Ιεράπετρα: Η πρωτότυπη εφεύρεση αγρότη για τις καλλιέργειες

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης  01 October, 2017 ΚΟΣΜΟΣ
Ιεράπετρα: Η πρωτότυπη εφεύρεση αγρότη για τις καλλιέργειες

Ένας 43χρονος αγρότης από την Ιεράπετρα, προσπαθούσε εδώ και πολλά χρόνια καλλιεργώντας βιολογικά τα κτήματα του, να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο, να απαλλαγεί από τα ζιζάνια και τα αγριόχορτα, τα οποία έπνιγαν τα καρποφόρα δέντρα και τα μποστάνια του.

Έτσι, του μπήκε στο μυαλό η ιδέα, να κατασκευάσει αρχικά ένα τροχήλατο κινητό κλουβί για κοτόπουλα, τα οποία μεταφέρει κάτω από τα δέντρα και σε σημεία όπου υπάρχουν πολλά αγριόχορτα. Πρόκειται για τον κ. Μάνο Τριχά.

«Το πρώτο κλουβί που έφτιαξα με συρματόπλεγμα, κινείται πάνω σε ρόδες, είναι δηλαδή τροχήλατο, και μπορεί να μετακινείται με τα χέρια σε όποιο σημείο του κτήματος και της καλλιέργειας μας θέλουμε. Οι κότες και ο πετεινός που τις συνοδεύει, φροντίζουν να εξολοθρεύσουν τρώγοντας, όλα τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια που υπάρχουν στο χωράφι, αφήνοντας στο χώμα την πολύτιμη οργανική ουσία που θέλουμε στη βιολογική γεωργία, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε για την οικογένεια μας, το καθημερινό αλανιάρικο φρέσκο αυγό και το καθαρό κρέας των πουλερικών που τρέφονται με φρέσκο χορτάρι. Το αποτέλεσμα που έχουμε χρησιμοποιώντας αυτό το «ζωντανό χορτοκοπτικό», είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ταυτόχρονα τα πουλερικά μας, βρίσκονται σε ένα περιφραγμένο χώρο και δεν μας καταστρέφουν το μποστάνι, το οποίο έχουμε για να εξασφαλίζουμε την αυτάρκεια της οικογένειας μας», δηλώνει ο 43χρονος αγρότης κ. Μάνος Τριχάς.

Μετά το μικρό τροχήλατο κλουβί των πουλερικών, ο 43χρονος αγρότης - εφευρέτης, κατασκεύασε ένα πιο βαρύ, μεγαλύτερο τροχήλατο κλουβί, χρησιμοποιώντας πιο χοντρή περίφραξη και μεγαλύτερες ρόδες για να μπορεί να μεταφέρεται το κλουβί, συρόμενο από ένα τρακτέρ.

«Σε αυτό το μεγάλο τροχήλατο κλουβί που κατασκεύασα, φρόντισα να βάλω αιγοπρόβατα, τα οποία κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με τις κότες, εξαφανίζοντας από τα κτήματα μου τα ενοχλητικά ζιζάνια και τα αγριόχορτα, τα οποία οι περισσότεροι αγρότες καταστρέφουν ψεκάζοντας τα, με ισχυρά τοξικά φυτοφάρμακα. Στα δικά μου κτήματα δεν μπαίνει φυτοφάρμακο, γιατί θέλω να έχω καθαρά φρούτα και λαχανικά και βιολογικό κρέας από τα οικόσιτα ζώα μου. Με αυτόν τον τρόπο κάνω και οικονομία καθώς με την οργανική ουσία που αφήνουν στο χωράφι τα ζώα, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιώ λιπάσματα», αναφέρει ο κ. Τριχάς.  

Και προσθέτει: «Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι, να μετακινεί απλά αυτές τις κατασκευές, στα σημεία όπου υπάρχουν πολλά χόρτα, τα οποία θέλουμε να αποψιλώσουμε, για να μη παίρνουν το νερό και τη δύναμη των δέντρων και των φυτών μας».

Ο πανέξυπνος αυτός αγρότης-εφευρέτης, έχοντας μεράκι στη δημιουργία διαφόρων εύχρηστων κατασκευών, οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτες στο κτήμα του, έχει καταφέρει να μετατρέψει το χώρο του, σε στέκι χαλάρωσης και διασκέδασης της οικογένειας και των φίλων του, έχοντας κατασκευάσει ένα αυτοσχέδιο τελεφερίκ με ένα ποδήλατο και συρματόσχοινο, ένα δενδρόσπιτο, διάφορα ξυλόγλυπτα τραπεζάκια, αναλόγια, καρεκλάκια, πάγκους και άλλα οικιακά σκεύη, ενώ στη μέση του αγροκτήματος του, έχει χτίσει μόνος του ένα μικρό εκκλησάκι, το οποίο εορτάζει του Αγίου Ιωάννου, και στο εσωτερικό του, τα πάντα είναι χειροποίητα από τον ίδιο, με πέτρα και ξύλο.

Το ανήσυχο μυαλό του 43χρονου κ. Μάνου Τριχά, γεννά συνεχώς καινούργιες ιδέες, για πρωτότυπες εφευρέσεις, που κάνουν ευκολότερη τη ζωή όλων εκείνων, που παραμένουν στην κρητική ύπαιθρο και ασχολούνται στις διάφορες εκφάνσεις της αγροτικής μας οικονομίας.

 

neakriti.gr

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

 

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης  01 October, 2017 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα