Ιερώνυμος: Άλλο συμφωνία άλλο πρόθεση συμφωνίας-Τι αναφέρει η Εκκλησία της Κρήτης
«Υπάρχει μια διαφορά, άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε» δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος - «Δεν θα κάνουμε τίποτε αν δεν καταλήξουμε σε σημείο που θα θέλουν οι ιερείς», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνεις με τους ιερείς επιδόθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Όπως είπε σε δηλώσεις του «υπάρχει μια διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε».
«Τι έγινε χθες; Χθες έγινε μια ανακοίνωση ότι έχουμε μια καλή πρόθεση να βρούμε λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν σχεδόν έναν αιώνα» διευκρίνισε ο κ. Ιερώνυμος κάνοντας λόγο για καλή διάθεση της πολιτείας.
Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε και ειδικά αναφορά στο θέμα των κληρικών που έχουν ξεσηκωθεί μετά το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρεται ότι δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, λέγοντας: «Επαναλαμβανω, ο,τι θα κάνουμε, πώς θα γινει το ταμείο θα είναι μέσα οι ιερείς και χωρίς να συγκατατεθούν μες την έννοια του γενικοτερου συμφέροντος όχι μόνο των ιερέων, δεν θα γίνει απολύτως τίποτε. Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλουσιότεροι, αλλά για να μπει τάξη».
Παράλληλα επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «παραμύθι» για τα περί μεγάλου πλούτου χρησιμοποιώντας ξανά την παρομοίωση με το κάρβουνο: «πλούτος σαν κάρβουνο που είναι πεταμένος. Πλούτος που αξιοποιείται δεν υπάρχει. Δεν θα κάνουμε τίποτε αν δεν καταλήξουμε σε σημείο που θα θέλουν οι ιερείς. Ολα θα αποβλέπουν σε ειρηνική πορεία όλων μας και για το συμφέρον του λαού μας».
Εν τω μεταξύ δυσφορία επικρατεί σύμφωνα με πληροφορίες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά τις κοινές ανακοινώσεις του Αρχιεπίσκοπου Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της Τρίτης. Το Φανάρι δεν έχει ενημερωθεί από τον κ.Ιερώνυμο για τα ανακοινωθέντα, πράγμα που έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι τόσο η αυτοκέφαλη εκκλησία της Κρήτης, όσο και εκείνη των Δωδεκαννήσων υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Συνεπώς τίθενται άμεσα τα ερωτήματα κατά πόσο και πως δεσμεύονται οι δύο αυτές εκκλησίες από τα όσα ανακοίνωσαν από κοινού πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος. Επιπλέον τίθεται το ερώτημα πώς θα γίνει η διαχείριση της περιουσίας των δύο εκκλησιών, αφού δεν υπάγονται στην δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη τόσο από την Εκκλησία της Δωδεκαννήσου, όσο και από εκείνη της Κρήτης αναμένεται επικοινωνία με το Πατριαρχείο, προκειμένου να αναζητηθούν απαντήσεις. Ωστόσο, ζητήματα αναμένεται να ανακύψουν και για την περιουσία των λεγόμενων «νέων χωρών», (κυρίως οι μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας) που ναι μεν ανήκουν επισκοπικώς στην Εκκλησία της Ελλάδας ήδη από το 1928, ωστόσο θρησκευτικά υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο με μοναδικό θέμα τις λεπτομέρειες της διμερούς συμφωνίας και τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσουν οι ιεράρχες του νησιού.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)
Σχετικά άρθρα
- Εγκρίθηκαν 45,6 εκατ. ευρώ: Τι ποσό θα λάβει το Πανεπιστήμιο Κρήτης
- Υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
- Ο Χάικο Μάας απαντά σε Γερμανό, αν μπορεί φέτος να κάνει διακοπές στην Κρήτη
- Έως και 15.000 ευρώ για την ψηφιακή αναβάθμιση ΜμΕ στην Κρήτη
- Το μυστήριο με τα πλοία στα νότια της Κρήτης