Οι τεράστιες καταστροφές στην Κρήτη και οι πολιτικές ευθύνες
Είναι γεγονός ότι τα έντονα και πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα της τελευταίας περιόδου άφησαν πίσω τους τεραστίου μεγέθους καταστροφή.
Δυστυχώς, αυτή η ανείπωτη καταστροφή είχε και ανθρώπινες απώλειες. 5 νεκρούς (4 στο Ηράκλειο και 1 αγροτοκτηνοτρόφο στα Χανιά).
Το μεγάλο ερώτημα είναι, αν θα μπορούσε να αποτραπεί η σε τέτοια έκταση βιβλική καταστροφή.
Από την παρουσία κλιμακίων του ΚΚΕ σε όλες τις πληγείσες περιοχές όλες τις μέρες και στην πρώτη καταστροφή πριν 10 ημέρες και την δεύτερη τώρα, αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι η έκταση των καταστροφών, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν υπήρχαν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, και όχι να αφήνουν κυβέρνηση και τοπική διοίκηση το λαό στο έλεος των φυσικών φαινομένων. Αν και οι ελλείψεις είναι γνωστές εδώ και χρόνια από το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας Κρήτης, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο πρόληψης.
Είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης, του περιφερειάρχη Κρήτης και των Δημαρχών, να αποποιούνται τις ευθύνες τους και να πετούν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο, επικαλούμενοι το νομικό πλαίσιο που διέπει τα όρια των ευθυνών. Όταν πνίγεται κόσμος, όταν καίγεται κόσμος κοιτάς πως άμεσα και αποτελεσματικά θα επιστρατευτούν όλοι οι πυλώνες του κράτους, σε συνεργασία μεταξύ τους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αντιμετωπίσεις τα επικίνδυνα φαινόμενα.
«Είναι αργά για δάκρυα» και οι όψιμες επισκέψεις υπουργών και κομματαρχών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στο νησί.
Είναι υποκρισία, μία μέρα πριν τη βιβλική καταστροφή ο κ. Σπίρτζης και όλο το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο να ποζάρουν για το αεροδρόμιο που θα γίνει στο Καστέλι για λογαριασμό των tour operators, για μια επένδυση που θα ενισχύσει το μεγάλο κεφάλαιο και τα κέρδη και την επομένη να καταρρέει σχεδόν ολόκληρη η υποδομή του Νομού Χανίων, περιοχές του Αμαρίου στο Ρέθυμνο, στο Φόδελε και το Παλαίκαστρο Δήμου Μαλεβιζίου, ζημιές στη Βιάννο, άλλες περιοχές του Ηρακλείου.
Οι νέες καταστροφές από τις πλημμύρες, μας φέρνουν μνήμες τραγικές από τη Μάντρα Αττικής, που κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές. Τα αίτια, οι υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι.
Ήταν θέμα χρόνου να συμβούν οι καταστροφές.
Εμείς ως κόμμα είχαμε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο μεγάλων καταστροφών στο Νομό Χανίων και δεχόμασταν την σφοδρή κριτική και το χλευασμό από την κυβέρνηση.
Το Νοέμβρη του 2017 στη Βουλή είχαμε προκαλέσει συζήτηση ως ΚΚΕ για τις καταστροφικές πλημμύρες στα Χανιά, στην ίδια περιοχή που και τώρα επλήγησαν. Και είχαμε επιστήσει την προσοχή στην κυβέρνηση τότε και στον αρμόδιο υπουργό τον κ. Σκουρλέτη, ότι από το Γενάρη του 2017 υπάρχει ΜΕΛΕΤΗ - ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπ. Περιβάλλοντος & ενέργειας πως έρχονται οι πλημμύρες με ανυπολόγιστες καταστροφές.
Η μελέτη κάνει ιδιαίτερη αναφορά - διαπιστώσεις, για τα μπαζωμένα ρέματα στο Δήμο Πλατανιά (και κυρίως στον Ταυρωνίτη και τον Κερίτη), τα οποία έχουν κατά καιρούς δημιουργήσει πολλά προβλήματα από υπερχειλίσεις της φυσικής κοίτης τους, ιδίως στους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου (Κολυμπάρι, Ραπανιανά, Καμισιανά, Γεράνι, Μάλεμε, Πλατανιά). Είναι οι περιοχές – και όχι μόνο – που επλήγησαν τις προηγούμενες ημέρες. Το ίδιο για τη περιοχή στον Κλαδισσό ποταμό στο Δήμο Χανίων, ένα από τα σημεία της καταστροφής τον Οκτώβρη του 2017.
Ευθέως κάνει αναφορά για το ότι δεν καθαρίζονται οι ποταμοί, τα ρέματα, χωρίς ουσιαστική οριοθέτηση των ποταμών και υδατορευμάτων, χωρίς την εξασφάλιση της απρόσκοπτης απορροής των επιφανειακών νερών και την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.
Κάνει επιπλέον αναφορά για :
καταπατήσεις, κάλυψη των ρεμάτων, ακόμη και των εκβολών τους, την εξαφάνισή τους ή τον βαρύ «τραυματισμό» τους, από μεγάλα οδικά έργα πάνω στην κοίτη των χειμάρρων.
Ανυπαρξία έργων στην λεκάνη απορροής του Ταυρωνίτη.
Τα αναχώματα που κατασκευάζονται κατά καιρούς είναι αποσπασματικά, τοπικού χαρακτήρα, ανεπένδυτα και ευπαθή στην διαβρωτική ενέργεια του νερού.
Συνεχόμενη άνοδος της οικιστικής ανάπτυξης στην παραλιακή ζώνη, χωρίς ταυτόχρονα πρόβλεψη παρεμβάσεων για την απορροή των ομβρίων.
Ανεπάρκεια τεχνικών έργων (οχετών και γεφυρών) στην περιοχή της ΠΕΟ Κισσάμου – Χανίων.
Ανάπτυξη βλάστησης στην κοίτη των υδατορευμάτων και ιδιαίτερα στον Κερίτη, που εμποδίζει την απορροή προς την εκβολή. Απαιτείται για τον καθαρισμό περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Έλλειψη οριοθέτησης ρεμάτων συνολικού χαρακτήρα από την εκβολή τους και έως την περιοχή που είναι ευάλωτη σε πλημμύρα (πεδινή ζώνη).
Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης πιθανών μελλοντικών πλημμυρών.
Η μελέτη και οι προειδοποιήσεις δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Περιφέρεια Κρήτης και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς έχουν τεράστια ευθύνη. Ενώ γνώριζαν για τις ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, όχι απλά δεν έκαναν τίποτα, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική, αλλά διαβεβαίωναν μερικές μέρες πριν πως η αντιπλημμυρική προστασία είναι επαρκής.
Αυτό είναι το έγκλημα που έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική της Ε.Ε., που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με την περιφερειακή και τοπική διοίκηση κι οδηγεί εν έτη 2019 να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και οι λαϊκές οικογένειες να βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται.
Που είναι το σχέδιο πρόληψης κυβέρνησης – περιφέρειας - δήμων ;
Που είναι τα έργα υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας ;
Ξέρει όμως ο περιφερειάρχης να μοιράζει ευρώ από το περιφερειακό ταμείο και την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή, τα χρήματα του λαού δηλαδή, σε ημετέρους, αξιοποιώντας την υποχρηματοδότηση αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων από το κράτος. Λες και βγάζει χρήματα από τον προσωπικό του λογαριασμό. Εάν τα αθροίσουμε, πιθανότατα θα μπορούσε να είχε ενισχυθεί η αντιπλημμυρική προστασία στο νησί.
Οι καταστροφικές πλημμύρες, αναδεικνύουν – μεταξύ άλλων - τον άναρχο αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Οικιστική αναρχία, αυθαίρετη και πυκνή δόμηση, μπάζωμα δεκάδων - εκατοντάδων ρεμάτων, δραστικό περιορισμό ελεύθερων χώρων. Ανυπαρξία ενιαίου χωροταξικού σχεδιασμού με γνώμονα τη ικανοποίηση των αναγκών του λαού.
Έργα γίνονται, αλλά όχι με κριτήριο την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, όπως π.χ. έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, προστασίας των δασών.
Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται πως η ανάπτυξη, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και από κοντά και η περιφέρεια και οι δήμοι της Κρήτης, δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την απρόσκοπτη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων, των επιλογών της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης, των αναπτυξιακών συνεδρίων που έστηναν το προηγούμενο διάστημα. Πώς μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η παντελής έλλειψη για χρηματοδοτήσεις αναγκαίων αντιπλημμυρικών και άλλων έργων πολιτικής προστασίας, σε αντιπαράθεση με τις επενδύσεις που εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα σε μονοπωλιακούς ομίλους για έργα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και χρυσοπληρώνει για τη χρήση τους ο λαός.
Οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών και όλος ο λαός της Κρήτης πρέπει οργανωμένα και συλλογικά να διεκδικήσει :
Κήρυξη του νομού Χανίων και των πληγέντων Περιοχών του νομού Ρεθύμνου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Άμεση αποκατάσταση του επαρχιακού δικτύου και ασφαλής σύνδεση με τα αποκλεισμένα χωριά. Αποκατάσταση και ασφαλής κυκλοφορία στον ΒΟΑΚ. Άμεση και ασφαλή αποκατάσταση της πρόσβασης, της ηλεκτροδότησης, των δικτύων ύδρευσης – άρδευσης και των τηλεπικοινωνιών των αποκλεισμένων περιοχών. Άμεσα μέτρα ανακούφισης για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη. Εξασφάλιση στέγασης και ενίσχυσης πλημμυροπαθών, πιθανά και των αποκλεισμένων που θα πάρει χρόνο η αποκατάσταση της σύνδεσης.
Άμεση και στο σύνολό τους η καταγραφή των ζημιών, σε σπίτια, αγροικίες, επαγγελματικές στέγες, μικρές επιχειρήσεις, εμπορεύματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στη φυτική και ζωική παραγωγή και στο κεφάλαιο και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%). Έκτακτη άμεση ενίσχυση των μικροεπιχειρήσεων και αγροτοκτηνοτρόφων.
Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
Αποκλειστικά δωρεάν και με ασφάλεια μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, καθώς και δωρεάν μετακίνηση όλων των πληγέντων από και προς τις πληγείσες περιοχές.
Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και προστασίας με κατασκευή νέων, σύγχρονων τεχνικών έργων που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών, με ευθύνη του κράτους, για να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Η Κρήτη στις περιοχές που ευνοούν «διαβολικούς» ανέμους σαν αυτούς που κατέκαψαν το Λος Άντζελες
- Σαν σήμερα η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ
- Kακοκαιρία: Νέες προειδοποιήσεις απο το Λιμεναρχείο Ηρακλείου...
- Που έβρεξε περισσότερο σήμερα - Οι 8 περιοχές της Κρήτης με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Τουρισμός: Κοντινούς προορισμούς εντός Κρήτης επιλέγουν οι Κρητικοί για τις διακοπές τους