διαγνωστικής μελέτης του τρούλου της ανωδομής του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου»
12.45 – 01.00 μ.μ. Συζήτηση
01.15 μ.μ. Γεύμα προς τιμήν των Συνέδρων από τις Ενορίες Πιτσιδίων και Ματάλων στον Κομό.
05.00 – 05.30 μ.μ. Καφές

 

9η ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προεδρείο: Συθιακάκη Βασιλική, Marina Lebro, Nάθενα Δέσποινα

05.30 – 05.45 μ.μ. Σπυριδάκης Μιχάλης, «Οι ιεροί τόποι των Μινωιτών και οι θεότητες των μινωικών τοπίων»
05.45 – 06.00 μ.μ. Βασιλάκης Αντώνης, «Μινωικά προσκυνήματα στη νότια κεντρική Κρήτη»
06.00 – 06.15 μ.μ. Ρεθεμιωτάκης Γιώργος, «Μινωική σφραγίδα με παράσταση θεοφάνειας από τον ανακτορικό οικισμό του Γαλατά Πεδιάδος»
06.15 – 06.30 μ.μ. Συζήτηση

 

10η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Κόπακα Κατερίνα, Βασιλάκης Αντώνης, Πυργιανάκης Ηρακλής

06.30 – 07.00 μ.μ. Συθιακάκη Βασιλική, «Το προσκύνημα του Αποστόλου Τίτου
στη Γόρτυνα με βάση τα στοιχεία της νεότερης αρχαιολογικής έρευνας»
07.00 – 07.15 μ.μ. Συζήτηση
 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

07.15 – 07.45 μ.μ. Ντοκιμαντέρ με θέμα: «Το Φαράγγι των Αγίων», μια παραγωγή της Ε.Ρ.Τ.

Σκηνοθεσία: Νέτας Θανάσης, Σενάριο – Έρευνα: Ψιλάκης Νίκος, Επιμέλεια: Χριστοδούλου Χρήστος, Διεύθυνση Παραγωγής: Γεωργίου Κυριάκος
 

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

07.45 – 08.30 μ.μ. Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα:«Η προστασία- ανάδειξη της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής της Γόρτυνας»

Συντονίζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος
Συμμετέχουν: Συθιακάκη Βασιλική Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Σχοιναράκης Νικόλαος, Δήμαρχος Γόρτυνας,

Κουκιαδάκης Ευριπίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

08.30 – 09.00 μ.μ.

Προεδρείο: Νικολακάκης Γιώργος, Δρακάκης Εμμανουήλ, Ψιλάκης Νίκος

09.00 μ.μ. Δείπνο προς τιμήν των Συνέδρων από το Ι. Προσκύνημα Αγ. Παντελεήμονος Απολύχνου

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
08.00 – 08.30 π.μ. Μετάβαση στην παλαιοχριστιανική Βασιλική της Μητρόπολης
της αρχαίας Γόρτυνας, προ του χωριού Μητρόπολη
08.30 – 10.30 π.μ. Αρχιερατική Θ. Λειτουργία
10.30 – 10.45 π.μ. Μνημόσυνο για τους πρωτεργάτες του Κρητικού Πολιτισμού:
Ευαγγελάτο Σπυρίδωνα, Μιχαλοδημητράκη Εμμανουήλ, Μπορμπουδάκη Εμμανουήλ, Παλιούρα Αθανάσιο, Σακελαράκη Ιωάννη
10.45 – 11.45 π.μ. Ξενάγηση των Συνέδρων στην παλαιοχριστιανική Βασιλική της
Μητρόπολης της αρχαίας Γόρτυνας από την κ. Συθιακάκη Βασιλική, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου
11.45 – 12.15 μ.μ. Μετάβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού
12.15 – 01.15 μ.μ. Αναφορά στον Μινωικό Πολιτισμό και το ρόλο του Κρητικού
Νότου από την κ. Κόπακα Κατερίνα, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας Παν. Κρήτης
 

01.30 μ.μ. Γεύμα προς τιμήν των Συνέδρων στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού από την Ενορία Καμηλαρίου
 

Λήξη Συνεδρίου

 

mesaralive.gr  28 September, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα