Ιατρικές συμβουλές για τα ατυχήματα του Πάσχα
Το Πάσχα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους, για να ξεφύγουν από τη ρουτίνα, βρεθούν στην εξοχή και να απολαύσουν τα πασχαλινά έθιμα στην ελληνική ύπαιθρο. Αυτή την εποχή της ξεγνοιασιάς, πάντως, καραδοκούν κίνδυνοι και ατυχήματα.
Προετοιμαστείτε κατάλληλα για να απολαύσετε τις πασχαλινές διακοπές με ασφάλεια, μαζί με την οικογένεια και τους φίλους σας.
Δείτε απλές, αλλά σωτήριες συμβουλές που σας δίνουν οι SOS ΙΑΤΡΟΙ, ώστε να αποφύγετε ανεπιθύμητες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα:
SOS Συμβουλές για τους εκδρομείς του Πάσχα
Ελέγχουμε εσωτερικά και εξωτερικά το όχημά μας και προσέχουμε ιδιαίτερα στο δρόμο, λόγω αυξημένης κίνησης.
Πριν φύγουμε για διακοπές βεβαιωνόμαστε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού είναι καλά ασφαλισμένα.
Ενημερώνουμε για την απουσία μας µόνο συγγενικά και φιλικά πρόσωπα ή γείτονες που εμπιστευόμαστε.
Δεν αφήνουμε ποτέ εκτεθειμένα, τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρισκόμαστε.
Δεν παραλείπουμε ποτέ το φαρμακείο των διακοπών.
Τηλεφωνούμε πάντα σε όσους μένουν πίσω.
SOS Συμβουλές για τον Επιτάφιο & την Ανάσταση
Προσοχή στις λαμπάδες. Αποφεύγουμε όσες είναι στολισμένες με εύφλεκτα υλικά και δείχνουμε στα παιδιά πώς πρέπει να τις κρατούν. Η φλόγα και το λιωμένο κερί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
Δεν χρησιμοποιούμε, δεν αγοράζουμε, ούτε κατασκευάζουμε αυτοσχέδια βεγγαλικά. Ενημερώνουμε τα παιδιά μας για τους κινδύνους και στεκόμαστε σε απόσταση ασφαλείας.
SOS Συμβουλές για το φαγητό
Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, δεν παραλείπουμε το πρωινό γεύμα το οποίο περιλαμβάνει γαλακτοκομικά.
Αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα πάνω από το αρνί & συνοδεύουμε το κρέας με σαλάτα.
Προσέχουμε την κατανάλωσή αλκοολούχων ποτών & αποφεύγουμε τα γλυκά.
Τρώμε αργά.
Το βράδυ της Κυριακής σταματάμε την κρεατοφαγία και προσπαθούμε να περιοριστούμε σε φρούτα ή γιαούρτι.
Πρώτες βοήθειες για κάθε περίπτωση
Λιποθυμικό επεισόδιο: Δεν μετακινούμε τον ασθενή και σηκώνουμε τα πόδια του ψηλά, πάνω από το ύψος του κεφαλιού. Απελευθερώνουμε τα ρούχα που μπορεί να τον σφίγγουν.
Κόψιμο: Καθαρίζουμε το τραύμα με άφθονο τρεχούμενο νερό. Με ψυχραιμία βλέπουμε από πού βγαίνει το αίμα και πιέζουμε με καθαρή πετσέτα και πάγο. Αν το κόψιμο είναι βαθύ και η αιμορραγία επιμένει, επικοινωνούμε με ιατρό.
Υψηλός πυρετός: Τοποθετούμε κομπρέσες στο μέτωπο με κρύο νερό και χορηγούμε πολλά υγρά (νερό, τσάι, πορτοκαλάδα) για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Δίνουμε απλά αντιπυρετικά και αν χρειαστεί κάνουμε ένα χλιαρό μπάνιο.
Αιμορραγία από τη μύτη: Ξαπλώνουμε και πιέζουμε ανάμεσα από τα φρύδια τη ράχη της μύτης. Αν η αιμορραγία επιμένει τοποθετούμε πάγο στη ρίζα της μύτης. Αν ξεπεράσει τα 10-15 λεπτά επικοινωνούμε με ιατρό.
Ατύχημα – πέσιμο: Αν υπάρχει υποψία κατάγματος από πέσιμο δεν μετακινούμε τον ασθενή από εκεί που βρίσκεται, απλώς τον βολεύουμε με μαξιλάρια μέχρι να έρθει ο ιατρός.
Εμετός – Διάρροια: Δίνουμε υγρά γιατί ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι μεγάλος (νερό, τσάι, κόκα-κόλα αραιωμένη με νερό – απαγορεύονται γάλα, πορτοκαλάδα, λεμονάδα, καφές). Εφόσον τα συμπτώματα υποχωρούν δίνουμε ελαφριά τροφή, διαφορετικά καλούμε ιατρό.
*Για καταστάσεις επείγοντος, καλείτε 1016 όλο το 24ωρο και κατά τη διάρκεια του Πάσχα και μιλάτε δωρεάν με ιατρό του τηλεφωνικού κέντρου των SOS ΙΑΤΡΩΝ.
πηγή: iatropedia.gr
Δείτε επίσης
- Έτσι θα γίνει ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού -Οι παρεμβάσεις του ΥΠΠΟ
- Τυμπακι: Με λαμπρότητα ο καθαγιασμός των υδάτων
- Το προγραμμα του καθαγιασμού των υδάτων στους Δήμους Φαιστού και Γόρτυνας
- Γ’ ΕΘνική: Μεγάλο διπλό για τον ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Νέα καραβιά μεταναστών στους Καλούς Λιμένες