Ιούνιος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

  02 June, 2023 ΑΡΘΡΑ
Ιούνιος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι! Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν θυμίζουν καλοκαίρι τα υπαίθρια θερινά φρούτα και λαχανικά είναι εδώ για να μας ανεβάσουν τη διάθεση και να γεμίσουν το καλάθι μας με φρέσκα καλούδια. Τα χρησιμοποιούμε στις μαγειρικές μας ή τα τρώμε ωμά τώρα που είναι γλυκά και ζουμερά.

Λαχανικά

Τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού η αφθονία σε υπαίθρια κηπευτικά είναι μεγάλη: αγγούρια, γλιστρίδα, κολοκύθια, μελιτζάνες (εκλεκτές ελληνικές ποικιλίες είναι οι λευκές σαντορινιές, οι Λαγκαδά, οι Αργίτικες και οι Τσακώνικες), ντομάτες, πιπεριές, φασολάκια. Και ακόμη, αρωματικά βότανα όπως βασιλικός, κάρδαμο και μάραθος, ενώ προς το τέλος του μήνα βρίσκουμε σε πάγκους λαϊκής και φρέσκια κάππαρη για να την κάνουμε τουρσί.

Επίσης, αυτή την εποχή υπάρχουν καρότα, παντζάρια, ραδίκια, ραπανάκια, σαλάτες, φρέσκα κρεμμυδάκια και φρέσκα σκόρδα. Βρίσκουμε και τον τελευταίο αρακά.

Φρούτα

Ολόγλυκα και ζουμερά είναι αυτόν το μήνα οι υπαίθριες φράουλες και τα μούσμουλα. Ξεκινάνε όλα τα βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια και ροδάκινα. Στη λαϊκή θα βρούμε επίσης τραγανά κορόμηλα και πρώιμα καρπoύζια και πεπόνια από την Κρήτη.

Προς το τέλος του μήνα θα βρούμε επίσης γλυκόξινα βύσσινα. Αν λαχταρήσουμε εσπεριδοειδή, η μόνη λύση είναι τα καλοκαιρινά πορτοκάλια Βαλέντσια (αν και αυτά τελειώνουν οσονούπω), κυρίως από Πελοπόννησο και Κρήτη, κατά προτίμηση τα βιολογικά και ιδανικά με πράσινο φυλλαράκι, σημάδι πως είναι φρεσκοκομμένα. Βρίσκουμε και τα τελευταία λεμόνια.

Ψάρια – θαλασσινά

Ισχύει και τούτο τον μήνα η επιτρεπόμενη αλιευτική περίοδος για τα κυδώνια, τον αστακό και τα μύδια, τα οποία έχουν περισσότερο ψαχνό τους ζεστούς μήνες. Παράλληλα, οι καλοκαιρίες ευνοούν τα δίχτυα και τα παραγάδια, με αποτέλεσμα να βρίσκουμε πληθώρα από ψάρια. Τα ζεστά νερά είναι ο λόγος που αυτή την περίοδο τα αφρόψαρα έχουν μεγαλύτερη ποσότητα σε Ω3 λιπαρά: φρίσσες, ζαργάνες, σαρδέλες, γοφάρια, κυνηγοί, παλαμίδες, λούτσοι, κέφαλοι, λαβράκια, μαγιάτικα, μελανούρια, σαφρίδια, σκουμπριά, αθερίνες. Λόγω του ότι τώρα είναι η περίοδος αναπαραγωγής τους, αποφεύγουμε να καταναλώνουμε μπακαλιάρους, γαύρους, κουτσομούρες, μουρμούρες, μπαρμπούνια, ροφούς, σαργούς, σπάρους και φαγκριά.

 

  02 June, 2023 ΑΡΘΡΑ