Ισχυρά αντισώματα απέναντι στην κρίση προσφέρει ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία

imerisia.gr  14 August, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ισχυρά αντισώματα απέναντι στην κρίση προσφέρει ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία

Οσο προχωράει η θερινή περίοδος τόσο επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις ότι είναι εφικτή η υπέρβαση των επιδόσεων του 2019, σε ό,τι αφορά τα έσοδα. Την εκτίμηση αυτή έρχεται να επισφραγίσει και ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος δηλώνει σε συνέντευξή του ότι πάμε για ρεκόρ το 2022.

Παράλληλα σημειώνει ότι «η Ελλάδα θα ζήσει έναν ανεπανάληπτο Αύγουστο σε έσοδα και αφίξεις».

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πάντως ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και θα έχει διπλή θετική επίπτωση. Η πρώτη θα είναι στην αύξηση του ΑΕΠ, που μπορεί να ξεπεράσει και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, απέναντι στις δυσκολίες που έχουν ανακύψει για την παγκόσμια οικονομία.

Το άλλο αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι ότι θα υπάρχουν περισσότεροι έμμεσοι φόροι στα δημόσια ταμεία, κυρίως από τον ΦΠΑ και η άλλη διότι θα έρθουν περισσότερα χρήματα στον κρατικό κορβανά, εξαιτίας του ότι θα υπάρξει νέα δυναμική.

Η εικόνα αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί θα φέρει την ελληνική οικονομία ένα βήμα μπροστά από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά από εκείνες του Βορρά που δεν θα έχουν στην φαρέτρα τους το «όπλο» του τουρισμού.

Ισχυρές άμυνες απέναντι στον πληθωρισμό

Στην περίπτωση που το τέρας του πληθωρισμούς τιθασευτεί νωρίτερα από τις προβλέψεις σε διεθνές επίπεδο, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στον ενάρετο δρόμο νωρίτερα σε σχέση με πολλές άλλες χώρες.

Αλλά ακόμη και στην απευκταία περίπτωση που ο πληθωρισμός συνεχιστεί επί μακρόν τότε η χώρα θα έχει περισσότερα αντισώματα να αντιμετωπίσει την κρίση.

Βέβαια τονίζεται από αναλυτές ότι θα πρέπει περιμένουμε τα επίσημα στοιχεία ώστε να δούμε που πραγματικά βαδίζει η οικονομία και οι τουριστικές εισπράξεις.

Μάλιστα ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Ταμείο θα κάνουμε στο τέλος της σεζόν, ωστόσο εάν τα πράγματα κυλήσουν με μια σχετική ομαλότητα, τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν τα έσοδα του 2019».

Ανέφερε επίσης ότι αυτή η μεγέθυνση του τουριστικού προϊόντος τροφοδοτεί εκατοντάδες επαγγέλματα και στηρίζει τη μέση ελληνική οικογένεια.

Ψήφος εμπιστοσύνης και Γερμανία και Βρετανία 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι κορυφαίες αγορές του εισερχόμενου τουρισμού -Γερμανία και Βρετανία - τον Ιούλιο του 2022 κινούνται πάνω από τον Ιούλιο του 2019 σε πολλούς προορισμούς όπως η Ρόδος, όπου οι Γερμανοί είναι στο +24,6% και οι Βρετανοί στο +21%, και τα Χανιά με τους Γερμανούς επισκέπτες να είναι στο +78,3% και τους Βρετανούς στο +43,2%.

Επίσης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Ιούλιο του 2022 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 υπήρξαν 29% περισσότερες αφίξεις από τη Γερμανία, από τη Γαλλία 15%, από το Ισραήλ 19%, από τη Σερβία 257% και από την Τουρκία 177%.

Σε ότι αφορά τον εγχώριο τουρισμό σημαντική τόνωση έρχεται από τον διπλασιασμό του αριθμού των δικαιούχων του «Τουρισμός για Όλους» στους 400.000, δίνοντας συνολικά για 3 προγράμματα πάνω από 100.000.000 ευρώ.

 

imerisia.gr  14 August, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα