ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Η λίστα με τα πιο κουραστικά επαγγέλματα – Οι πρωταθλητές στην εργασιακή εξουθένωση

  12 February, 2025 ΑΡΘΡΑ
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Η λίστα με τα πιο κουραστικά επαγγέλματα – Οι πρωταθλητές στην εργασιακή εξουθένωση

Όπως κατέγραψε η νέα έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την ποιότητα της εργασίας στην Ελλάδα, οι τρεις εργαζόμενοι στους τέσσερις γυρνάνε σπίτι από τη δουλειά νιώθοντας όχι απλώς κούραση, αλλά σωματική εξάντληση.

Ενδιαφέρον όμως έχουν και τα επί μέρους συμπεράσματα της έρευνας, που αποκαλύπτουν ποια είναι τα πιο κουραστικά επαγγέλματα, σε επίπεδο σωματικής καταπόνησης, τόσο ανά κλάδο όσο και σε επίπεδο μεγέθους και είδους επιχείρησης.  Αυτό που προκύπτει είναι ότι το αναπτυξιακό υπόδειγμα της Ελλάδας, που βασίζεται κυρίως στις δραστηριότητες έντασης εργασίας και στα ξεχειλωμένα ωράρια, παράγει εξουθενωμένους εργαζόμενους, που δουλεύουν πολύ και υπό αντίξοες συνθήκες,  πληρώνοντας βαρύ τίμημα με επιβάρυνση της υγείας τους. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από το ρεκόρ στα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα – που υποκαταγράφονται συστηματικά – αλλά και στην έξαρση των ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία, που δεν καταγράφονται καν.

Καταλύματα και εστίαση πρωταθλητές στην σωματική καταπόνηση

Για έναν στους δύο εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα η εργασία είναι συνυφασμένη με την σημαντική σωματική καταπόνηση: Την ορθοστασία, τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις, το κουβάλημα, την πολύωρη παραμονή σε πολύ ζεστό ή κρύο περιβάλλον – διαδικασίες που οδηγούν σε σημαντική σωματική καταπόνηση

Αυτό αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό τους εργαζόμενους στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας – τον τουρισμό και τα επισιτιστικά επαγγέλματα που επίσης σχετίζονται με αυτόν.

Το πρώτο σκέλος της έρευνας του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, που αφορά το ρόλο του φυσικού περιβάλλοντος στην ποιότητα της εργασίας,  πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη δημοσκοπική εταιρεία Prorata σε δείγμα  1305 ατόμων, άνω των 17 ετών,  το διάστημα 20-23 Νοεμβρίου του 2023. O πληθυσμός-στόχος ήταν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα – ενώ σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες εργάζονταν στο εμπόριο και σε εστίαση-καταλύματα, τομείς που αποτελούν και τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα.

Τα πιο κουραστικά επαγγέλματα

Στο ερώτημα εάν η εργασία τους απαιτεί σημαντική σωματική καταπόνηση, απάντησε θετικά το 64% εκείνων που απασχολούνταν την περίοδο της έρευνας σε δραστηριότητες παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, το 56% εκείνων που απασχολούνταν στις μεταφορές και το 55% όσων εργάζονταν στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, καθώς και στην επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων.

Αντίστοιχη ήταν και η απάντηση του 43% των ερωτηθέντων του δείγματος που εργάζονταν στις κατασκευές και στη μεταποίηση, του 42% εκείνων που η εργασία τους αφορούσε δραστηριότητες για την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα και του 29% εκείνων που εργάζονταν στην εκπαίδευση. Παράλληλα, σημαντική σωματική καταπόνηση κατά την εργασία του δήλωσε πως υφίστατο την περίοδο της έρευνας το 18% όσων εργάζονταν σε επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες καθώς και στην ενημέρωση και την επικοινωνία. (βλ. διάγραμμα 16)

Δουλειά μέχρι τελικής πτώσης

Τα ποσοστά των εργαζομένων που επέστρεφαν από την εργασία τους εξαντλημένοι είναι πολύ υψηλά σε όλους τους υπό εξέταση κλάδους δραστηριοποίησης.

Τα πρωτεία στην εργασιακή εξουθένωση έχει και εδώ ο επισιτισμός-τουρισμός.  Το 83% των ερωτηθέντων που που εργάζονταν στους κλάδους της παροχής υπηρεσιών καταλύματος και της εστίασης, απάντησαν ότι πάντα ή συχνά γυρνάνε από τη δουλειά εξαντλημένοι.

Το ίδιο ισχύει για το 76% όσων εργάζονταν στο χονδρικό/λιανικό εμπόριο και στις επισκευές μηχανοκίνητων οχημάτων, καθώς και το 76% όσων εργάζονταν στον κλάδο των μεταφορών και της αποθήκευσης. Επίσης, πραγματική εξάντληση μετά τη εργασία ένιωθε πάντα ή συχνά το 72% των εργαζομένων στις κατασκευές, το 72% των εργαζομένων στην εκπαίδευση και το 70% εκείνων που εργάζονταν στη μεταποίηση. Αντίστοιχη ήταν η απάντηση του 66% των εργαζομένων που δραστηριοποιούνταν στους τομείς της ανθρώπινης υγείας και της κοινωνικής μέριμνας, του 63% όσων εργάζονταν στον τομέα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας και του 61% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις στον τομέα των επιστημονικών και των τεχνικών δραστηριοτήτων. 

Επιβάρυνση στην υγεία

Αναφορικά με τη σύνδεση της φύσης της εργασίας με τη σωματική υγεία, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο καθώς και στην επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων σε ποσοστό 67% δήλωσαν πως η φύση της εργασίας τους έχει επηρεάσει τη σωματική τους υγεία. Αντίστοιχη ήταν και η απάντηση του 66% των ερωτηθέντων που εργάζονταν στις μεταφορές και στην αποθήκευση, του 64% όσων εργάζονταν στις κατασκευές, του 63% εκείνων που εργάζονταν σε υπηρεσίες παροχής καταλύματος και στην εστίαση, του 59% όσων εργάζονταν σε επιχειρήσεις που σχετίζονταν με επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, του 56% εκείνων που εργάζονταν σε επιχειρήσεις τον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας, και του 56% των εργαζομένων στην ενημέρωση και την επικοινωνία.

 

  12 February, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα