Jackal Stone: Ξεκινά η “μάχη” εναντίον του ισλαμικού κράτους στην Κρήτη

  01 December, 2018 ΑΡΘΡΑ
Jackal Stone: Ξεκινά η “μάχη” εναντίον του ισλαμικού κράτους στην Κρήτη

Μεγάλη αντιτρομοκρατική άσκηση, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σε ελληνικό χώρο, ξεκινά αύριο Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στην Κρήτη, με την κωδική ονομασία Jackal Stone.

Επί της ουσίας, πρόκειται για άσκηση που πραγματοποιεί συστηματικά η SOCEUR στην Ευρώπη και φέτος έχει συμφωνηθεί να γίνει στην Κρήτη, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας.

Βασικό σενάριο της άσκησης είναι η πειρατεία από τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες.
Θα συμμετάσχουν σε αυτή, εκτός των Αμερικανών κομάντος που συγκροτούν τη SOCEUR, στελέχη των ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού καθώς και άνδρες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα προηγούμενα χρόνια, την άσκηση φιλοξένησαν, μεταξύ άλλων, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Γερμανία. Ενδεικτικό του μεγέθους της άσκησης είναι ότι στη Γερμανία είχαν συμμετάσχει πάνω από 900 στελέχη ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ε.Ε., καθώς και κομάντος από οκτώ ευρωπαϊκά κράτη. Προ ενός έτους ο διοικητής της SOCEUR είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και είχε συναντήσει και τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.
Ο «Τυφώνας»
Σαφώς μικρότερης κλίμακας ήταν οι δύο προηγούμενες αντιτρομοκρατικές ασκήσεις που διοργάνωσε η ΕΛ.ΑΣ., το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2017, με κωδική ονομασία «Τυφώνας». Η πρώτη από αυτές ήταν άσκηση επί χάρτου και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ). Τα σενάρια προέβλεπαν επιθέσεις τζιχαντιστών με αυτοκίνητα εναντίον πλήθους, ομηρίες σε κλειστούς χώρους, εκρήξεις βομβών σε εμπορικά κέντρα κ.ο.κ. Παρόμοια σενάρια, με επιθέσεις ισλαμιστών τρομοκρατών σε πολυσύχναστα σημεία της πρωτεύουσας, προέβλεπε και το δεύτερο σκέλος της άσκησης.

Η Κρήτη θα έχει ενεργή συμμετοχή στην κορυφαία, όπως χαρακτηρίζεται, σε επίπεδο ασφάλειας άσκηση. 

Πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι μόνο σε επίπεδο τοπικής Αστυνομίας θα συμμετέχουν περίπου 40 ένστολοι από ειδικές κυρίως υπηρεσίες (Τμήμα Ειδικών Αποστολών Κρήτης, διαπραγματευτές κλπ). Φυσικά καταλυτικό ρόλο θα κληθούν να διαδραματίσουν μαζί με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους οι κομάντος της ΕΚΑΜ, του Λιμενικού και του Στρατού.

Εξαιρετικής σημασίας θεωρείται ότι για πρώτη φορά θα κριθούν εκ του αποτελέσματος ο βαθμός συνεργασίας και συντονισμού πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών σε συνθήκες που απαιτούν μέγιστη ετοιμότητα και κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας. Θα κριθεί το κατά πόσο θα μπορέσουν να συνεργαστούν συνδυαστικά σε συνθήκες πραγματικής απειλής. Μέσω της επιχείρησης “Jackal Stone” επιδιώκεται να υπάρξουν στενότεροι δεσμοί συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και των «ελίτ» ειδικών δυνάμεων της Ευρώπης και εν προκειμένω της Ελλάδας.

 

  01 December, 2018 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα